Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βουλή – Κατ’ αρχήν έγκριση για την προληπτική εποπτεία των ελληνικών τραπεζών

Βουλή – Κατ’ αρχήν έγκριση για την προληπτική εποπτεία των ελληνικών τραπεζών
Με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ
Το νομοσχέδιο για την προληπτική εποπτεία των τραπεζών ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ενώ καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ενώ η Χρυσή Αυγή απουσίαζε από τη διαδικασία.
Κατά την ανάγνωση του νομοσχεδίου, η εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας, Βασιλική Ζάκκα ανέδειξε αρκετά θετικά στοιχεία στην ευρωπαϊκή Οδηγία που ενσωματώνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, όπως «τη δημιουργία μιας σημαντικά πιο εύρωστης κεφαλαιακής βάσης για τις τράπεζες», προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «κυκλικότητα» της οικονομίας και να δημιουργηθούν «αποθέματα ασφαλείας που θα περιορίζουν την πιστωτική επέκταση σε περιόδους ανάπτυξης, αλλά και θα παρέχουν ρευστότητα σε περιόδους ύφεσης».
Εκ μέρους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο Χρήστος Γκόρτσος, σημείωσε πως πλέον της Οδηγίας, σε ισχύ βρίσκεται και ο Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη ρύθμιση της τραπεζικής αγοράς, όπου και περιλαμβάνονται οι βασικοί κανόνες της. Επιπλέον, από την 4η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, τα εποπτικά καθήκοντα των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών μεταφέρονται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Το καινούργιο εργαλείο ρύθμισης στο νέο πλαίσιο, είναι ότι καθιερώνονται συντελεστές ρευστότητας και ένας συντελεστής μόχλευσης, για να αποφευχθεί το φαινόμενο "αρμπιτράζ" (arbitrage). Το κείμενο που βλέπετε, προβλέπει την έκδοση μίας σειράς κανονιστικών πράξεων-κανόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τραπεζών, που θα εξειδικεύσει περαιτέρω τις διατάξεις που περιέχονται εδώ πέρα. Άρα, το νέο πλαίσιο της ρύθμισης είναι εξαντλητικό: Περιέχει τον Κανονισμό, με 100 άρθρα για τα οποία θα υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση, την Οδηγία που θα συνοδεύεται από τεχνικά πρότυπα για 50 άρθρα της, για την οποία δεν θα χρειαστεί ενσωμάτωση από την ΤτΕ» επισήμανε χαρακτηριστικά. «Το νομοσχέδιο, στο βαθμό που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή Οδηγία, αποτελεί κομμάτι της Βασιλείας-3, που έχει διατάξεις, οι περισσότερες απ΄ τις οποίες ισχύουν ήδη για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και ένα επιπλέον άρθρο για το όριο των αμοιβών των στελεχών των τραπεζών» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης