Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι 12 μεγάλες «πληγές» στην οικονομία… Aν και μεγάλες, η κυβέρνηση κάνει πως δεν τις βλέπει

Οι 12 μεγάλες «πληγές» στην οικονομία… Aν και μεγάλες, η κυβέρνηση κάνει πως δεν τις βλέπει
Ποιοι «φάγανε» τον Θεοχάρη
«Φαρμάκι» για την κυβέρνηση η νέα έκθεση από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Στην ίδια «σκληρή» γλώσσα με τις προηγούμενες συνεχίζει να λέει αλήθειες για την οικονομία και να καυτηριάζει την πολιτική λιτότητας του μνημονίου.
Μία πολιτική, η οποία σύμφωνα την έκθεση θα συνεχίσει να κυνηγά ως «Ερινύα»  τα ελληνικά νοικοκυριά, από τη στιγμή που η πόρτα για ένα τρίτο δάνειο παραμένει πέρα για πέρα ορθάνοικτη.  
«Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις» τονίζουν οι συντάκτες του Γραφείου…   
Από την άλλη τα «αγκάθια» στην οικονομία παραμένουν. Αν και μεγάλα, η κυβέρνηση κάνει πως δεν τα βλέπει. Όχι όμως και οι οικονομολόγοι του Γραφείου της Βουλής που  διαπιστώνουν από πολιτικές παρεμβάσεις και θεσμικά «κενά» μέχρι και οικονομικούς κινδύνους.
Μεταξύ άλλων αυτοί είναι: η αποκατάσταση των ειδικών μισθολογίων, η μεγάλη «δεξαμενή» με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, το χρηματοδοτικό «κενό» των 14,9 δις. ευρώ για τη διετία 2014 - 2015 και η δυσκολία άντλησης χρημάτων από τις διεθνείς αγορές.                  
Οι συντάκτες της έκθεσης επιμένουν στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, αλλά ειδικά στο θέμα της φορολογίας είναι ιδιαίτερα επικριτικοί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
«Οι συνεχείς φορολογικοί ανασχεδιασμοί (δεν υπάρχει μέρα που να μη εξαγγέλλεται κάποια αλλαγή στη φορολογική νομοθεσία ή στις ερμηνευτικές της εγκυκλίους), αποτελούν μια πρακτική που απλά χειροτερεύει το ήδη υπάρχον κλίμα δυσπιστίας» τονίζει το Γραφείο για να προσθέσει ότι το  «το μέγεθος των προβλημάτων της χώρας απαιτεί πιο θαρραλέα και αποφασιστική πολιτική...

Ποιοι «φάγανε» τον Θεοχάρη
Η έκθεση στέκεται ιδιαίτερα στις πολιτικές πιέσεις που ασκήθηκαν για την απομάκρυνση του τέως Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, τονίζοντας με νόημα ότι «η παραίτηση του έδειξε ότι κάθε προσπάθεια περιορισμού της διακριτικής ευχέρειας υπουργών να παρεμβαίνουν, αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια»…  
Στον ίδιο επικριτικό τόνο η έκθεση προσθέτει: « Αυτό που έγινε, μας υπενθύμισε, μαζί με άλλα φαινόμενα, ότι η χώρα πάσχει από επίμονη θεσμική αστάθεια. Η σύσταση της ΓΓΔΕ και η επιλογή μόνιμου προϊσταμένου της με τις γνωστές αρμοδιότητες, ήταν δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να περιορισθεί ο κομματικός έλεγχος των φορολογικών μηχανισμών του κράτους. Ο ρόλος του δεν ήταν να νομοθετεί, αλλά να εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική όπως αποτυπώνεται στους νόμους. Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι ο κ. Θεοχάρης πέτυχε τους στόχους που του είχαν καθορισθεί».  

Αναλυτικότερα, όμως τα «αγκάθια»  σύμφωνα με την έκθεση είναι τα εξής:    
1. «Κόκκινα δάνεια»: Το ζήτημα των τραπεζών, παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που επιτεύχθηκαν, δεν έχει λυθεί, καθώς εκκρεμεί λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται και να περιορίζουν τις δανειοδοτικές ικανότητες των τραπεζών. Στο τέλος Απριλίου του 2014 τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώνονταν στα  77 δισ. ευρώ ή στο 36% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων τον Απρίλιο.
2.Τρίτο μνημόνιο: «Ακόμα και χωρίς Μνημόνιο η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εποπτεία» λέει το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, «τη φορά τούτη των αγορών που θα αντικαταστήσουν την τρόικα - αν δεχθούμε ότι δεν θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Βοήθειας. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα προσφεύγει για δάνεια σε αυτόν ή σε κάποιο ad hoc διακρατικό “όχημα”. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις»…
3. Θεσμοί: Το θεσμικό μας πρόβλημα είναι μείζον…
4. Πολιτική συναίνεση: Μια ακόμα πηγή αβεβαιότητας είναι ότι δεν έχει επιτευχθεί κάποια ελάχιστη συναίνεση ανάμεσα στις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
5. Χρηματοδοτικό «κενό»: Η  Ε.Ε. υπολογίζει ότι την διετία 2014-2015, οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα ανέλθουν σε  14,9 δισ. ευρώ  ( 2,6 δισ. για το 2014 και 12,3 δισ. για το 2015).
6.Μεταρρυθμίσεις: Οι μεταρρυθμίσεις έχουν «κολλήσει» και μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας.
7. Επενδύσεις: Η επενδυτική άπνοια καλά κρατεί και ως και τούτου ο τομέας αυτός     εξακολουθεί να υποχωρεί.
8. Εξαγωγές: Σε λήθαργο οι εξαγωγές παρά τη μείωση του εργασιακού κόστους.
9. Δημόσιο χρέος: αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και κάνει επιφυλακτικούς τους σοβαρούς εγχώριους και ξένους επενδυτές. «Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη του λόγου χρέους προς ΑΕΠ για την Ελλάδα στηρίζονται σε παραδοχές που μπορεί να διαψευσθούν» τονίζει η έκθεση.
10. Ειδικά μισθολόγια: «Βόμβα» για το ελληνικό πρόγραμμα οι αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν πολλούς από τους προσφεύγοντες σε αυτά και είναι ικανές να ανοίξουν νέες τρύπες στον προϋπολογισμό.
11. Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Μεγάλη εστία κινδύνου αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των πολιτών που φθάνουν τα 67 δις. ευρώ.
12. Φοροδιαφυγή: «Η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να ανθεί παρά τα κάποια μέτρα για την περιστολή της που έχουν ληφθεί. Εκ του αποτελέσματος κρίνουμε ότι στην πολιτική προσαρμογής η φοροδιαφυγή δεν είχε την προτεραιότητα που έπρεπε»…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης