Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Τρόικα έρχεται, το 1 δισ. ευρώ θα το πάρουμε; - Για τον Ιανουάριο μετατίθενται τα κρίσιμα ζητήματα

tags :
Η Τρόικα έρχεται, το 1 δισ. ευρώ θα το πάρουμε; - Για τον Ιανουάριο μετατίθενται τα κρίσιμα ζητήματα
Η επίσκεψη στην Αθήνα... για το θεαθήναι από την Τρόικα - Τα κρίσιμα ζητήματα μετατίθενται για τον Ιανουάριο
Tα τρία «αιχμηρά» σημεία της διαπραγμάτευσης,  πλειστηριασμοί ακινήτων, ομαδικές απολύσεις και δημοσιονομικό «κενό» του 2014 παίρνουν κατά πάσα πιθανότητα παράταση για τον Ιανουάριο του 2014 με την μεγάλη δόση των 4,9 δις. ευρώ!   
Προηγήθηκε ένα «θρίλερ» με την επάνοδο των δανειστών, για τον αν θα έρθουν ή όχι, το οποίο είναι ενδεικτικό της μηδενικής προόδου που καταγράφεται σε μείζονα ζητήματα  τα οποία είχαν μπει στην «ατζέντα»  της τρόικας.
Από το νέο τρίτο κατά σειρά ταξίδι της τριανδρίας στην Ελλάδα που έχει προγραμματιστεί  για την προσεχή Τρίτη θα λείψει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ( ΕΚΤ) Κλάους Μαζούχ, ενώ της αποστολής θα ηγηθεί ο «σκληρός» του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν.       
Κατά τις πληροφορίες, οι ξένοι έρχονται αποκλειστικά και μόνο για να ελέγξουν τις ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική πλευρά για την δόση - φάντασμα του 1 δις. ευρώ που από τον Ιούλιο του 2013 ακούγεται ότι θα πάρει η χώρα μας ενώ έχει φθάσει Δεκέμβριος και ακόμη δεν έχει εκταμιευθεί.
Είναι πολύ πιθανό το οικονομικό επιτελείο να μην καταφέρει να πάρει ακόμη και τώρα αυτά  τα λεφτά, από την στιγμή που το «τοπίο» με τα προαπαιτούμενα για αυτή την δόση είναι εξαιρετικά θολό.           
Η δόση εξακολουθεί να υπονομεύεται από την απόσταση  που χωρίζει τις δύο πλευρές στο θέμα της αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την τρόικα για τη διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), έστω και για ένα πιλοτικό διάστημα 12 μηνών.
Θα προηγηθεί συρρίκνωση του προσωπικού, η οποία όμως, κατά την τρόικα,  πρέπει να γίνει μέσω απολύσεων και όχι εθελουσίας εξόδου που προτείνει το οικονομικό επιτελείο.
Αν στις τρεις διανυκτερεύσεις που θα μείνουν οι δανειστές στην Αθήνα καταστεί εφικτό να «γεφυρωθεί» αυτό το χάσμα, όπως επίσης και του μετώπου που έχει να κάνει με τις απολύσεις στο δημόσιο τότε η αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει στην επικείμενη συνεδρίαση του Euro Working Group στις 17 Δεκεμβρίου, καθώς δεν απαιτείται απόφαση του Eurogroup.
Σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς που έχουν εξελιχθεί σε «νούμερο ένα» «αγκάθι» για την κυβέρνηση και απειλούν την βιωσιμότητα της, θωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία παρά τον συμβιβασμό των δανειστών να υπάρξει εξαίρεση για συγκεκριμένους πολίτες, αλλά με τόσο  αυστηρά κριτήρια, ώστε λίγοι σε αριθμό να μπορούν να έχουν προστασία.
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει πάνω στους πλειστηριασμούς, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει  ότι ο  ενιαίος φόρος στα ακίνητα είναι ηπιότερης σημασίας ζήτημα. Και αυτό γιατί το κενό των 400 εκατ. ευρώ  που έχει δημιουργηθεί στον εισπρακτικό στόχο θα πρέπει να αποσαφηνισθεί άμεσα από τον Γιάννη  Στουρνάρα για το πώς θα καλυφθεί και ει δυνατόν να μη γίνει από τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
«Ορθάνοικτο» παραμένει και το ζήτημα του δημοσιονομικού «κενού» για το 2014  το οποίο η τρόικα υπολογίζει στα 1,9 - 2 δις.  δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 600 - 700 εκατ. ευρώ υψηλότερα από την ελληνική πλευρά.

 M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης