Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ από το ευρώ, διαβεβαίωσε ο Αντώνης Σαμαράς - Δεν χρειάζεται νέα βοήθεια

Η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ από το ευρώ, διαβεβαίωσε ο Αντώνης Σαμαράς - Δεν χρειάζεται νέα βοήθεια

Η ανεργία, ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδας, δήλωσε ο πρωθυπουργός

Η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ από το ευρώ, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο, έκανε λόγο για τα επιτεύγματα που έχει σημειώσει η Ελλάδα, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέο πρόγραμμα στήριξης.
Ωστόσο σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η ανεργία.
Απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν αλλά υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μέσα στον Δεκέμβριο ενώ για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος στήριξης εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί, εφόσον η Ε.Ε. θα τηρήσει τη δέσμευσή της για ελάφρυνση του χρέους που είχε αναληφθεί κατά το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνέχισης της διακυβέρνησης της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι που στο παρελθόν ήταν πολιτικοί εχθροί τώρα είναι σύμμαχοι στην ευρωπαική πορεία της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Όπως είπε, επιτύχαμε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει, κόψαμε το έλλειμμα κατά 12% αλλά παράλληλα χάσαμε 25% του ΑΕΠ κάτι που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, κουρέψαμε συνολικό χρέος 68% του ΑΕΠ, ταυτόχρονα όμως εξαφανίσαμε την υστέρηση ανταγωνιστικότητας με μείωση του Μοναδιαίου Κόστους Εργασίας.
«Διορθώσαμε διαρθρωτικές ανισορροπίες, φέραμε νέο επενδυτικό νόμο προχωρήσαμε στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, συνεχίζουμε την φορολογική μεταρρύθμιση», πρόσθεσε.
Οπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς «πολλοί θεωρούσαν την Ελλάδα χαμένη υπόθεση, τώρα όλο και περισσότεροι μιλούν για θεαματική επιστροφή». Σύμφρωνα με τον ίδιο η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο των μεταρρυθμίσεων, αν και σημείωσε πως έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο, έχουμε ακόμη πολλά να αλλάξουμε, δεν έχουμε βάλει τον αυτόματο πιλότο, όμως τώρα μπορούμε να δούμε το φως στην άκρη του τούνελ γιατί η ύφεση τελειώνει και αρχίζει η ανάκαμψη», τόνισε.
"Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει πλεόνασμα 1,5% ενώ το 2013 είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο και πιστεύω ότι και το 2014 θα υπερακοντίσουμε τον στόχο. Ότι κάναμε το πετύχαμε με τις θυσίες του ελληνικού λαού και το πετύχαμε με την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ζήτησε χρόνο για την εφαρμογή του προγράμματος από την Άγκελα Μέρκελ ο Πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα έκανε το καλύτερο δυνατό για να τιμήσει την υπογραφή της». Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην διαπραγμάτευση με την τρόικα ωστόσο πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου «για να πάμε πολύ γρήγορα στο επόμενο στάδιο».
Τέλος είπε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε το grexit, τώρα είμαστε στο grecovery. «Εμείς είμαστε η κυβέρνηση του ευρώ» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δεν ξέρει καμία χώρα να θέλει να βγει από το ευρώ ξερώ όμως χώρες που θέλουν να ενταχθούν.
Ερωτώμενος αν θα πάει στην Βραζιλία για το μουντιάλ αφού η ελληνική ομάδα πέρασε στην τελική φάση και απάντησε ότι «θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» «φόσον έχω χρόνο θα πάω αφού είμαι οπαδός του ποδοσφαίρου», πρόσθεσε.

 

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης