Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέσα Δεκεμβρίου η τρόικα στην Αθήνα για τη δόση του 1 δισ. - Θέτει θέμα επαναφοράς του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%

Μέσα Δεκεμβρίου η τρόικα στην Αθήνα για τη δόση του 1 δισ. - Θέτει θέμα επαναφοράς του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%
Οι δανειστές έρχονται με σκοπό να «κλείσουν» πριν τα Χριστούγεννα τα προαπαιτούμενα για τη δόση - φάντασμα του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο
Ταξίδι «αστραπή» στην Αθήνα λίγο πριν την αναχώρηση τους για τα χειμερινά σαλέ ετοιμάζουν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, οι οποίοι εκτός από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών βάζουν στο «τραπέζι» θέμα επαναφοράς του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών που έχουν ενημερωθεί για το πρόγραμμα της τρόικας επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό οι δανειστές πρόκειται να επιστρέψουν περί τα μέσα Δεκεμβρίου ( 15 με 16 Δεκεμβρίου) στην χώρα μας.
Οι ξένοι έρχονται με σκοπό να «κλείσουν», πριν τα Χριστούγεννα, τα προαπαιτούμενα για την δόση - φάντασμα του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο.
Εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να μείνουν 4 με 5 ημέρες στην Αθήνα και κατά την διάρκεια της παραμονής τους θα έχουν συνάντηση τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα όσο με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Στην «ατζέντα» της τρόικας περιλαμβάνεται επίσκεψη και στο Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι το χάσμα μεταξύ ελληνικής πλευράς και των πιστωτών στο θέμα των πλειστηριασμών παραμένει αγεφύρωτο.
Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν εκφράσει τον κίνδυνο πολιτικής αποσταθεροποίησης, εξαιτίας της προκλητικής εμμονής της τρόικας για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ανεξάρτητα του γεγονότος αν αποτελεί πρώτη κατοικία για τον οφειλέτη.
Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να κατοχυρώσει μεταβατική περίοδο 2-3 ετών με υψηλά εισοδηματικά κριτήρια, ενώ η τρόικα περιορίζει το μεταβατικό διάστημα στο 6μηνο και απαιτεί πολύ χαμηλότερα κριτήρια.
Το θέμα απασχολεί εντόνως τους δανειστές, καθώς επηρεάζει έμμεσα και τις λύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας.
Θεωρούν πως εάν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια θα επιδεινωθούν και θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια για την ενίσχυση των τραπεζών από τα αδιάθετα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Τα ίδια αδιάθετα κεφάλαια, όμως, αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το διάστημα 2015-2016. Να σημειωθεί ότι στο διάστημα που απομένει η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει οπωσδήποτε μία ξεκάθαρη θέση σε αυτό το ζήτημα, δεδομένου ότι η περιφρούρηση του μέτρου γίνεται με νομοθετική ρύθμιση που ανανεώνεται συνεχώς.
Διεξοδικές συζητήσεις για το εν λόγω θέμα θα έχει η ελληνική πλευρά με τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών που ξεκινήσουν από σήμερα να «οργώνουν» τα οικονομικά υπουργεία.
Προτεραιότητα θα δώσουν στα προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση για να μπορέσει να πάρει το 1 δις. ευρώ με τα «αγκάθια» για την εκταμίευση της να παραμένουν στα εξής δύο πεδία:
* Στον ενιαίο φόρο ακινήτων: Η τρόικα εντοπίζει υστέρηση ύψους 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο και απαιτεί ισοδύναμα μέτρα. Το σχετικό νομοσχέδιο που πηγαινοέρχεται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα στην βουλή είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί αυτή την Πέμπτη. Για να καλυφθεί το «κενό» αυτό, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη προχωρήσει σε μία περικοπή των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 200 εκατ. ευρώ. Η τρόικα, όμως, περιμένει και τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα καλύπτουν και το υπόλοιπο των 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στελέχη με γνώση των συζητήσεων που γίνονται, αναφέρουν ότι η τρόικα ενδεχομένως να ανεβάσει περαιτέρω την πρόβλεψή της για το κενό που δημιουργήθηκε από την αλλαγή του σχεδίου του νέου φόρου. Πάντως, προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο εργάζεται στο σενάριο της εξεύρεσης των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ.
* Στην αναδιάρθρωση αμυντικές βιομηχανιών: Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την τρόικα για τη διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), έστω και για ένα πιλοτικό διάστημα 18 μηνών.
Ανοικτό παραμένει και το θέμα με το δημοσιονομικό κενό του 2014, το οποίο υπολογίζεται σε 1,8-1,9 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 600 εκατ. ευρώ υψηλότερα από την ελληνική πλευρά.

MΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης