Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Βουλιάζουν» οι αποκρατικοποιήσεις! - Στα 3,56 δισ. ευρώ αναθεωρείται ο εισπρακτικός στόχος για το 2014 - Σε εξέλιξη 13 διαγωνισμοί - Επιταχύνονται 9 ιδιωτικοποιήσεις

tags :
«Βουλιάζουν» οι αποκρατικοποιήσεις! -  Στα 3,56 δισ. ευρώ αναθεωρείται ο εισπρακτικός στόχος για το 2014 - Σε εξέλιξη 13 διαγωνισμοί - Επιταχύνονται 9 ιδιωτικοποιήσεις

Δύσκολο να επιτευχθούν οι φιλόδοξες προβλέψεις του προϋπολογισμού


Τις σημαντικές καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα επιχειρήσει να καλύψει η κυβέρνηση το 2014.
Ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει φιλόδοξες προβλέψεις για τις εισπράξεις του προγράμματος, οι οποίες όμως είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες.
Προβλέπει έσοδα 3,56 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη χρονιά, ποσό τριπλάσιο από τα εκτιμώμενα φετινά έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.
Μετά την «εμπλοκή» στο θέμα της ΔΕΠΑ, ο φετινός στόχος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), περιορίστηκε από τα 2,5 δισ. ευρώ στα 1,3 δισ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό το Δημόσιο έχει εισπράξει μέχρι στιγμής μόνο 956 εκατ. ευρώ, παρότι το σύνολο των τιμημάτων για τις αποκρατικοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του 2013 ανέρχεται στα 2,077 δισ. ευρώ.
Η «ψαλίδα» αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένοι διαγωνισμοί ολοκληρώθηκαν φέτος, χωρίς όμως να εισπραχθεί το προβλεπόμενο τίμημα ή μέρος του τιμήματος.
Ενδεικτικά:
*Από την αποκρατικοποίηση των Κρατικών Λαχείων εισέρευσαν στον λογαριασμό εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους 190 εκατ. ευρώ. ενώ το Δημόσιο έχει διασφαλίσει επιπλέον ελάχιστο εγγυημένο έσοδο συνολικού ύψους 580 εκατ. ευρώ σε βάθος 11ετίας (όσο διαρκεί η παραχώρηση).
*Από το τίμημα των 652 εκατ. ευρώ για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, τα 30 εκατ. ευρώ θα αποδοθούν σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις. Έτσι, έχουν εισπραχθεί 622 εκατ. ευρώ συν 60 εκατ. ευρώ από το μέρισμα χρήσης 2012.
*Όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, «οι διαγωνισμοί της πώλησης και επαναμίσθωσης επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου, καθώς και του ΔΕΣΦΑ, ολοκληρώθηκαν εντός του 2013, η καταβολή όμως του αντιτίμου από τους επενδυτές αναμένεται για τον πρώτο διαγωνισμό μέχρι το τέλος του έτους (261 εκατ. ευρώ) και για τον δεύτερο εντός του Α΄ εξαμήνου του 2014 (188 εκατ. ευρώ)».
Συνολικά, από το 2011 μέχρι σήμερα, το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει 2,616 δισ. ευρώ μέσω 12 αποκρατικοποιήσεων, ενώ τα συνολικά τιμήματα φθάνουν τα 3,801 δισ. ευρώ.
Στην παρούσα φάση, σε εξέλιξη βρίσκονται 13 διαγωνισμοί και, σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, «προωθείται η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ξεκινήσουν στο άμεσο μέλλον» άλλες 9 αποκρατικοποιήσεις (ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, Δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», επιλεγμένα ακίνητα, παραχώρηση μαρίνων, Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ΕΛΤΑ, παραχώρηση/πώληση μετοχών ΟΛΠ-ΟΛΘ-10 περιφερειακών λιμένων).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης