Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής - Δύο τα πύρινα μέτωπα

Μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής  -  Δύο τα πύρινα μέτωπα
Για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 23 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο
(udp 8) Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στον Κάλαμο, όπου η μεγάλη πυρκαγιά προξένησε μεγάλες καταστροφές.
Η φωτιά αναζωπυρώθηκε με τη δύση του ηλίου με τους πυροσβέστες αλλά και εθελοντές να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.
Οι ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στην περιοχή, είχαν καταφέρει να περιορίσουν ένα μέτωπο της πυρκαγιάς, ωστόσο το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της «μικτής» κάλυψης, (δάσος και σπίτια), του πυκνού καπνού και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Ο άνεμος, που είχε βόρειες κατευθύνσεις μέχρι το απόγευμα, άλλαξε πορεία με αποτέλεσμα να φουντώσει ακόμα περισσότερο η πυρκαγιά.
Λόγω της αλλαγής του ανέμου η φωτιά έχει πλέον δύο μεγάλα μέτωπα, ένα προς βορρά και ένα προς νότο, για τα οποία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες οι δυνάμεις πυρόσβεσης να ανακόψουν την πορεία τους.
Για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο, δεκαπέντε εθελοντικά οχήματα, δεκατρία των δήμων και της Περιφέρειας, έξι της ΕΥΔΑΠ, ενώ υπάρχουν και τρία χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους και αντιπυρικές ζώνες.
Νωρίτερα από αέρος στο έργο της κατέσβεσης συμμετείχαν 3 ελικόπτερα και ένα καναντέρ.
Σε τουλάχιστον 20 σπίτια έχουν προκληθεί ζημιές ενώ πέντε φέρονται να έχουν καεί ολοσχερώς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.



Επίσης συνδράμουν οχήματα των ΟΤΑ και ιδιωτών που εθελοντικά συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική προληπτικά εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις, η «Αναγέννηση» και η «Κίντερλαντ» κα τα παιδιά απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος Ωρωπού ζήτησε αργά σήμερα το βράδυ (13/8) η Περιφέρεια Αττικής από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς  στον Κάλαμο.
Ο γγ Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να κάνει δεκτό το αίτημα της Περιφέρειας Αττικής και να κηρύξει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον δήμο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.

Διακοπές κυκλοφορίας

Σε διακοπές της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, προχώρησε η Αστυνομία.
Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου - Μικροχωρίου, στην συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στην συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων

Τραυματίστηκε στρατηγός της πυροσβεστικής

Κατά την επιχείρηση κατάσβεσης τραυματίστηκε ο διοικητής περιφερειακής πυροσβεστικής Αττικής, στρατηγός Κωνσταντίνος Γιόβας, ο οποίος διακομίστηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο 401.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της μεγάλης έντασης ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.



Ενημερώνεται ο πρωθυπουργός

Σε συνεχή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα.
Ενημερώνεται για την πορεία των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, ειδικά αυτών σε Κάλαμο Αττικής και Ζάκυνθο.

«Σχέδιο εμπρησμών»

Παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης βλέπουν «σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα, εν όψει του τριημέρου», με αφορμή τις πυρκαγιές, που εκδηλώνονται τις τελευταίες ώρες, όπως αυτή στον Κάλαμο,
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στελέχη, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες  ο χάρτης πρόληψης κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).
Οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης