Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκπτωση προστίμων έως 50% για αυθαίρετα κτίσματα, αν αναβαθμίζονται ενεργειακά

Έκπτωση προστίμων έως 50% για αυθαίρετα κτίσματα, αν αναβαθμίζονται ενεργειακά
Τα ποσά για ενεργειακή αναβάθμιση θα συμψηφίζονται έως και 50% με τα ποσά του ειδικού προστίμου για τα αυθαίρετα κτίσματα
Έκπτωση έως και 50% επί των συνολικών προστίμων που επιβάλλονται για την τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων με τον νόμο 4178/2013, προβλέπονται σε όσους ιδιοκτήτες προχωρούν σε εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας στα αυθαίρετά τους.
Σύμφωνα με το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ, το οποίο τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, τα ποσά που καταβάλλονται για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη στατική επάρκεια κτιρίων με αυθαιρεσίες, που κατασκευάστηκαν προ του έτους 2003, θα συμψηφίζονται με τα ποσά του ειδικού προστίμου που προβλέπεται στο νόμο 4178/2013, σε ποσοστό έως και 50%.
Δεν δικαιούνται έκπτωσης όσοι έχουν υπαχθεί σε προηγούμενους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων («νόμος Παπακωνσταντίνου», «νόμος Μπιρμπίλη»), είτε έχου έχουν αποπληρώσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα είτε όχι.
Βάσει του σχεδίου ΚΥΑ, οι εργασίες και δαπάνες που καλύπτονται, όσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση έχουν να κάνουν με την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), ενώ για τηστατική επάρκεια αφορούν τις εργασίες και δαπάνες για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων φέρουσας ικανότητας, σύμφωνα με τον Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ).
Η συνδρομή των προϋποθέσεων διαπιστώνεται αποκλειστικά κατόπιν διενέργειας δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων στο κτίριο. Η πρώτη λαμβάνει χώρα μετά την υπαγωγή του κτιρίου στις ρυθμίσεις του ν. 4178/2013 και πριν από την έναρξη των παρεμβάσεων και η δεύτερη μετά την ολοκλήρωση αυτών για τη διαπίστωση της ορθής υλοποίησης των παρεμβάσεων και της επίτευξης του ενεργειακού στόχου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης