Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το ελληνικό δημόσιο σε ρόλο τοκογλύφου - Παρακρατεί διπλάσιο τόκο από τους εργολήπτες απ' εκείνο που πανηγυρίζει πως εξασφάλισε στις διεθνείς αγορές

tags :
Το ελληνικό δημόσιο σε ρόλο τοκογλύφου - Παρακρατεί διπλάσιο τόκο από τους εργολήπτες απ' εκείνο που πανηγυρίζει πως εξασφάλισε στις διεθνείς αγορές
Oι εργολήπτες δημόσιων έργων υποχρεώνονται σε ένα επιτόκιο 4,85%, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δυσμενείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες
Με την πρακτική της γνωστής ρήσης "τα δικά μας, δικά μας και τα δικά σας, δικά μας", εμφανίζεται να λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο.
Aυτό καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών καθώς όπως επισημαίνει «το ελληνικό δημόσιο ενώ πανηγυρίζει πως πέτυχε για τα έντοκα εξαμηνιαία γραμμάτια επιτόκιο 2,05% (8.7.2014), συνεχίζει να παρακρατεί από τις προκαταβολές που καταβάλλει κατά την έναρξη δημόσιων έργων, υπερδιπλάσιο επιτόκιο, 4,85%, με τη δικαιολογία ότι αυτό είναι το επιτόκιο  των δωδεκάμηνης διάρκειας γραμματίων, όπως διαμορφώθηκε στην τελευταία δημοπράτησή τους στις ...13.4.2010 !
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 1 του Ν.3669/2008 «αν προβλέπεται από τη διακήρυξη, χορηγείται στον ανάδοχο προκαταβολή μέχρι του δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του ολικού ποσού της σύμβασης.
Η χορήγηση οποιασδήποτε προκαταβολής γίνεται μετά την εγκατάσταση εργοταξίου από τον ανάδοχο επί τόπου του έργου.
Για το ποσό αυτό βαρύνεται ο ανάδοχος με τόκο. Το ποσοστό του επιτοκίου καθορίζεται ειδικά και ανέρχεται σε ποσοστό ίσο με το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του ∆ημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας προσαυξημένο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες και αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και ∆ημόσιων Έργων».
Τελευταία δημοπράτηση εντόκων γραμματίων δωδεκάμηνης διάρκειας το ελληνικό δημόσιο έκανε τον Απρίλιο του 2010, εν μέσω  οικονομικής κρίσης, με συνέπεια το υψηλότατο 4,85%.
Ωστόσο, το ελληνικό δημόσιο, το τελευταίο διάστημα δημοπρατεί τακτικά έντοκα γραμμάτια έως και εξάμηνης διάρκειας πετυχαίνοντας επιτόκιο ως και 2,05%.
Ανάλογο, φυσικά, θα ήταν το επιτόκιο, αν δημοπρατούσε έντοκα γραμμάτια δωδεκάμηνης διάρκειας και οπωσδήποτε με κανένα τρόπο αυτό δεν θα έφτανε το υπέρογκο - για τον σκοπό που δίδεται (προκαταβολή για παραγγελία υλικών ενσωμάτωσης στο έργο) - ύψος του 4,85%, στο οποίο υποχρεώνονται οι εργολήπτες δημόσιων έργων, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δυσμενείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες (ρευστότητα τραπεζών κλπ.)».
Εκπρόσωποι των κατασκευαστικών εταιριών τονίζουν στο bankingnews ότι ο τόκος για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις είναι σχεδόν διπλάσσιος, σε ένα κλάδο που μέχρι πρότινος αποτελούσε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
επιχειρήσεις αυτού τόκου, σε μια περίοδο κατά την οποία αντιμετωπίζουν και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα.

E.M
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης