Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε ανατολική Αττική και Ηλεία - Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε ανατολική Αττική και Ηλεία -  Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων
Σε περίπου 15.000 στρέμματα υπολογίζει ο πρωθυπουργός την καμένη έκταση στην ανατολική Αττική
(upd76) Χωρίς ενεργά μέτωπα είναι οι πυρκαγιές σε ανατολική Αττική και Ηλεία, αν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.
Την πυρόπληκτη περιοχή της ανατολικής Αττικής επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εκτίμησε ότι η καμένη έκταση υπολογίζεται στα 15.000 στρέμματα.
Το μεσημέρι (16/8) πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα ανά την χώρα και να ληφθούν μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες. 
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικων Πάνου Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τοσκα, του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουραρη, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππα και του κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακοπουλου καθώς και του αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Τα μέτρα για τους πληγέντες

Στα μέτρα που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν εντάσσονται έργα αντιπλημμυρικά και δασοτεχνικά τα οποία θα «τρέξουν» άμεσα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των περιοχών από τη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Οριοθετούνται οι καμένες δασικές εκτάσεις με αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων, ενισχύεται η δασική πολιτική μέσω της προώθησης και ολοκλήρωσης του έργου των δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας.
Επίσης αποφασίστηκε η εφαρμογή δασικών απαγορευτικών διατάξεων για βόσκηση και άλλες δραστηριότητες στις καμένες εκτάσεις , ενώ κηρύσσονται αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις μέσω αξιοποίησης ψηφιακών υποβάθρων και χαρτών.
Μάλιστα όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού θα υπάρξει άμεσα μέριμνα για την προσωρινή στέγαση και για την επιδότηση ενοικίου για όσους καταστράφηκε η πρώτη τους κατοικία.
Όπως επίσης και για διατροφή και αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε.
Αναφορικά με τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού διαπιστώθηκε πως λειτούργησε παρά τις εκατοντάδες πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας όπως στην Αττική, στην Ζάκυνθο, στην Ηλεία και στα Κύθηρα, και παρά τους ισχυρούς ανέμους, που άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση.
Όπως σημειώνεται από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού «ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πάρα πολύ καλά, όπως προκύπτει και εκ του αποτελέσματος».

Καπάκης (γ.γ. Πολιτικής Προστασίας): Οριοθετείται η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, ελέγχονται οι εστίες
Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις κατάσβεσης στην ανατολική Αττική προχωρούν στην οριοθέτηση της καταστροφικής πυρκαγιάς και σε έλεγχο των εστιών που υπάρχουν διάσπαρτες στην περιοχή.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης υποστήριξε ότι «η κατάσταση είναι συνεχώς βελτιούμενη».
«Τα πράγματα εξελίχτηκαν καλύτερα και από την πιο τολμηρή αισιοδοξία που μπορεί να είχαμε χτες.
Το μεγαλύτερο μέρος της περιμέτρου της πυρκαγιάς έχει οριοθετηθεί.
Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί, γιατί ενισχύονται οι άνεμοι και η έκταση στην οποία εκτείνεται η πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλη.
Για το λόγο αυτό παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη όλες οι δυνάμεις και δεν θα αποδεσμευτούν εάν δεν έχουμε διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει αναζωπύρωση και επέκταση της πυρκαγιάς» είπε ο κ.Καπάκης.
Στην ανατολική Αττική παραμένουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης ενώ διαδοχικά ρίψεις νερού κάνουν 5 αεροπλάνα και 6 ελικόπτερα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο μέτωπο της ανατολικής Αττικής και ειδικότερα στην περιοχή του Καπανδριτίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να κάνουν εξαιρετική δουλειά, να περιορίσουν τις όποιες μικροεστίες, να μπουν στα πύρινα μέτωπα και να οριοθετήσουν την φωτιά, με αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να μην υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο.
Αυτή η ολονύχτια «αντεπίθεση» της Πυροσβεστικής ήταν και η πλέον κρίσιμη στιγμή προκειμένου να αλλάξει η εικόνα με το πύρινο μέτωπο στην ανατολική Αττική και σήμερα να δίνεται η δυνατότητα και με τη συνδρομή των εναέριων μέσων να μπει ένα τέλος σε αυτήν την τεράστια πυρκαγιά.
Πλέον στόχος της πυροσβεστικής είναι να σβήσουν και οι τελευταίες μικροεστίες, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία αρνητική εξέλιξη σε ενδεχόμενο αύξησης της έντασης των ανέμων.
Εξίσου βελτιωμένη είναι η κατάσταση και στο Κρυονέρι Ηλείας όπου και εκεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά που απείλησε χθες το απόγευμα το χωριό Περιστέρι αλλά και στη Ζάκυνθο με αποτέλεσμα και σε αυτές τις περιοχές να μην υπάρχουν ενεργά μέτωπα.

Φιλίππου (αντιπεριφερειάρχης αν. Αττικής): Έχει ελεγχθεί η πυρκαγιά – Τιτάνια δουλειά από τους πυροσβέστες
Την θέση ότι η τεράστια πυρκαγιά που καίει από το απόγευμα της περασμένης Κυριακής 13/8 στην ανατολική Αττική έχει ελεγχθεί διατύπωσε ο αντιπεριφερειάρχης ανατολικής Αττικής, Π. Φιλίππου, ο οποίος απέδωσε το σημερινό θετικό αποτέλεσμα στη μεγάλη μάχη που έδωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
«Καλή η μέρα σήμερα, έχει ελεγχθεί η φωτιά, τα αεροπλάνα δίνουν μάχη από το πρωί.
Αλλά αυτή εικόνα είναι αποτέλεσμα της τεράστιας δουλειάς που έγινε από το βράδυ από τους πυροσβέστες.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, από την ώρα που σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, είχαμε μεγάλες αναζωπυρώσεις και είχαμε τον φόβο, για το αν μείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Έγινε τιτάνια δουλειά από αυτούς τους ανθρώπους, για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.
Αυτή η δουλειά ήταν η σοβαρότερη που έγινε αν αναλογιστούμε την κούραση τους.
Δεν βρίσκω λέξεις από ευγνωμοσύνη, τα λόγια περισσεύουν κι αυτό είναι κάτι που δεν φαίνεται.
Το σημερινό αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς της χθεσινής νύχτας» υπογράμμισε μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ο κ.Φιλίππου.

Κατσιφάρας (περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας): Η μάχη στην Ηλεία συνεχίζεται, δεν εφησυχάζουμε
Την θέση ότι η μάχη με τα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία συνεχίζεται και ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός διατύπωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας.
«Η μάχη συνεχίζεται δεν εφησυχάζουμε.
Εάν οι καιρικές συνθήκες παραμείνουν καλές και οι άνεμοι δεν ενταθούν, θα καταστεί δυνατόν να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές» είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Κατσιφάρας.
Από τα ξημερώματα ένα ελικόπτερο τύπου Ericsson πραγματοποιεί συνεχείς ρίψεις νερού και στα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς στις περιοχές Περιστέρι-Οινόη και Κρυονέρι-Δαφιώτισα, ενώ όλη την νύχτα τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής με την συνδρομή εθελοντών και κατοίκων της περιοχής έδιναν σκληρές μάχες με τις φλόγες, οι οποίες προς το παρόν δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές.
Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με επικεφαλής τον Περιφερειακό Διοικητή Δυτικής Ελλάδας Κώστα Κυριακόπουλο με 24 οχήματα, 21 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 7 υδροφόρα οχήματα που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια και τον Δήμο.

Πυροσβεστική: Σε πλήρη ανάπτυξη στην αν. Αττική οι δυνάμεις κατάσβεσης – Στόχος η οριοθέτηση της πυρκαγιάς
Για πυρκαγιά σε εξέλιξη στην ανατολική Αττική κάνει λόγο η Πυροσβεστική υπογραμμίζοντας πως το πύρινο μέτωπο δεν έχει την ένταση των προηγούμενων ημερών.
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Σταυρούλα Μαλλίρη υποστήριξε ότι οι δυνάμεις κατάσβεσης παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη στην ανατολική Αττική και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να οριοθετήσουν την περίμετρο της πυρκαγιάς, δεδομένου ότι αναμένεται αύξηση των ανέμων στην περιοχή.
Όπως είπε η κα.Μαλλίρη, στην Ανατολική Αττική, αυτή τη στιγμή στην κατάσβεση της φωτιάς λαμβάνουν μέρος 308 πυροσβέστες με 84 οχήματα, ενώ από αέρος τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν διαδοχικά πέντε αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την περίμετρο της πυρκαγιάς.
Την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντικές ομάδες, υδροφόρες της Αυτοδιοίκησης και οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, χθες το μεγαλύτερο βάρος δόθηκε στον άξονα Κάλαμος - Μικροχώρι (Αγία Κυριακή, Σαλαμίδι).
Όπως είπε, οι δυνάμεις κατάσβεσης καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες και με συνεχείς αναδιατάξεις των δυνάμεων, αλλά και με συνεχή χρήση όλων των διαθέσιμων εναερίων μέσων, κατάφεραν να ανακόψουν το μέτωπο της πυρκαγιάς, το οποίο κινείτο με μεγάλη ταχύτητα προς Μαλακάσα και Καπανδρίτι.
Η κα.Μαλλίρη τόνισε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Κρυόνερο Ηλείας, όπου στην κατάσβεσή της λαμβάνουν μέρος 54 πυροσβέστες με 20 οχήματα και 2 ελικόπτερα ενώ στη Ζάκυνθο στις περιοχές Κοιλιωμένο, Καταστάρι και Παλαιό Χωριό επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 37 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Τσίπρας προς πυροσβέστες: Σας ευχαριστούμε θερμά για ότι κάνετε – Αμέριστη η ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και του λαού
Τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και του ελληνικού λαού εξέφρασε προς τους πυροσβέστες που επιχείρησαν τα τελευταία 24ωρα στην ανατολική Αττική ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος νωρίτερα σήμερα το πρωί πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την πυρόπληκτη περιοχή.
«Θέλω να εκφράσω προς όλες τις δυνάμεις την αμέριστη ευγνωμοσύνη της ελληνικής πολιτείας και του ελληνικού λαού για τη σκληρή προσπάθεια» είπε μιλώντας μέσω ασυρμάτου ο πρωθυπουργός.
«Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς βρίσκεστε εδώ για τέσσερα μερόνυχτα αλλά καταφέρατε να περιορίσετε μια μεγάλη φωτιά.
Ευτυχώς δεν έχουμε θύματα.
Σας ευχαριστούμε θερμά για ότι κάνετε» είπε ο πρωθυπουργός,ο οποίος ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την κατάσταση από ψηλά, τόνισε πως είναι «απόλυτα ελεγχόμενη», εκτιμώντας σε 15.000 στρέμματα την έκταση που κάηκε.
Όπως είπε, η μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την ίδια περιοχή το 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε ως το Γραμματικό, κατέκαψε 150.000 στρέμματα, ήταν δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερη. «Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες σήμερα, αποφύγαμε τα χειρότερα» είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας για άλλη μια φορά, «ένα μεγάλο ευχαριστώ» και εκφράζοντας τη «βαθιά ευγνωμοσύνη του».
Στο διάλογο με τους αρμόδιους, ο διοικητής της Πυροσβεστικής συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι απαιτείται δουλειά ακόμη για την πλήρη εξάλειψη των εστιών.

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας κινητοποιήθηκε λόγω της προγραμματισμένης μου επίσκεψης στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής
Την θέση ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κινητοποιήθηκε και εμφανίστηκε σήμερα στα καμένα της ανατολικής Αττικής λόγω της δικής του προγραμματισμένης για σήμερα το πρωί επίσκεψης στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σήμερα το πρωί, στις 10:30 διατύπωσε σε ανάρτηση του στο Facebook ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε έξι προτάσεις για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη:
«Το χρονικό διάστημα 2007 - 2009 ήμουν πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία εξέτασε σε βάθος το ζήτημα των πυρκαγιών και συνολικά της δασικής μας πολιτικής.
Ήταν, τότε, ακόμα νωπές οι μνήμες από τις καταστροφικές φωτιές της Πάρνηθας και της Ηλείας.
Ενώπιον της Επιτροπής κλήθηκαν και κατέθεσαν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο.
Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα ομόφωνο πόρισμα σχετικά με τις δράσεις που θα έπρεπε να αναληφθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για την αναγέννηση των πληγεισών περιοχών.
Δυστυχώς, πολλά από όσα είχαν, τότε, επισημανθεί δεν υλοποιήθηκαν.
Αυτή την ώρα, δεν θέλω να επεκταθώ σε περαιτέρω κριτική.
Εξάλλου, οι πολίτες - και ειδικά όσοι ζουν σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τις φετινές πυρκαγιές - έχουν εικόνα του αν και κατά πόσο ήταν αποτελεσματική η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.
Για το ποιοι ήταν άφαντοι, ενώ θα έπρεπε να είναι παρόντες.
Αυτό που όμως δεν γνωρίζουν οι πολίτες, είναι ότι οι ευρισκόμενοι σε αφάνεια κινητοποιήθηκαν και εμφανίστηκαν ως εκ θαύματος μόνο όταν πληροφορήθηκαν την προγραμματισμένη από χθες, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, επίσκεψή μου στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σήμερα το πρωί, στις 10:30.
Δεν με ενδιαφέρουν τα παιχνίδια εντυπώσεων και η επικοινωνιακή διαχείριση μιας οικολογικής καταστροφής.
Την αφήνω εξ ολοκλήρου στους πολιτικούς που πολιτεύονται με όρους του χθες και ας θέλουν να εμφανίζονται ότι κομίζουν το «νέο» στην πολιτική.
Σε αυτούς που κοιτούν το δάχτυλο (εν προκειμένω την κάμερα) και όχι το δάσος που κάηκε, ενδεχομένως και από δικές τους ευθύνες.
Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι να γίνουν επιτέλους πράξη μια σειρά από προτάσεις που θα προστατεύσουν τα δάση μας και τις περιουσίες των πολιτών.
Η δασική πολιτική δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση.
Όπως και τα περισσότερα ζητήματα, στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, αποτελεί και αυτή εθνική υπόθεση.
Πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε περισσότερα και στο επίπεδο της πρόληψης, αλλά και στο επίπεδο της καταστολής για να περιορίζουμε – κατά το δυνατόν - το καταστροφικό τους έργο.
Πολύ περιληπτικά αναφέρω κάποιες σκέψεις που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια νέα πολιτική αντιμετώπισης των πυρκαγιών:
- Προληπτικός καθαρισμός των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη. Διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και τοποθέτηση δεξαμενών ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων τουλάχιστον στα οικολογικά κρίσιμα περιαστικά δάση της Αττικής. Κάθε σχολείο υποχρεωτικά θα συμμετέχει μια μέρα σε διαδικασία καθαρισμού δάσους. Η προστασία των δασών δεν διασφαλίζεται μόνο το καλοκαίρι, αλλά και πολλούς μήνες νωρίτερα.
- Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομμάντος εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.
- Απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν γίνεται από τα 18 Canadair να πετάνε μόνον τα 6. Κάτι γίνεται λάθος. Ανάλυση κόστους -οφέλους κατά το πόσο συμφέρει η αγορά, σε σύγκριση με την ενοικίαση πυροσβεστικών ελικοπτέρων, που είναι πιο αποτελεσματικά σε πυρκαγιές σε δύσβατες περιοχές.
 - Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο. Πλήρης επιχειρησιακή αξιοποίηση των χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών κατ’ εφαρμογή του Νόμου 4249/2014.
- Καλύτερος συντονισμός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ξεκάθαρες αρμοδιότητες και γραμμές επικοινωνίας.
 - Οι ειδικοί λένε ότι μετά την πυρκαγιά η φύση θα πρέπει να αφεθεί να κάνει τη «δουλειά» της, ώστε να έχουμε άμεση φυσική αναδάσωση, αλλά υπάρχουν πράγματα που και η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να κάνουν. Έμφαση πρέπει να δίνεται στη συγκράτηση των εδαφών και στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και φυσικά στην αποτροπή των όποιων καταπατήσεων και της βοσκής. Μόνο όταν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται φυσική αναδάσωση, να προχωράμε σε τεχνητή αναδάσωση με βάση και τις επιταγές του Συντάγματος.
Και κάτι τελευταίο και πολύ σημαντικό.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.
Ακραία καιρικά φαινόμενα και μεγάλες πυρκαγιές θα αντιμετωπίσουμε κι άλλες τα επόμενα χρόνια.
Πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι σε όλα τα επίπεδα.
Η πρόληψη είναι σαφώς προτιμότερη και έχει μικρότερο κόστος από την κατάσβεση και την αποκατάσταση.
Αυτονοήτως αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.
Με αυτή την αφορμή, θέλω για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι ξεπέρασαν τον εαυτό τους και κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε όλη τη χώρα, για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.
Οι ευχαριστίες μου είναι ειλικρινείς.
Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι σημαίνει να είσαι μερόνυχτα ξύπνιος, και συχνά πεινασμένος και διψασμένος, και να παλεύεις με τις φλόγες.
Για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει τις σχετικές σελίδες από το πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος του 2008, που αφορά στις δασικές πυρκαγιές, μπορεί να τις βρει εδώ: goo.gl/Qch74K».



Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:
Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί τα μεγαλύτερα πύρινα μέτωπα στην ανατολική Αττική από το βράδυ της Τρίτης 15/8, ωστόσο οι αρμόδιες αρχές διατηρούν πλέον συγκρατημένη αισιοδοξία, αφού μια πιο καλή εκτίμηση για την έκταση των μετώπων θα μπορεί να γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες.
Σήμερα, Τετάρτη 16/8, θα γίνει και η "τελική επίθεση" στις μεγάλες πυρκαγιές του Καλάμου και Καπανδριτίου, αλλά και στην Ζάκυνθο και την Ηλεία, όπως ανακοίνωνε χθες από την Ελευσίνα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να μην επαναληφθεί η εικόνα της Δευτέρας στην περιοχή, όπου οι πυρκαγιές ήταν ανεξέλεγκτες.
Χαρακτηριστικά, σπίτια έχουν εκκενωθεί στην περιοχή των οικισμών Ούρμπερι και Σαλαμίδι Καπανδριτίου, αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες δεν είχαν καταφέρει να οριοθετήσουν και να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου.
Οι μετεωρογικές προβλέψεις, πάντως, κάνουν λόγο για ανέμους έντασης 3 μποφόρ καθόλη τη διαρκεια της αποψινής νύχτας, όμως από τις 06:00 πμ. σήμερα, οι άνεμοι αναμένεται να είναι ισχυροί με ένταση 7 μποφόρ.
Στο μέτωπο της Ηλείας υπάρχει επιδείνωση στις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει από τη Δευτέρα, ενώ έχει δοθεί εντολή να εκκενωθεί το χωριό Περιστέρι, καθώς η φωτιά απειλεί πλέον τον οικισμό.
Οι κάτοικοι, ωστόσο, αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Για έκτη πλέον ημέρα, σήμερα Τετάρτη, καίγεται σήμερα και η Ζάκυνθος, που έχει κηρυχθεί από χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Απο τις 20:00 το βράδυ της Τρίτης η φωτιά απειλεί τα σπίτια στο χωριό Κοιλωμένος.
Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέραστην περιοχή Παναρίτι Ξυλοκάστρου.
Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε προχθές σε δασική έκταση στην περιοχή Κούμπερι, του δήμου Ερυμάνθου, στην Αχαΐα.
Υπό μερικό έλεγχο είναι και το μέτωπο στο Βροντερό Πρεσπών, όπως ενημέρωνε χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Την ίδια στιγμή, το Πυροσβεστικό Σώμα απηύθυνε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, για συνδρομή σε ιπτάμενα μέσα.

Συνεχίζονται για 3η ημέρα οι μάχες με τις φλόγες στην Ανατολική Αττική

Στην ανατολική Αττική, σε έναν πρώτο απολογισμό η πυρκαγιά έχει αφήσει πίσω της τουλάχιστον 35.000 στρέμματα καμένα και περίπου 20 σπίτια κατεστραμμένα.
Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για σήμερα αλλά και για αύριο Τετάρτη 16/8 δίνει πολύ υψηλό κίνδυνο (δείκτης 4) σε όλη την Αττική, τη νότια Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Σημειώνεται ότι Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτασης ανάγκης πολιτικής προστασίας ενώ η Περιφέρεια Αττικής καλεί τους πολίτες που επλήγησαν από την πυρκαγιά να απευθυνθούν στο δήμο Ωρωπού για κάλυψη αναγκών διαμονής και διατροφής.
Νωρίτερα, το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς, πέρασε τελικά την λεωφόρο Καλάμου, και κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν από τον δήμο σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι.
Περί τις 17:00 μμ. στις 15 Αυγούστου 2017, η ΕΛΑΣ διέκοψε την κυκλοφορία από το Πολυνδέδρι προς την Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας.
Στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας η κυκλοφορία έχει διακοπεί στο ύψος του Μαρκοπούλου στο ρεύμα με κατέυθυνση την Αθήνα.
Η εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη, δήλωνε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, ότι οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης επικεντρώνονται στο να μην περάσει η πυρκαγιά την λεωφόρο Καλάμου προς το Πολυδένδρι, κάτι που το καταφέρνουν μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι τη νύχτα "πέρασε" για λίγο, αλλά αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής, η πυρκαγιά είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς, εκτός των άλλων, η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσεται από την καύση του πυκνού δάσους, δημιουργεί ένα μικροκλίμα στην περιοχή, με πολλαπλασιασμό της έντασης του ανέμου και τη δημιουργία ισχυρών ανοδικών ρευμάτων που δεν επιτρέπουν στα εναέρια μέσα να κατέβουν πολύ χαμηλά και να κάνουν ρίψεις, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούν να πλησιάσουν.
Για το λόγο αυτό, με την βοήθεια του στρατού και πολιτών γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών για να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Η άφιξη των 60 πυροσβεστών από την Κύπρο αναμένεται το πρωί της Τετάρτης

Στο έδαφος έμεινε το βράδυ της Τρίτης το ελληνικό μεταγωγικό αεροπλάνο C-130 που θα μετέφερε τους Κύπριους πυροσβέστες στη χώρα μας, λόγω βλάβης, όπως επιβεβαιώνει και ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρα Παπαδόπουλος.
Το ελληνικό μεταγωγό επιχείρησε 2 φορές να απογειωθεί ανεπιτυχώςστις 19:30 μμ, μένοντας στο έδαφος. 
Από τη στιγμή που δεν μπορούσε να αποκατασταθεί η βλάβη, λήφθηκε η απόφαση να αναχωρήσει δεύτερο C-130, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, στις 23:00 μμ την Τρίτη 15 Αυγούστου 2017.
Με το 2ο αεροπλάνο θα επιβιβαστοεί και τεχνικό πλήρωμα, για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τη βλάβη στο αεροσκάφος που βρίσκεται καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. 
Ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου μέσω του προσωπικού λογαριασμού στο twitter ανέβασε την ακόλουθη ανάρτηση: 
«Η ομάδα πυρόσβεσης από την Κύπρο αναχωρεί για την Ελλάδα στις 19:30 και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε περαιτέρω βοήθεια».
Στη συνέχεια τη διέγραψε, από τη στιγμή που το ελληνικό C-130 παρέμενε καθηλωμένο στο έδαφος.
Η άφιξη των 60 πυροσβεστών, αναμένεται για τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 16 Αυγούστου 2017, με το ερώτημα να είναι πότε θα μπορέσουν να ριχτούν στη μάχη της πυρόσβεσης, μετά την ταλαιπωρία που θα έχουν υποστεί.




Η φωτιά απειλεί σπίτια στη Ζάκυνθο

Για πέμπτη ημέρα καίγεται σήμερα η Ζάκυνθος, που έχει κηρυχθεί από χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ περί τις 20:00 το βράδυ της Τρίτης, η φωτιά απειλεί τα σπίτια στο χωριό Κοιλωμένος.
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν ρίξει το βάρος των προσπαθειών στην ευρύτερη περιοχή του Αγαλά προς Κοιλιωμένο και προς το Κορακονήσι, κοντά στη θάλασσα, όπως και στο Καταστάρι. 
Επιχειρούν συνολικά 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ, εθελοντές και περίοικοι. Από αέρος συνέδραμε ένα ελικόπτερο.
Όλοι οι πυροσβέστες που βρίσκονται στο νησί, είναι στο σημείο και προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα πρώτα σπίτια του χωριού Κοιλωμένος.
«Aν η πυρκαγιά συνεχίσει με αυτή τη ορμή προς το χωριό του Κοιλιωμένου, τότε θα αναγκαστούμε να εκκενώσουμε το χωριό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Πολλοί κάτοικοι του χωριού είναι στο μέτωπο της πυρκαγιάς και βοηθούν τους πυροσβέστες στις προσπάθειες κατάσβεσης.
Στη Ζάκυνθο μαίνεται ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων σε Παλιό χωριό, Αγιο Νικόλαο, Ασκό, Δάφνη, Σκούτα, Αλωνάκι, Αστέρι Βολίμες, Καπελέτι και Καταστάρι. 
Στην Κεφαλονιά υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Αρδάκι, Καραβάδα και Δοριζατα.  

Απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι στο Περιστέρι Ηλείας 

Εκκενώθηκε το χωριό Περιστέρι στο νομό Ηλείας, ύστερα από εντολή του επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος. 
Ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος δήλωνε νωρίτερα ότι "από το χωριό θα απομακρυνθούν όσοι κάτοικοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά".
Νωρίτερα, πάντως, οι κάτοικοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφενός γιατί φοβούνται για τις περιουσίες τους, αφετέρου για να προσφέρουν όποια βοήθεια μπορούν στις δυνάμεις πυρόσβεσης.
Μάλιστα υποστηρίζουν πως δεν θέλουν να ξαναζήσουν τα γεγονότα του 2007, όταν οι φωτιές στην κυριολεξία κατέστρεψαν τις περιουσίες τους. 
Κατά τον Χρ. Χριστοδουλόπουλο "το πύρινο μέτωπο είναι στις παρυφές του χωριού και ήδη μέσα στο Περιστέρι βρίσκονται πυροσβεστικά οχήματα, προκειμένου να ανακόψουν την φωτιά, ενώ όπως μας έχουν ενημερώσει, αναμένεται να έλθει και να κάνει ρίψεις νερού, ένα ελικόπτερο τύπου «Έρικσον»".
Γενικότερα στο νομό Ηλείας όσον αφορά στο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Δαφνιώτισσας έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες, ωστόσο ανησυχία εμπνέει ο καιρός καθώς όπως είπε ο δήμαρχος Ήλιδας.
Το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται κάτω από το μοναστήρι της Ανάληψης η κατάσταση είναι εξέλιξη. 
Από νωρίς το πρωί στη μάχη της κατάσβεση επιχειρούν επίσης ένα ελικόπτερο «Σινούκ», και ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο «Καναντέρ» που πραγματοποιούν ρίψεις νερού. 
Όσον αφορά στις επίγειες δυνάμεις, στην περιοχή επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα με 27 άτομα. 
Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος. Υπό μερικό έλεγχο είναι η φωτιά στην Αγία Κυριακή.

Κατσιφάρας (περιφ. Δ. Ελλάδας): Θα δώσουμε μάχη - Δυσμενείς οι καιρικές συνθήκες

Στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες απέδωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, τη διακοπή των εναέριων επιχειρήσεων κατάσβεσης της φωτιάς που μαίνεται στην Ηλεία, υπογραμμίζοντας την αλλαγή κατεύθυνσης του ανέμου.
Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη συγκυρία, αναφέροντας πως δύο χωριά απειλούνται, ενώ δεσμεύτηκε να δοθεί «μάχη».
Η φωτιά στην Ανάληψη Αμαλιάδας απειλεί την κοινότητα Περιστέρι, με την Πυροσβεστική να έχει δώσει εντολή να εκκενώσουν τα σπίτια τους τουλάχιστον όσοι κάτοικοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και τα παιδιά.
Ο κ. Κατσιφάρας δήλωσε πως είναι πολύ δύσκολο να πειστούν οι κάτοικοι να απομακρυνθούν, καθώς κινδυνεύουν οι περιουσίες τους, τόνισε, ωστόσο, ότι κάνει το ανθρωπίνως δυνατό.

Πυροσβεστική: Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για συνδρομή σε ιπτάμενα μέσα

Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, για συνδρομή σε ιπτάμενα μέσα απηύθυνε το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος, όπως έκανε γνωστό η εκπρόσωπος Τύπου Σταυρούλα Μαλλίρη, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σήμερα 15 Αυγούστου 2017.
Όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η χώρα μας υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να προμηθευθεί δύο ζεύγη αεροσκαφών CL - 415.
«Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο και της επικινδυνότητάς της και με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, η χώρα μας υπέβαλε αίτημα, μέσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας IRCC για διεθνή συνδρομή σε εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα για δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CL - 415», δήλωσε η κ. Μαλλίρη.
Όπως ανακοινώθηκε, η Γαλλία, που διαθέτει εναέρια μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, απάντησε ήδη αρνητικά στις ελληνικές αρχές για την παροχή τεσσάρων αεροσκαφών, λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που αντιμετωπίζει η χώρα αυτό το διάστημα.
Την ίδια στιγμή, η Κύπρος προσφέρθηκε να στείλει στην Ελλάδα 60 πυροσβέστες.
Οι πυροσβέστες μεταφέρονται με C-130 στην Αθήνα προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης σε Αττική και Ηλεία.
Σε ό,τι αφορά στη μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, η κ. Μαλλίρη ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη και τόνισε:
«Παρά την τεράστια κινητοποίηση σε μέσα και προσωπικό και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η πυρκαγιά δεν κατέστη δυνατόν να ανακοπεί στον άξονα Καλάμου - Μικροχωρίου και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο κατευθυνόμενη νότια - νοτιοδυτικά.
Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά με τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης η οποία σε συνδυασμό με την συνεχή εναλλαγή του ανέμου αναπτύσσεται πολύ γρήγορα με ιδιαίτερη ένταση».
Γι αυτό, όπως τόνισε η κα Μαλλίρη, σήμερα ενισχύθηκαν οι δυνάμεις κατάσβεσης, για να αντιμετωπιστεί καλύτερα το πύρινο μέτωπο.
Αυτή την στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν στην περιοχή είναι: 210 πυροσβέστες με 80 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες και τέσσερα μηχανήματα έργου.
Από αέρος επιχειρούν 5 Αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.
Σχετικά με τα εναέρια μέσα, η εκπρόσωπος του Π.Σ. διευκρίνισε:
«Όλα τα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα και επιχειρούσαν εκ περιτροπής καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από το χρονικό διάστημα που προσγειώνονταν στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και να γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος».
Η κ. Μαλλίρη, τέλος, έκανε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών όπου μαίνεται η πυρκαγιά, λόγω της επικινδυνότητας να απομακρύνονται έγκαιρα, ενώ οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού τους.

Πυροσβεστική: Προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε και να περιορίσουμε το κύριο μέτωπο μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου

Να αναχαιτίσουν και να περιορίσουν το κύριο μέτωπο μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην ανατολική Αττική όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.
«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ως κύρια προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, και εν συνεχεία τον περιορισμό των ενεργών μετώπων και την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Μαλλίρη.
Όσον αφορά στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην ανατολική Αττική την Κυριακή, τόνισε ότι οι δυνάμεις κατάσβεσης επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην αναχαίτιση και τον περιορισμό του κυρίου μετώπου, μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου.
Στο συμβάν επιχειρούν 180 πυροσβέστες με 72 οχήματα και 58 άτομα πεζοπόρο.
Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου, και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και 4 μηχανήματα έργου.
Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά 3 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.
Όσον αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στην περιοχή Κρυονέρι Ηλείας, η κα.Μαλλίρη είπε ότι επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο και 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ, ενώ από αέρος επιχειρούν 1 αεροσκάφος και 2 ελικόπτερα, ενώ τόνισε ότι στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο πενθήμερο 20 δασικές πυρκαγιές.
«Προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών διενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού, των διοικήσεων πυροσβεστικών υπηρεσιών, καθώς και κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.», ανέφερε η κ. Μαλλίρη, ενώ απηύθηνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς..

Πυροσβεστική: Ενημέρωση κυριότερων δασικών πυρκαγιών στις 15/08/2017
 
Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, ενημερώνοντας για την κατάσταση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ανατολική Αττική, Ηλεία και Ζάκυνθο, σήμερα 15 Αυγούστου 2017.
Αναλυτικότερα:
«Από τις 06:00 το πρωί χθες έως τις 06:00 σήμερα εκδηλώθηκαν 55 αγροτοδασικές πυρκαγιές. 
Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. 
Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω πυρκαγιές και συγκεκριμένα:
α. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13 Αυγούστου 2017 και ώρα 16.16 σε δασική έκταση, στον Κάλαμο Αττικής.
Αυτή την στιγμή οι δυνάμεις κατάσβεσης επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην αναχαίτιση και περιορισμό του κυρίου μετώπου μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου.
Στο συμβάν επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο. 
Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά 3 Α/Φ CANADAIR και 6 Ε/Π.
Πρόκειται για μια πυρκαγιά που εξελίσσεται σε μεικτή ζώνη κατοικιών και δασικών εκτάσεων. 
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ως κύρια προτεραιότητα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και εν συνεχεία τον περιορισμό των ενεργών μετώπων και την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.
β. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 12.10 στις 14 Αυγούστου 2017 σε αγροτοδασική έκταση, στη περιοχή Κρυονέρι Ηλείας. 
Στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 27 άτομα πεζοπόρο και 2 υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ ενώ από αέρος επιχειρούν 1 Α/Φ Canadair και 2 Ε/Π.
γ. Στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο πενθήμερο 20 δασικές πυρκαγιές στις παρακάτω περιοχές: Καταστάρι, Καπελέτι, Κοιλιωμένο, Ελιές Βολίμων, Αστέρι Βολίμων, Αλωνάκι Άνω Βολίμων, Σκούτα Άνω Βολίμων, Μεγαλώνι, Άνω θέση - Ασκός Βολίμων, Άγιος Νικόλαος Βολίμων, Δάφνη Βασιλικού, Κάμπι, Άγιος Νικόλαος, Παλιό Χωριο, Νικολουδάκη, Αγαλάς.
Με κυριότερες αυτές στο Καταστάρι, Κοιλιωμένο και Παλαιό Χωριό.
Στην κατάσβεση αυτών λαμβάνουν μέρος 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 7 υδροφόρες ΟΤΑ. 
Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από αέρος με 1 Ε/Π.
Προανάκριση για τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών αυτών διενεργούν ανακριτικοί υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών καθώς και Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.
Με την ευκαιρία αυτή, για άλλη μια φορά, απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Όσοι από τους συμπολίτες μας βρίσκονται πλησίον των πυρκαγιών παρακαλούνται να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια και για να μην παρεμποδίζουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 
Επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.
Τέλος, υπενθυμίζουμε στους πολίτες ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς: Ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία καλώντας το «199».

Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός στην περιοχή Κέδρος στη Σάμο

Βρέθηκε αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός στην περιοχή Κέδρος στη Σάμο, όπως ανακοινώθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής.
Σχετικά συνελήφθη ένας ύποπτος.
Επίσης ανακοινώθηκε ότι συνελήφθη τελικά, και έχει μεταφερθεί στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, άνδρας στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκαν με κεριά ρεσώ, φιδάκια και αναπτήρες. 
Η προσαγωγή είχε γίνει στην περιοχή της Πάρνηθας.
Είναι ελληνικής υπηκοότητας, 63 χρόνων και εντοπίστηκε από αστυνομικούς που έκαναν περιπολία.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που έκανε νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη, ο ύποπτος εντοπίστηκε σήμερα το πρωί με το αυτοκίνητό του στην περιοχή της Πάρνηθας.
Υστέρα από έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν στην κατοχή του πολλά υλικά ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά. 
Εξετάζεται τόσο για την παρουσία του στην Πάρνηθα σήμερα καθώς και για πυρκαγιές στην περιοχή που εκδηλώθηκαν προηγούμενα έτη.
Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης