Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακόμη και 70% χαμηλότερα της αντικειμενικής πωλούνται τα ακίνητα – Σε ποιες περιοχές υπάρχουν ευκαιρίες μετά το κραχ στην αγορά

Ακόμη και 70% χαμηλότερα της αντικειμενικής πωλούνται τα ακίνητα – Σε ποιες περιοχές υπάρχουν ευκαιρίες μετά το κραχ στην αγορά
Aρκετά ακίνητα πωλούνται σήμερα ακόμη και χαμηλότερα του κόστους, λόγω ανάγκης του ιδιοκτήτη
Περαιτέρω πτώση στις τιμές των ακινήτων αναμένουν μέσα στους επόμενους μήνες οι ειδικοί της κτηματαγοράς, λόγω του μηδενικού αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Aν και οι τιμές ήδη έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο 30%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η πτώση αγγίζει το 50%, εντούτοις η μεγάλη φορολογία που έχει επιβληθεί στην ακίνητη περιουσία, αποτρέπει τους υποψήφιους αγοραστές από την απόκτηση κατοικίας.
Μάλιστα μεγάλη πλειοψηφία ακινήτων πωλείται σε τιμές χαμηλότερες έως και 70% από τις αντικειμενικές αξίες, ενώ μόνο για το 2013 οι τιμές κατέγραψαν περαιτέρω πτώση 10%.
Έτσι αρκετά ακίνητα πωλούνται σήμερα ακόμη και χαμηλότερα του κόστους, λόγω ανάγκης του ιδιοκτήτη, εντούτοις και σε αυτές τις περιπτώσεις το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι ανύπαρκτο.
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του κτηματομεσιτικού γραφείου "Ζηρογιάννη" Αθ. Ζηρογιάννη, "μεσοσταθμικά οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 30%, ενώ σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και 50%, λόγω της άμεσης ανάγκης για πώληση του ακινήτου από τον ιδιοκτήτη. Η κατάσταση αυτή έχει γίνει εντονότερη το τελευταίο διάστημα με την μεγάλη φορολογία που έχει επιβληθεί στην ακίνητη περιουσία, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν το ακίνητο τους σπέυδουν να το ξεφορτωθούν".
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για τους προσεχείς μήνες ο κ. Ζηρογιάννης αναφέρει ότι αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στην οικονομία της χώρας, η κατάσταση στην αγορά ακινήτων θα παραμείνει ως έχει.
"Πιστεύω ότι το ακίνητο ότι είχε να δώσει το έχει δώσει. Δεν γίνεται να πάει παρακάτω, ούτε φυσικά οι τιμές να υποχωρήσουν πολύ περισσότερο. Όλα αυτά βέβαια θα ισχύσουν στην περίπτωση που δεν θα αλλάξει τίποτα δραματικό στην ελληνική οικονομία μέσα στους επόμενους μήνες", αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Κανένα σημάδι ανάκαμψης δεν δείχνει προς τον παρόν τουλάχιστον η αγορά, σύμφωνα με τον κατασκευαστή Β. Παπαϊωάννου. "Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση για την αγορά ακινήτων, λόγω της υπέρμετρης φορολογίας που έχει επιβληθεί. Αν και υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων, καθώς πρόκειται αυτή τη στιγμή για την ασφαλέστερη επένδυση - εντούτοις περιμένουν ότι οι τιμές μέσα στους επόμενους μήνες θα μειωθούν και άλλο", αναφέρει χαρακτηριστικά. "Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να συμβεί κυρίως σε περιοχές οι οποίες γνώρισαν έντονη ανοικοδόμηση τα τελευταία χρόνια, αλλά και στην κατηγορία των μεγάλων ακινήτων – από 100 τετραγωνικά και πάνω - που η πλειοψηφία των υποψήφιων αγοραστών τα αποφεύγει".

Το κραχ στην αγορά δημιουργεί ευκαιρίες

Περιοχές του κέντρου, των βορείων και δυτικών προαστίων, καθώς και αρκετές των Μεσογείων είναι αυτές που κρατούν τις πρώτες θέσεις στον πίνακα με την μεγαλύτερη πτώση τιμών.
Όπως για παράδειγμα στα Μεσόγεια και ειδικά στην περιοχή των Σπάτων, οι τιμές από 2.300 το τετραγωνικό που ήταν παλαιότερα, φτάνουν πλέον τα 1.700 με 1.900 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στην Αρτέμιδα από τα 1.500 με 1.700 ευρώ το τετραγωνικό, τώρα πλέον η τιμή διαμορφώνεται στα 1.000 με 1.100 ευρώ το τετραγωνικό.  Επίσης στο Κορωπί οι τιμές για την αγορά ακινήτου κυμαίνεται πλέον στα 1.600 ευρώ με 1.700 ευρώ το τετραγωνικό από 2.400 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό που αγόραζε κάποιος. Στην Παιανία οι τιμές έχουν υποχωρήσει στα 1.900 με 2.000 ευρώ το τετραγωνικό (από 2.800 ευρώ παλαιότερα), ενώ σημαντική μείωση καταγράφεται και στην Ραφήνα όπου οι τιμές των ακινήτων διαμορφώνονται στα 2.000 ευρώ (από 2.800 ευρώ το τετραγωνικό).
Τέλος σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα έχουν διαμορφωθεί και οι τιμές στις δύο δημοφιλείς και ακριβές περιοχές των Μεσογείων, στο Γέρακα και την Παλλήνη, αφού στην μεν πρώτη περιοχή η τιμή του τετραγωνικού κυμαίνεται από 2.000 έως 2.200 ευρώ το τετραγωνικό (από 2.700 ευρώ το τετραγωνικό παλιότερα) και στην δεύτερη από 2.000 ευρώ έως 2.200 ευρώ το τετραγωνικό (από 2.500 έως 2.900 ευρώ το τετραγωνικό)
Κάτω από τα 2.000 ευρώ έχει πέσει πλέον το κόστος του τετραγωνικού σε αρκετές περιοχές του κέντρου όπως στα Πατήσια, στα Σεπόλια, την Αττική, τον Κολωνό και στην Αχαρνών. Σύμφωνα με στελέχη της κτηματαγοράς σε αυτές τις περιοχές διαμορφώνονται πλέον στα 1.900 με 2.200 ευρώ το τετραγωνικό, από 2.300 έως 2.500 ευρώ που θα αγόραζε κανείς πριν από λίγους μήνες. Όσον αφορά την ζήτηση όπως αναφέρει ο κ. Τσαούσης είναι μηδενική και κυρίως στα νεόδμητα ακίνητα, όπου το ενδιαφέρον είναι υποτονικό και οι πράξεις που γίνονται ελάχιστες.
Αισθητή είναι η υποχώρηση των τιμών και στα δυτικά προάστια. Όπως για παράδειγμα στο Ίλιον, το Περιστέρι και τους Αγίους Αναργύρους όπου οι τιμές διαμορφώνονται πλέον στα 1.600 με 1.700 ευρώ το τετραγωνικό. Αισθητή είναι η υποχώρηση των τιμών και στην Πετρούπολη, μία από τις ακριβές περιοχές των δυτικών προαστίων, λόγω της καλής ρυμοτομίας και της θέας που προσφέρει. Έτσι οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων στην Πετρούπολη, διαμορφώνονται στα 2.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Τέλος πτώση κατά 20% σημειώνουν οι τιμές των ακινήτων σε αρκετές περιοχές των βορείων προαστίων όπως για παράδειγμα στην Αγία Παρασκευή, το Χαλάνδρι και τα Βριλήσσια, όπου η αγοραστική αξία των ακινήτων διαμορφώνεται πλέον στα 2.600 ευρώ το τετραγωνικό από 3.300 ευρώ πριν από μερικούς μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης