Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέτρα στήριξης των νεοφυών εταιρειών (startup) προανήγγειλε ο γ.γ. Εσόδων, Χ. Θεοχάρης

Μέτρα στήριξης των νεοφυών εταιρειών (startup) προανήγγειλε ο γ.γ. Εσόδων, Χ. Θεοχάρης
Την απαλλαγή από καταβολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις έως 25.000 ευρώ τζίρο εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς (startup) εταιρείες, αλλά και στα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για να τις βοηθήσει αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ειδική εκδήλωση της επιχειρηματικής ιστοσελίδας www.EMEA.gr.
Όπως επισήμανε ο κ. Θεοχάρης, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να στηρίζονται ακόμη και εάν αυτό τους δίνει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εταιρείες, καθώς οι startups είναι αυτές που βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας, που αποτελεί ζητούμενο ειδικά στην ελληνική περίπτωση της κρίσης, σε αντίθεση με τις εδραιωμένες εταιρείες που μάλλον προσφέρουν απλώς δομές, παρά δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Ο γενικός γραμματέας σημείωσε ακόμη ότι μπορούν να γίνουν ακόμη βήματα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των νέων εταιρειών στον τομέα της φορολογίας, επισημαίνοντας ότι στον τομέα της γραφειοκρατίας έχουν προωθηθεί ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη λειτουργία τους, όπως ο νέος κώδικας βιβλίων.
Προανήγγειλε ότι με νέα ρύθμιση για το μητρώο επιχειρήσεων, οι νέες εταιρείες θα μπορούν να προχωρούν σε έναρξη ή άλλες ενέργειες με απλές και άμεσες διαδικασίες, ενώ ο έλεγχος θα γίνεται ύστερα, με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.
Επίσης, σημείωσε ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την απαλλαγή από καταβολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις έως 25.000 ευρώ τζίρο (ρύθμιση που έχουν αρχίσει και "συμμερίζονται" και οι αρμόδιες υπηρεσίες), την κατάργηση της υποχρέωσης διπλών στοιχείων από τις επιχειρήσεις (για παράδειγμα η καταγραφή των απασχολουμένων μόνο μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και όχι μέσω της δήλωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών) και φοροαπαλλαγές για angel investors.
Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σημείωσε ότι πρόκειται για τη γραφειοκρατία και καθημερινά εμπόδια που θέτει η δημόσια διοίκηση, έλλειψη υποδομών, ασφαλιστικό καθεστώς, φορολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης