Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μισά λόγια από το ΔΝΤ για τα μέτρα… Ξεχνά το δημοσιονομικό «κενό» του 1 δισ. για το 2015 και τις νέες παρεμβάσεις σε έσοδα και δαπάνες

Μισά λόγια από το ΔΝΤ για τα μέτρα… Ξεχνά το δημοσιονομικό «κενό» του 1 δισ. για το 2015 και τις νέες παρεμβάσεις σε έσοδα και δαπάνες
Μισές αλήθειες από το ΔΝΤ - Πιθανή η λήψη νέων μέτρων για το 2015
Μισές αλήθειες για τα μέτρα που βρίσκονται «προ των πυλών», είπε χθες το ΔΝΤ στους Έλληνες φορολογούμενους. Μπορεί διά στόματος αναπληρωτή εκπροσώπου, Γουίλιαμ Μάρεϊ,  να έκλεισε την πόρτα των μέτρων για το 2014, η τελευταία όμως παραμένει ορθάνοικτη για το 2015…
Το στίγμα της νέας λιτότητας έχει ήδη δοθεί  με το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο και το δημοσιονομικό «κενό» που προβλέπει για το επόμενο έτος. Το ύψος του τελευταίου ξεκινά από το 1 δις. ευρώ και αυξάνει στα 1,9 δις. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016, ενώ κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει για την κάλυψη αυτής της «τρύπας» με πρόσθετες παρεμβάσεις στα έσοδα και τις δαπάνες.  Ουσιαστικά το ΔΝΤ ξεχνά τα όσα «έγραφε» στο Μεσοπρόθεσμο…
Δεν πρέπει να λησμονείται ότι το Ταμείο στην τελευταία του έκθεση είχε αξιώσεις για μεγαλύτερο πακέτο μέτρων το 2015 προκειμένου να μην διαταραχτεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να σχηματιστούν σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Για τον επόμενο χρόνο ο «πήχης» έχει τοποθετηθεί στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,6 δις. ευρώ από 1,5% του ΑΕΠ φέτος ή 2,7 δις. ευρώ.                    
Έτσι το Φθινόπωρο που θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα αναθεώρηση του μνημονίου εκτιμάται ότι τα νέα φορολογικά μέτρα ( όπως η επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ή η κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων του ΦΠΑ) θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των διαπραγματεύσεων.
Παρά ταύτα στο οικονομικό επιτελείο εξακολουθούν να μιλούν για φοροελεφαφρύνσεις (σ.σ.  διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης) που θα διεκδικηθούν στην επόμενη… αναμέτρηση με την τρόικα, όσο η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστή και το ενδεχόμενο μίας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες παραμένει ανοικτό.      
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου επιβεβαίωσε χθες από την  Ουάσιγκτον ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ εξέφρασε την επιθυμία για μία σύντομη αξιολόγηση.
Σε ερώτηση για τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία «ένας στους τρεις Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» και ότι «η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση» για τη φτώχεια στην ΕΕ, ο κ. Μάρεϊ … πέταξε την μπάλα στην εξέδρα απαντώντας ότι η χώρα μας θα πρέπει «να εντείνει» τις μεταρρυθμίσεις με σκοπό να καταφέρει την έξοδο από αυτή την κατάσταση και ότι το εν λόγω θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη επισκόπηση του Φθινοπώρου.
Σε άλλη ερώτηση για το ελληνικό χρέος και συγκεκριμένα για τις αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι «είναι βιώσιμο», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε ξανά ότι οι εταίροι της Ελλάδας «συμφώνησαν να παράσχουν» την αναγκαία στήριξη για την ελάφρυνση του χρέους στο 114% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης