Τελευταία Νέα
Οικονομία

Die Welt – Την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της βοήθειας προς την Ελλάδα εξετάζει το Βερολίνο, εάν απαιτηθεί και τρίτο πακέτο βοήθειας

tags :
Die Welt – Την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της βοήθειας προς την Ελλάδα εξετάζει το Βερολίνο, εάν απαιτηθεί και τρίτο πακέτο βοήθειας
Ποια σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση Merkel

Την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της βοήθειας προς την Ελλάδα  σε περίπτωση που η χώρα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας επεξεργάζεται η κυβέρνηση συνασπισμού της καγκελαρίου Angela Merkel
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, με τίτλο «ο Συνασπισμός εργάζεται για τη μεταρρύθμιση της βοήθειας προς την Ελλάδα», η κυβέρνηση Merkel φέρεται να μελετά το σενάριο να αντικατασταθούν οι επιδόσεις που εκφράζονται σε μέτρα με μεγάλους στόχους πολιτικής, για την υλοποίηση των οποίων θα αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση.
«Θέλουμε να φύγουμε από την προσέγγιση που προέκυψε κυρίως από την εμπειρία του ΔΝΤ στις αναπτυσσόμενες χώρες» φέρεται να τονίζει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία αναφέρει για παράδειγμα πως αντί να δίνεται μια λίστα με περισσότερα από 100 μέτρα που πρέπει να ληφθούν, να τίθενται στην ελληνική κυβέρνηση 20 μεγάλοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν.
«Με ποια μέτρα θα γίνεται η επίτευξη των στόχων αυτών, είναι κάτι που οι Έλληνες θα μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους» υπογραμμίζει το Βερολίνο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
«Η αντιπολίτευση δεν θα ήταν αρνητική στις βασικές ιδέες της αναδιάρθρωσης των προγραμμάτων βοήθειας. Οι στόχοι θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο υπεύθυνους τους Έλληνες πολιτικούς. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων θα ήταν στα χέρια κυρίως της ελληνικής κυβέρνησης» επισημαίνει η Manuel Sarrazin, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Όπως λέει η Sarrazin, με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυόταν και η νομιμότητα των προγραμμάτων αυτών σε σχέση με τον ελληνικό λαό ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εξέλιξη αυτή, δηλαδή μια πιο ισχυρή δέσμευση από την πλευρά της Ελλάδας στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα βοηθούσε και τους Ευρωπαίους, υπό την έννοια ότι δεν θα απαιτούνταν στο εξής οι διαρκείς επισκέψεις της τρόικα στην Ελλάδα, αναμένοντας τις αξιολογήσεις.
Η Die Welt αναφέρεται πως οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποδεσμευθεί η δόση των 10 δις ευρώ παραμένουν ημιτελείς ενώ επικαλείται και δηλώσεις αξιωματούχου της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος υποστηρίζει πως η ελληνική πλευρά δεν έχει υλοποιήσει περισσότερα από τα μισά των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και συνεπώς «δεν έχουν γίνει αρκετά για να πληρωθεί η επόμενη δόση».
Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαϊου και του σεναρίου επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ευρωπαίοι έχουν περιορισμένες δυνατότητες την παρούσα στιγμή για να ασκήσουν περισσότερη πίεση στην ελληνική πλευρά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης