Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αγρότες με τζίρο 15.000 ευρώ και επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων

Αγρότες με τζίρο 15.000 ευρώ και επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων
Σε περίπτωση μη πλήρωσης ενός εκ των ανωτέρων κριτηρίων, οι αγρότες εντάσσονται τότε υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με δυνατότητα μη τήρησης απλογραφικών βιβλίων, εφόσον δεν ασκείται άλλη δραστηριότητα για την οποία υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων
Την απαλλαγή των αγροτών με τζίρο 15.000 ευρώ και επιδοτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ από την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων ορίζει απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.
Ειδικότερα, ορίζεται ότι οι αγρότες θα πρέπει να εκπληρώνουν και τα δύο κριτήρια για τον τζίρο πωλήσεων και τις ενισχύσεις που λαμβάνουν για να εξαιρεθούν από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, εκτός αν δεν εισπράττουν ενισχύσεις ή δεν πραγματοποιούν πωλήσεις προϊόντων τους.
Με την απόφαση του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, ορίζεται:
1. Απαλλάσσονται, από 1.1.2014, από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των 15.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ.
2. Σε περίπτωση μη πλήρωσης ενός εκ των ανωτέρω κριτηρίων, εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του ΚΦΑΣ. Οι εν λόγω αγρότες εντάσσονται τότε υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με δυνατότητα μη τήρησης απλογραφικών βιβλίων, εφόσον δεν ασκείται άλλη δραστηριότητα για την οποία υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων.
3. Όσοι αγρότες πληρούν μόνο ένα από τα κριτήρια αυτά και δεν ασκήσουν στην επόμενη διαχειριστική περίοδο την αγροτική τους εκμετάλλευση, ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.
4. Στην περίπτωση που μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν προκύπτει το ύψος των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προπροηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.
5. Εάν όμως μεταβιβάσουν τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, η υποχρέωση για τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων καταλαμβάνει τους αγρότες με εναπομείναντα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης πάνω από το προβλεπόμενο όριο (5.000 ευρώ και άνω).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης