Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καθορίστηκαν οι προδιαγραφές για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων - Σύντομα η λειτουργία του ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου

Καθορίστηκαν οι προδιαγραφές για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων - Σύντομα η λειτουργία του ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου
Πλέον, θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις, ενώ θα υπάρξει υψηλή προστασία του περιβάλλοντος, τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης
Οι προδιαγραφές των αναγκαίων μελετών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τον νόμο 4014/2011, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο αντίστοιχο κανονιστικό ευρωπαϊκό δίκαιο της Ε.Ε. καθορίστηκαν με την υπογραφή υπουργικής απόφασης από τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη.
Όπως επισήμανε ο υπουργός, με την απόφαση αυτή θα επιταχυνθεί η υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και επενδύσεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ θα διευκολυνθεί και η αδειοδότηση έργων, σημειώνοντας ότι «για πρώτη φορά υπάρχει ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό, αποτελεσματικό και σύμφωνο με τις εθνικές και ευρωπαϊκές νομικές απαιτήσεις, κείμενο προδιαγραφών των αναγκαίων μελετών».
Πρόσθεσε δε, ότι βασικό στόχο αποτελεί «η συνεισφορά στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος».
Ειδικότερα, με την υπουργική απόφαση, καθορίζονται οι προδιαγραφές της μελέτης για τον προκαταρκτικό προσδιορισμό περιβαλλοντικών απαιτήσεων (ΠΠΠΑ), της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), του φακέλου για τροποποίηση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), και του φακέλου για ανανέωση ΑΕΠΟ.
Επιπλέον, καθορίζονται οι ειδικές απαιτήσεις προδιαγραφών των μελετών των έργων και δραστηριοτήτων που υπάγονται στην οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές, καθώς και οι προδιαγραφές για το περιεχόμενο των σχεδίων διαχείρισης των εξορυκτικών αποβλήτων.
Εξειδικεύονται επίσης, οι προδιαγραφές των αναγκαίων μελετών για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) έργων και δραστηριοτήτων που υλοποιούνται, εντός προστατευμένων περιοχών του δικτύου NATURA 2000 ή εκτός αυτών, αλλά είναι δυνατόν να επηρεάσουν σημαντικά τις περιοχές αυτές. Ο κ. Μανιάτης τόνισε, ότι η εν λόγω διαρθρωτική μεταρρύθμιση «θα συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας με σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της».
Εν τω μεταξύ, σε σύντομο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και η έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου (ΗΠΜ), με το οποίο θα ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά όλες οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αλλά και η ενδυνάμωση του τρόπου διεξαγωγής των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και ελέγχων τήρησης των περιβαλλοντικών όρων. Τέλος, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι προαναφερθείσες μελέτες εστιάζουν στην εκτίμηση και αξιολόγηση των σημαντικών επιπτώσεων που αναμένονται από την κατασκευή και τη λειτουργία έργων και δραστηριοτήτων Α’ κατηγορίας, ενώ παράλληλα ενδυναμώνεται σημαντικά η ανάλυση των θετικών ή αρνητικών επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης