Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μία τρύπα στο νερό το μέτρο για τις αποδείξεις - Στο μισό της αξίας τους θα μετρούν στην Εφορία οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα

Μία τρύπα στο νερό το μέτρο για τις αποδείξεις - Στο μισό της αξίας τους θα μετρούν στην Εφορία οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα
Mισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους
Κατά το ήμισυ της αξίας τους θα μετρούν στην Εφορία οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα. Αυτό προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την συλλογή των αποδείξεων από τους φορολογούμενους που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.
Επί της ουσίας, δεν επέρχεται καμία διαφοροποίηση από αυτά που ήξεραν μέχρι τώρα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στους οποίους απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο το μέτρο.
Το «καλάθι» των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν είναι το ίδιο, με τη μόνη διαφορά ότι τα έξοδα αγοράς προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ ή οι δαπάνες που αφορούν τα καύσιμα χρήσης του αυτοκινήτου (βενζίνη, πετρέλαιο) θα αναγνωρίζονται στο 50% της αξίας τους από την Εφορία.
Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών είχαν καλλιεργήσει στο παρελθόν προσδοκίες για μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις και αυξημένα «μπόνους» για τους φορολογούμενους που θα μάζευαν αποδείξεις από επαγγελματικές ομάδες που ρέπουν προς την φοροδιαφυγή (συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, δικηγόροι γιατροί .
Αν και εξετάσθηκαν μια σειρά από εναλλακτικές λύσεις για τη μορφή που θα έχει το μέτρο -καθώς η υφιστάμενη θεωρείται παρωχημένη και αναποτελεσματική στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής- τελικά κρίθηκε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια αξιόπιστη εναλλακτική λύση.
Επίσης, τα άδεια κρατικά ταμεία και οι πιέσεις της τρόικας για νέα μέτρα κάνουν την επικείμενη απόφαση να μοιάζει με μία τρύπα στο νερό.
Στο οικονομικό επιτελείο έφτασαν το προηγούμενο διάστημα να συζητούν μέχρι και την εξαίρεση των αποδείξεων από τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα, γεγονός το οποίο έσπειρε τον φόβο σε χιλιάδες φορολογούμενους που κινδύνευαν να βρεθούν με λιγότερες αποδείξεις στα χέρια τους από τα όρια που έχει θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών.
Να σημειωθεί ότι μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν φέτος αποδείξεις αξίας τουλάχιστον ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 2.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό απαιτούμενων αποδείξεων ανέρχεται σε 10.500 ευρώ.
Σε περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος δεν μπορεί να τις συγκεντρώσει τότε η «ποινή» για την αξία των αποδείξεων που του λείπει θα πληρώνει πρόσθετο φόρο εισοδήματος 22%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης