Τελευταία Νέα
Οικονομία

Handelsblatt – Το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης επιστρέφει – Μαγνήτης οι ελληνικές μετοχές

Handelsblatt – Το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης επιστρέφει – Μαγνήτης οι ελληνικές μετοχές
Η Ελλάδα εξελίσσεται σε μυστικό επιτυχίας για τους επενδυτές


Από προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης η Ελλάδα εξελίσσεται σε μυστικό επιτυχίας για τους επενδυτές αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλή ζήτηση που παρουσιάζουν οι ελληνικές μετοχές.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι η αύξηση που σημείωσε ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τα μέσα του 2012 ξεπερνά το 170%
«Στην Ελλάδα είναι πλέον ορατές η οικονομική πρόοδος και οι ενδείξεις σταθεροποίησης. Αυτό ενθαρρύνει τους επενδυτές να τοποθετήσουν πάλι τα χρήματά τους εκεί», υπογραμμίζει ο Φραντς Φύρερ, μάνατζερ της χρηματιστηριακής Lupus Alpha Small και Mid Caps Europa.
Βάσει του δημοσιεύματος, η Ελλάδα αγωνίζεται έστω και με μικρά βήματα να βγει από την ύφεση, ενώ σύμφωνα με την Κομισιόν για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια θα καταγράψει φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.
«Το 2015 η ανάκαμψη θα ενισχυθεί περαιτέρω, εφόσον οι επενδύσεις γίνουν ο κινητήρας της οικονομικής τόνωσης» προβλέπουν σύμφωνα με την Handelsblatt οι ειδικοί.
Ο Φρανσουά Γκομπρόν της επενδυτικής Generali Investments Europe, είναι πεπεισμένος ότι θα αντλήσουν κέρδη οι ελληνικές επιχειρήσεις που τώρα υποφέρουν, ακόμη και με μια μικρή ανάκαμψη της οικονομίας.
«Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί ότι πολλές ελληνικές μετοχές είναι φθηνές και για τον λόγο αυτό αξίζει να μπει κανείς στην αγορά», διευκρινίζει ο Γκομπρόν, ο οποίος διαχειρίζεται τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια GIS European Recovery Equity, τα οποία απευθύνονται σε επαγγελματίες επενδυτές και προσβλέπουν στην οικονομική ανάπτυξη της νότιας Ευρώπης.
Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει σε ποσοστό άνω του 19% ελληνικούς τίτλους, μεταξύ αυτών της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία - όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα- «επέζησε του κύματος συγχωνεύσεων και πτωχεύσεων των ελληνικών τραπεζών».

Ποιες εταιρείες παρουσιάζουν ενδιαφέρον
Όπως διευκρινίζει ο Φραντς Φύρερ της Lupus Alpha, ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο κατασκευαστικός τομέας, μετά την εξυγίανση της αγοράς.
«Πολλές εταιρείες υποβλήθηκαν σε σκληρά προγράμματα μείωσης του κόστους και βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν», αναφέρει ο κ. Φύρερ και προσθέτει ότι «κατασκευαστικές εταιρείες, όπως η Ελλάκτωρ και η GekTerna, θα μπορούσαν να είναι σε θέση να αντλήσουν οφέλη από ευρωπαϊκούς πόρους για προγράμματα υποδομών».
Το ίδιο ενδιαφέρουσες είναι και οι εταιρείες εκείνες που δεν βρίσκονται σε κρατικά χέρια και είναι ανεξάρτητες από τις πολιτικές αποφάσεις, επισημαίνει ο Φραντς Φύρερ, παραπέμποντας στα διυλιστήρια της Motor Oil Hellas και στον όμιλο Μυτιληναίου.
«Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ο μοναδικός δρόμος για την Ελλάδα προκειμένου να καταστεί μακροπρόθεσμα ανταγωνιστική», τονίζει ο Φραντς Φύρερ, ο οποίος εκτιμά ότι θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς αυτό συνιστά όρο των δανειστών.
Πάντως, η Handelsblatt και παρά τις  θετικές προοπτικές για ένα ελληνικό comeback, προειδοποιεί τους επενδυτές να μην αγοράζουν αδιάκριτα ελληνικές μετοχές.
«Είναι πολύ σημαντικό να προσέχει κανείς κάθε εταιρεία ξεχωριστά, το business model της και φυσικά τους ισολογισμούς της», υποστηρίζουν οι μάνατζερ.
Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Generali Investment Europe, Κλάους Βίνερ, «οι ελληνικές επενδύσεις θα πρέπει να είναι πάντα μόνο μέρος ενός χαρτοφυλακίου, το οποίο θα διαθέτει κι άλλα προϊόντα, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά και κίνδυνοι».
Κι αυτό γιατί ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι ακόμη μακρύς, παρατηρεί η Handelsblatt παραπέμποντας στην υψηλή ανεργία και το υψηλό δημόσιο χρέος της Ελλάδας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης