Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αυξάνει στο 100% η έκπτωση των τόκων για επιχειρηματικά δάνεια - Μέτρο - ανάσα για τις επιχειρήσεις

Αυξάνει στο 100% η έκπτωση των τόκων για επιχειρηματικά δάνεια - Μέτρο - ανάσα για τις επιχειρήσεις
Tι προβλέπει η σχετική διάταξη που θα περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ)
Μέτρο - ανάσα για τις επιχειρήσεις, που επιβιώνουν με δανεικά μέσα στην κρίση, προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική διάταξη που θα περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) θα δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να εκπίπτει το 100% των τόκων που πληρώνουν για τα επιχειρηματικά τους δάνεια.
Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών έρχεται να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τη συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή που σε αξία είναι... σχεδόν αντίστοιχη με αυτήν της έκπτωσης των τόκων από στεγαστικά δάνεια των φορολογουμένων που κατήργησε το υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για το καθεστώς της έκπτωσης που έχει να κάνει με τους τόκους για τα κεφάλαια που δανείζονται οι επιχειρήσεις και η οποία σήμερα περιορίζεται στο 5% -στο ύψος δηλαδή του επιτοκίου που καταβάλλει το Δημόσιο για τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας.
Για παράδειγμα, σε μια επιχείρηση που πήρε επιχειρηματικό δάνειο με επιτόκιο 8% εξέπιπταν από τα ακαθάριστα έξοδά της τόκοι μέχρι του ποσού που αντιστοιχούσε σε επιτόκιο 5%.
Από το νέο έτος αίρεται αυτός ο περιορισμός, που αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τους μικρομεσαίους, και με τη νέα ρύθμιση θα εκπίπτει το συνολικό ποσό των δαπανών για τόκους, υπό την προϋπόθεση ότι προέρχονται από δάνεια που ελήφθησαν για τις ανάγκες της επιχείρησης.
Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν σε εποχές σαν τις σημερινές, που η ρευστότητα στην αγορά παραμένει μηδενική και τα επιτόκια στα επιχειρηματικά δάνεια κινούνται από το 7,5% έως και το 10%, να μπαίνει «οροφή» έκπτωσης αυτών των τόκων το 5%. Ενώ η επιπλέον διαφορά αυτών των τόκων να φορολογείται ως εισόδημα.
Πρόκειται για δαπάνες τις οποίες η Εφορία, αντί να τις αναγνωρίζει ως έξοδα, έχει φτάσει να τις προσθέτει μαζί με τα υπόλοιπα κέρδη της επιχείρησης. Η μη έκπτωση αυτών των τόκων προσαυξάνει πλασματικά τα αποτελέσματα της εταιρείας οδηγώντας έτσι περισσότερους μικρομεσαίους στο ταμείο της.
Τα κεφάλαια των τραπεζών αποτελούν τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης σήμερα για τις επιχειρήσεις, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει φτάσει να καθυστερεί μέχρι και δυόμισι χρόνια τις επιστροφές από τον ΦΠΑ ή να εκταμιεύει με το σταγονόμετρο τα ποσά από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που χρωστά σε ιδιώτες.
Σε αυτό το «μαύρο σκηνικό» αυτοί που βασιλεύουν είναι οι φόροι και όχι οι φοροαπαλλαγές, που έχουν καταργηθεί σχεδόν στο σύνολο τους για τα φυσικά πρόσωπα (ενοίκια, δίδακτρα, τόκοι για στεγαστικά δάνεια).
Προληπτικούς ελέγχους σε 1.166 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 620 σχετίζονται με την εστίαση και τη διασκέδαση, πραγματοποίησαν συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μετά την επίσημη ανάληψη του προληπτικού ελεγκτικού έργου από την υπηρεσία του Χάρη Θεοχάρη. Οι έλεγχοι αφορούν την τελευταία εβδομάδα και έδειξαν 431 παραβάσεις σε 168 επιχειρήσεις που παρανόμησαν. Το σύνολο των προστίμων που επιβλήθηκαν υπολογίζονται σε 216.552 ευρώ. Μεγαλύτερη παραβατικότητα εμφανίζεται στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα με 209 και 68 παραβάσεις, αντίστοιχα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης