Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πυροσβεστική: Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για συνδρομή σε ιπτάμενα μέσα

tags :
Πυροσβεστική: Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για συνδρομή σε ιπτάμενα μέσα
Η Γαλλία απάντησε ήδη αρνητικά στις ελληνικές αρχές για την παροχή τεσσάρων αεροσκαφών
(upd2) Αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, για συνδρομή σε ιπτάμενα μέσα απηύθυνε το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος, όπως έκανε γνωστό η εκπρόσωπος Τύπου Σταυρούλα Μαλλίρη, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σήμερα 15 Αυγούστου 2017.
Όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η χώρα μας υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να προμηθευθεί δύο ζεύγη αεροσκαφών CL - 415.
«Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο και της επικινδυνότητάς της και με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, η χώρα μας υπέβαλε αίτημα, μέσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας IRCC για διεθνή συνδρομή σε εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα για δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CL - 415», δήλωσε η κ. Μαλλίρη.
Όπως ανακοινώθηκε, η Γαλλία, που διαθέτει εναέρια μέσα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, απάντησε ήδη αρνητικά στις ελληνικές αρχές για την παροχή τεσσάρων αεροσκαφών, λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που αντιμετωπίζει η χώρα αυτό το διάστημα.
Την ίδια στιγμή, η Κύπρος προσφέρθηκε να στείλει στην Ελλάδα 60 πυροσβέστες.
Οι πυροσβέστες μεταφέρονται με C-130 στην Αθήνα προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης σε Αττική και Ηλεία.
Σε ό,τι αφορά στη μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, η κ. Μαλλίρη ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη και τόνισε:
«Παρά την τεράστια κινητοποίηση σε μέσα και προσωπικό και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η πυρκαγιά δεν κατέστη δυνατόν να ανακοπεί στον άξονα Καλάμου - Μικροχωρίου και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο κατευθυνόμενη νότια - νοτιοδυτικά.
Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά με τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης η οποία σε συνδυασμό με την συνεχή εναλλαγή του ανέμου αναπτύσσεται πολύ γρήγορα με ιδιαίτερη ένταση».
Γι αυτό, όπως τόνισε η κα Μαλλίρη, σήμερα ενισχύθηκαν οι δυνάμεις κατάσβεσης, για να αντιμετωπιστεί καλύτερα το πύρινο μέτωπο.
Αυτή την στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν στην περιοχή είναι: 210 πυροσβέστες με 80 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες και τέσσερα μηχανήματα έργου.
Από αέρος επιχειρούν 5 Αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.
Σχετικά με τα εναέρια μέσα, η εκπρόσωπος του Π.Σ. διευκρίνισε:
«Όλα τα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα και επιχειρούσαν εκ περιτροπής καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από το χρονικό διάστημα που προσγειώνονταν στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και να γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος».
Η κ. Μαλλίρη, τέλος, έκανε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών όπου μαίνεται η πυρκαγιά, λόγω της επικινδυνότητας να απομακρύνονται έγκαιρα, ενώ οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού τους.

Πρώτη ενημέρωση στις 19:19:00, Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης