Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εξοντωτικά τα πρόστιμα της εφορίας για τις επιχειρήσεις για το 71% των επιχειρηματιών

tags :
Εξοντωτικά τα πρόστιμα της εφορίας για τις επιχειρήσεις για το 71% των επιχειρηματιών
Έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Εξοντωτικά χαρακτηρίζει το 71% των επαγγελματιών τα πρόστιμα που επιβάλλει η εφορία στις επιχειρήσεις, τη στιγμή που το 27% εκτιμά ότι τα πρόστιμα αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 85% υποστηρίζει ότι θα φέρει σοβαρά προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το όριο των 500 ευρώ για πληρωμές με κατάθεση στην τράπεζα ενώ για το πρόστιμο των 10.550 ευρώ για την μη αναγραφή εργαζόμενου στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), το 59% πιστεύει ότι είναι εξοντωτικό για τις επιχειρήσεις και το 26% ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα στη μάχη της φοροδιαφυγής.
Για τη μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων που συντομεύει τον χρόνο ενημέρωσης των βιβλίων σε 15 μέρες, το 93% πιστεύει ότι η προθεσμία είναι εξοντωτική για τις επιχειρήσεις και τους λογιστές.
Σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό το Επιμελητήριο δηλώνει υπέρ της επιβολής αυστηρότατων προστίμων σε όποιους κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν αλλά σημειώνει πως «προκειμένου να συνετιστούν οι φοροφυγάδες, λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα που δεν είναι δυνατόν να έχουν σαν αποτέλεσμα την συμμόρφωση των επαγγελματιών, αλλά που τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και την τελική εξόντωσή τους».
Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών όσο και του Υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά και να εφαρμόσουν τα αυστηρά πρόστιμα μόνο σε όσους αποδεικνύεται ότι συστηματικά δεν εφαρμόζουν τον Νόμο και φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν με δόλο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης