Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαίνεται η φωτιά στα Κύθηρα – Στο νησί ο Αποστόλου - Καπάκης (ΓΓΠΠ): Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι

Μαίνεται η φωτιά στα Κύθηρα – Στο νησί ο Αποστόλου - Καπάκης (ΓΓΠΠ): Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι
Κάηκαν πάνω από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κυθήρων, Ευ. Χαρχαλάκη
(upd4) Στα Κύθηρα, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα, βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, ο οποίος θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς.
Ο κ. Αποστόλου σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι «έχει κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός πυρόσβεσης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα».
Σημείωσε πως «δίνουμε όλοι τη μάχη, με επικεφαλής την πυροσβεστική για τον έλεγχο μιας πολύ δύσκολης πυρκαγιάς», ενώ υπογράμμισε πως «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πολύ γρήγορα θα ελέγξουμε την πύρινη λαίλαπα».
Στο μεταξύ, συνεχίζουν τις προσπάθεις κατάσβεσης της φωτιάς οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμ,ενες δυο ώρες.
Όπως ανέφερε  «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.
Οι επόμενες δύο ώρες είναι κρίσιμες.
Αν δεν αλλάξει κατεύθυνση ο άνεμος θα μπορέσουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τη φωτιά στα Κύθηρα».
Για πυρκαγιά με ιδιαιτερότητες έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα ο κ.Καπάκης.
Ο κ. Καπάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε πως ««κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε την μεγάλη πυρκαγιά στα Κύθηρα.
Είναι πολύ δύσκολη η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, επειδή πρόκειται για μια πυρκαγιά με ιδιαιτερότητες, λόγω της συνεχούς εναλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων, αλλά και της πυκνής καύσιμης ύλης».
Στο μεταξύ, στα σημεία επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 3 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα ενισχυθούν από  όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν και σήμερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Κύθηρα, συνεχίζοντας για τρίτη ημέρα  τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του νησιού.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί το νησί, όπου χθες, Σάββατο 5/8, αν και το πρωί φαινόταν ότι η φωτιά ήταν υπό έλεγχο, τελικά σημειώθηκαν  αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ εκκενώθηκαν και τέσσερις οικισμοί.
Οι προσπάθειες κατάσβεσης ήταν ολονύχτιες, ενώ σε αυτές συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο τμήμα, βυτιοφόρα οχήματα και από νωρίς σήμερα ξεκίνησαν οι εναέριες ρίψεις νερού από 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Ο Δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι κάηκαν πάνω από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης, μέσα σε αυτά  και ένα μέρος που είχε καεί πριν από χρόνια και βρισκόταν σε εξέλιξη φυσική αναδάσωση.
Ο κ. Χαρχαλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, όπως δήλωσε ότι οι κάτοικοι των οικισμών που εκκενώθηκαν χθες έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, αλλά και ότι  κανένα σπίτι δεν έχει υποστεί ζημιές.
 Ο ίδιος, όπως μεταδίδει το skai.gr, εκτίμησε ότι σήμερα η κατάσταση είναι βελτιωμένη, ένας πυροσβέστης αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού, ενώ σήμερα μεταβαίνει στην περιοχή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, καθώς έχουν σημειωθεί καταστροφές σε καλλιέργειες.

(Πρώτη ενημέρωση 09:15, Κυριακή 6 Αυγούστου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης