Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και της Αστυνομίας οι ΜΚΟ – Περίπου 20.000 οι ΜΚΟ, άγνωστο πόσες εμπλέκονται σε απάτες

tags :
Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και της Αστυνομίας οι ΜΚΟ – Περίπου 20.000 οι ΜΚΟ, άγνωστο πόσες εμπλέκονται σε απάτες
Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την ανεξέλεγκτη δράση τους


Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την ανεξέλεγκτη δράση των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τη στιγμή που ΣΔΟΕ και Αστυνομία αρχίζουν και βάζουν στο μικροσκόπιο τους ολοένα και περισσότερες ΜΚΟ, οι οποίες υπολογίζεται ότι συνολικά ανέρχονται σε σχεδόν 20.000.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τη ΜΚΟ αποναρκοθέτησης και τη ΜΚΟ πυρόσβεσης που εξετάζονται για σκάνδαλα ύψους 11,5 εκατ. ευρώ, ο οικονομικός εισαγγελέας διέταξε να ελεγχθούν 6.000 ΜΚΟ, οι οποίες έχουν πάρει κονδύλια η κάθε μια πάνω από 5 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό του κλίματος της αδιαφάνειας και της παρανομίας είναι οι πληροφορίες για την ύπαρξη ΜΚΟ που χρησιμοποιούνταν για να πληρώνονται μυστικοί πράκτορες ή εταιρείες που παρακολουθούσαν διάφορα πρόσωπα.
Άκρως εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι π.χ. ενώ ένας δήμαρχος δεν μπορεί να διορίσει, ο πρόεδρος μιας ΜΚΟ, μέσω ΕΣΠΑ, έχει τη δυνατότητα να διορίζει διάφορα πρόσωπα είτε στις ΜΚΟ είτε στο δημόσιο.
Αξίζει να αναφερθεί ο πρώην υφυπουργός  Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Απόστολος Ανδρεουλάκος, ήταν από τους πρωτοπόρους ανάδειξης των τεράστιων παρανομιών που συνέβαιναν στις ΜΚΟ και μάλιστα με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις και αναφορές του είχε επισημάνει εδώ και ενάμιση χρόνο για τις απάτες σε πλήθος ΜΚΟ.
Πάντως, οι αποκαλύψεις για τις παρανομίες και τις απάτες δεν έχουν τέλος.
Στο «στόχαστρο» των αρμόδιων Αρχών έχει μπει η ΜΚΟ Κέντρο Έρευνας και Δράσης που ιδρύθηκε το 1988, αλλά έδρασε κυρίως το 1999, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, ο Γ.Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΕΔΕ, η οποία έλαβε χρήματα μεταξύ άλλων από προγράμματα που χρηματοδοτούνταν από τα υπουργεία Εξωτερικών, Απασχόλησης, Υγείας άλλαξε νομική μορφή και έγινε γυναικείο σωματείο ενώ είχε αναπτύξει δράσεις με κορυφαία δραστηριότητα, τη Winpeace που αποτέλεσε την ειρηνευτική πρωτοβουλία γυναικών της Τουρκίας και της Ελλάδας. Την πρωτοβουλία αυτή είχε εμπνευστεί και προωθήσει η κα.Μαργαρίτα Παπανδρέου.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, την περίοδο 2001-2004 στο «τιμόνι» της ΚΕΔΕ ήταν η Θεοδώρα Κόκλα ενώ στα μέλη του ΔΣ συμμετείχε και η Αμαλία Σκέπερς.
Σημειώνεται πως αν και μετά τις εκλογές του 2009 η κα.Κόκλα διορίστηκε περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ενώ η κα.Σκέπερς διορίστηκε διευθύντρια του νοσοκομείου Κορίνθου, η ΜΚΟ ΚΕΔΕ εξακολουθούσε να εκτελεί έργα χρηματοδοτούμενα από δημόσιους φορείς.
Ωστόσο, «μητέρα» όλων των ΜΚΟ χαρακτηρίζεται η κρατική ΜΚΟ «Έργο Πολιτών», η οποία δημιουργήθηκε το 2005 επί πρωθυπουργίας Κ.Καραμανλή με στόχο την καταγραφή εθελοντικών οργανώσεων.
Η εν λόγω ΜΚΟ εποπτευόταν απευθείας από τον πρωθυπουργό ενώ ως πρόεδρος της είχε οριστεί ο δημοσιογράφος Στέλιος Συρμόγλου
Έξι χρόνια μετά τη σύστασή της σταμάτησε ενώ είχαν ξοδευτεί 7,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια δόθηκαν για αμοιβές συνεργατών, αφήνοντας πίσω της χρέη στην εφορία, στο ΙΚΑ, κα.
Ο φάκελος «Έργο Πολιτών» παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη και το πόρισμα του εισαγγελέα ήταν εντυπωσιακό.
Η ΜΚΟ δεν έκανε έλεγχο στις ΜΚΟ ως όφειλε προκειμένου να διαπιστώσει εάν γινόταν διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, δεν προέβαλε τον εθελοντισμό ενώ οι μοναδικές δράσεις της περιορίστηκαν στη δημιουργία μιας ιστοσελίδας, στο οποίο αναρτούσαν κάποιες ανακοινώσεις και δήθεν μελέτες.
Και για αυτές τις «δράσεις» η ΜΚΟ φέρεται να λάμβανε σε ετήσια βάση το ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από τα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης