Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σημαντική βελτίωση στα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη 17 Αυγούστου

tags :
Σημαντική βελτίωση στα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα - Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη 17 Αυγούστου

Οριοθετήθηκαν τα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία - Σε ύφεση οι φωτιές στη Ζάκυνθο
Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει σήμερα, Τετάρτη, ως και αργά το απόγευμα η εικόνα των πύρινων μετώπων στη χώρα μας, με τους ειδικούς πάντως να διατηρούν συγκρατημένη αισιοδοξία, αφού ο τελικός "κριτής" της κατάστασης για τα επόμενα 24ωρα είναι ο καιρός.
Πέμπτη και Παρασκευή σε όλη τη χώρα αναμένονται ηπιότεροι άνεμοι, που όμως δεν αποκλείεται να αναζωπυρωθούν το Σαββατοκύριακο.
Πάντως, στον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε για αύριο, Πέμπτη, 17 Αυγούστου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως περιοχές υψηλού κινδύνου εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται η περιοχή της ανατολικής Αττικής, η νότια Εύβοια, όλη η Κρήτη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και η ανατολική Πελοπόννησος, όπως και τα ανατολικά του νομού Έβρου.
Αναλυτικότερα, στο μέτωπο της ανατολικής Αττικής σήμερα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα βελτιωμένη, καθώς οι πυροσβέστες, μετά από μια ακόμη ολονύκτια μάχη, κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς στο Πολυδένδρι.
Στην ευρύτερη περιοχή του Καπανδριτίου (Μετόχι, Μικροχώρι, Πολυδένδρι, Άγιοι Ανάργυροι), πάντως, βρίσκονται σε επιφυλακή, πυροσβεστικά, υδροφόρες, εθελοντές
«Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα», δήλωνε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου Μιχάλης Ντάσης.
«Προτεραιότητα αμέσως μετά είναι η αναδάσωση και να μη γίνει οικοπεδοποίηση», διεμήνυσε.

Στον ανακριτή 63χρονος για τις πυρκαγιές στην Πάρνηθα
Στο μεταξύ, στον ανακριτή οδηγήθηκε 63χρονος που συνελήφθη ως ύποπτος εμπρησμού στην περιοχή της Πάρνηθας.
"Μου άρεσε να ανάβω τα καντήλια", ισχυρίστηκε ο ίδιος, δημόσιος υπάλληλος που υπηρετεί 34 χρόνια (από το 1983), σε υπηρεσία υπουργείου και διαμένει στο Χαλάνδρι.
Συνελήφθη την Τρίτη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αχαρνών, οι οποίοι εκτελούσαν υπηρεσία επιτήρησης και κατόπτευσης δασικών περιοχών για την πρόληψη πυρκαγιών, στο πλαίσιο του ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
Σε κοντινή απόσταση και μάλιστα σε μια εσοχή δρόμου, που δεν φαινόταν από διερχόμενα οχήματα, βρέθηκε σταθμευμένο το αυτοκίνητο του.
Ο συλληφθείς κατηγορείται για απόπειρα εμπρησμού στην περιοχή της Πάρνηθας καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών κλπ.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται και η εμπλοκή του συλληφθέντα σε περιπτώσεις εμπρησμών, στην Πάρνηθα κατά το παρελθόν και κυρίως πέρσι τον Απρίλη, που βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί ίδιου τύπου σε πυρκαγιές.

Οριοθετήθηκαν τα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία
Στην περιοχή της Ηλείας έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά στην περιοχή Ανάληψη-Περιστέρι, ενώ ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων απομακρύνεται, και πλέον δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν οι κάτοικοι του χωριού Περιστέρι, από το οποίο πέρασε η φωτιά.
Στην περιοχή υποχωρεί η ένταση των ανέμων, ωστόσο οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι εθελοντές και οι κάτοικοι των περιοχών θα παραμένουν και απόψε το βράδυ σε κατάσταση επιφυλακής.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δεν υπάρχει κανένα ενεργό μέτωπο και οι όποιες μικρές εστίες εντοπίζονται,. αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τα πεζοπόρα τμήματα.

Σε ύφεση οι φωτιές στη Ζάκυνθο
Μετά από έξι ημέρες καταστροφικών πυρκαγιών στην Ζάκυνθο, τα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση, αν και το νησί, όπως και η Κεφαλονιά, χαρακτηρίζεται ως περιοχή υψηλού κινδύνου για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς αύριο, Πέμπτη.
Οι φωτιές στη Ζάκυνθο άφησαν πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένης γης και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.
Στο νησί εκδηλώθηκαν 22 πυρκαγιές με τα μεγαλύτερα μέτωπα στις περιοχές Αγαλάς, Καταστάρι, Βολίμες και Κοιλιωμένος, ενώ μέχρι χθες αγά το βράδυ υπήρχαν αναζωπυρώσεις.
Από την περασμένη Δευτέρα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στο νησί, όπου ερευνά και ψάχνει στοιχεία για τον εντοπισμό εμπρηστών αλλά και τον τρόπο που μπήκαν οι πυρκαγιές.

Το σύστημα «Κοπέρνικος»
Αφού διασφαλιστεί ότι η πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί, θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και ο υπολογισμός της καμένης έκτασης. Σε αυτό, όπως έγινε γνωστό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα ενεργοποιηθεί το δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος» το οποίο μπορεί να απεικονίζει δορυφορικά και με ακρίβεια τις καμένες εκτάσεις.
Το συγκεκριμένο σύστημα είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενεργοποιείται από την ΓΓΠΠ, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα.

Μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων στην Αττική
Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από την πυρκαγιά στην Αττική αποφάσισε η κυβέρνηση κατά την ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα (16/8).
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουράρη, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου, της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου καθώς και του αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Στα μέτρα που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν εντάσσονται έργα αντιπλημμυρικά και δασοτεχνικά τα οποία θα «τρέξουν» άμεσα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των περιοχών από τη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Οριοθετούνται οι καμένες δασικές εκτάσεις με αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων, ενισχύεται η δασική πολιτική μέσω της προώθησης και ολοκλήρωσης του έργου των δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας.
Επίσης αποφασίστηκε η εφαρμογή δασικών απαγορευτικών διατάξεων για βόσκηση και άλλες δραστηριότητες στις καμένες εκτάσεις ενώ κηρύσσονται αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις μέσω αξιοποίησης ψηφιακών υποβάθρων και χαρτών.
Μάλιστα όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού θα υπάρξει άμεσα μέριμνα για την προσωρινή στέγαση και για την επιδότηση ενοικίου για όσους καταστράφηκε η πρώτη τους κατοικία.
Όπως επίσης και για διατροφή και αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε.
Αναφορικά με τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού διαπιστώθηκε πως λειτούργησε παρά τις εκατοντάδες πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας όπως στην Αττική, στην Ζάκυνθο, στην Ηλεία και στα Κύθηρα, και παρά τους ισχυρούς ανέμους, που άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση.
Όπως σημειώνεται από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού «ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πάρα πολύ καλά, όπως προκύπτει και εκ του αποτελέσματος».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης