Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο Υπ. Οικονομικών ο λογαριασμός για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών - Θα καλυφθεί μέσω κρατικού προϋπολογισμού

Στο Υπ. Οικονομικών ο λογαριασμός για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών - Θα καλυφθεί μέσω κρατικού προϋπολογισμού
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Βρούτση (Υπ. Εργασίας) - Τρόικας
(upd)Το κόστος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ύψους 700 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί με τη συνδρομή του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή από τον κρατικό προϋπολογισμό και ενδεχομένως από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Αυτό δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης που μετείχε στην πρωινή συνάντηση του Γ. Στουρνάρα, Υπουργού Οικονομικών, του Γ. Βρούτση, υπουργού Εργασίας, με την Τρόικα.
Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι είμαστε σε καλό δρόμο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το πακέτο των παρεμβάσεων με τα εργασιακά, και ειδικότερα σε ότι αφορά τις ομαδικές απολύσεις.
Να σημειωθεί σε ότι αφορά το τελευταίο αυτό έχει ήδη αλλάξει μετά τη συμφωνία ΓΣΕΕ και ΣΕΒ.
Το μέτρο της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών θα ισχύει κατά πάσα πιθανότητα από τον Ιούνιο και η μείωση του θα γίνεται κατά 2/3 από τον εργοδότη και κατά 1/3 από τις εισφορές που καταβάλει ο εργαζόμενος.
Ωστόσο, άλλη πηγή σημείωσε η Τρόικα επιμένει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορά να γίνει μόνο από την πλευρά των εργοδοτών.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Οι ομαδικές απολύσεις, η αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικοί φορείς με την περαιτέρω μείωση των εισφορών, αλλά και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους εκπροσώπους της τρόικας σήμερα το πρωί.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ανησυχίες για το έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ που θα προκαλούσε στα ασφαλιστικά ταμεία η εφάπαξ μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% και έχει αντιπροτείνει τη σταδιακή προσαρμογή σε τρεις δόσεις έως το 2016.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν απορρίψει και την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για μείωση των εισφορών που καταβάλλονται υπέρ των οικογενειακών επιδομάτων και των προγραμμάτων κατάρτισης του ΟΑΕΔ.
Όσον αφορά το θέμα των φόρων υπέρ τρίτων, η τρόικα ζητά στις υπό κατάργηση μη ανταποδοτικές χρεώσεις να συμπεριληφθούν και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που θα τους δημιουργήσει πρόσθετο έλλειμμα.
Σχετικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να επαναλάβει πως η ενίσχυση του ρόλου του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας καθιστά εκ των πραγμάτων περιττή την έγκρισή τους από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.
Τέλος, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το θέμα της εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ρύθμιση των δανείων του ΟΕΚ.
Σημειώνεται ότι χθες, στην πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα έγινε αναλυτικός έλεγχος όλων των κωδικών του προϋπολογισμού για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και λεπτομερής έλεγχο του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και προβλέπει μειώσεις ορισμένων φορολογικών προστίμων.
Εξετάστηκε επίσης η επίδραση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 στο 2014, ώστε να ερευνηθούν τυχόν δημοσιονομικά κενά του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έως το 2017.
Ακόμη συζητήθηκε και το θέμα των διαρθρωτικών μέτρων του ΟΟΣΑ, το οποίο εξειδικεύθηκε στη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Υγείας, τέθηκε επί τάπητος η μερική απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) για δοκιμαστική περίοδο, προκειμένου να αξιολογηθεί το μέτρο.
Έτσι, τα φαρμακεία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εκπτώσεις στις τιμές των μη συνταγογραφούμενων, όπως έχουν διαμορφωθεί με το ισχύον δελτίο τιμών, όχι όμως αυξήσεις.
Από την πλευρά των δανειστών παρέμεινε η πρόταση για πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από τα σούπερ-μάρκετ, ενώ δεν υπήρξε απάντηση ως προς το αν η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας γίνεται δεκτή.

(πρώτη ενημέρωση 10:00, 25 Φεβρουαρίου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης