Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΚΕΠΕ – Πρόταση για κατάργηση του κατώτατου μισθού για τους νέους έως 29 ετών

ΚΕΠΕ – Πρόταση για κατάργηση του κατώτατου μισθού για τους νέους έως 29 ετών
Στο πλαίσιο ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση της εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας


Την πρόταση να καταργηθεί ο κατώτατος μισθός για νέους ηλικίας έως 29 ετών και έως έναν χρόνο από την πρόσληψη τους προκειμένου να δίνεται ισχυρό κίνητρο πρόσληψης διατυπώνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στην πρώτη μηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία.
Το ΚΕΠΕ παράλληλα προτείνει την ενίσχυση της δράσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) µε τη θέσπιση κινήτρων αποδοτικότητας, προς αποφυγή παραβάσεων της εργατικής νοµοθεσίας (ωράριο, συνθήκες απασχόλησης, κ.τ.λ.).
Επιπλέον προτείνεται η μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας είτε σε επιταγές εργασίας και η προώθηση της επιχειρηµατικότητας από οµάδες νέων, είτε µε την παροχή κεφαλαίου κίνησης, είτε µε την παροχή χώρων µε υλικοτεχνική υποδοµή προς ενοικίαση µε χαµηλό κόστος.
Ανάμεσα στις προτάσεις του ΚΕΠΕ για τη διευκόλυνση της εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας είναι η θεσμοθέτηση της πρακτικής άσκησης για όλους στην τριτοβάθµια και τη δευτεροβάθµια τεχνική-επαγγελµατική εκπαίδευση, τουλάχιστον για ένα εξάµηνο, µε επιδότηση του κόστους από το κράτος (αµοιβές χαµηλότερες του κατώτατου µισθού µε ασφαλιστική κάλυψη) καθώς και η αντικατάσταση του επιδόµατος ανεργίας µε επίδοµα απασχόλησης µε ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση των νέων και των εργαζοµένων κοντά στη συνταξιοδότηση και η άρση των περιορισµών που ισχύουν στην άσκηση ορισµένων επαγγελµάτων.
Στο πλαίσιο των δράσεων που απαιτούνται για την ενίσχυση της απασχόλησης, το ΚΕΠΕ προτείνει επίσης «τη ριζική αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, ο οποίος οργανώθηκε στα πλαίσια διαφορετικών οικονοµικών συνθηκών από αυτές που επικρατούν σήµερα στη χώρα.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΠΕ, ο ΟΑΕΔ αδυνατεί να ανταποκριθεί µε αποτελεσµατικότητα στο έργο του (επιδοµατική στήριξη ανέργων, λειτουργίες σύζευξης προσφοράς-ζήτησης εργασίας, κτλ.) και για αυτό κρίνεται αναγκαία και η «αύξηση της χρηµατοδότησής του Οργανισμού, µετά την αξιολόγηση των δοµών του και του παραγόµενου αποτελέσµατος».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης