Τελευταία Νέα
Οικονομία

Την Τετάρτη 6 Αυγούστου ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο - Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Την Τετάρτη 6 Αυγούστου ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο - Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ
Πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα προηγηθούν τρεις συνεδριάσεις
Την ερχόμενη Παρασκευή 1 Αυγούστου θα εισαχθεί για συζήτηση και επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το πολυνομοσχέδιο.
Θα ακολουθήσουν τρεις συνεδριάσεις πριν από την ψήφισή του στις 6 Αυγούστου.
Ειδικότερα η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης στις 5 Αυγούστου, η δεύτερη το πρωί της Τετάρτης και η τρίτη το απόγευμα της Τετάρτης 6 Αυγούστου όπου και αναμένεται να  ψηφιστεί από το Σώμα.
Σημειώνεται ότι στο πολυνομοσχέδιο των 216 σελίδων περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Πολυνομοσχέδιο: Καταργείται η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ, χάνουν το ΑΦΜ όσοι χρωστούν στην εφορία - Όλες οι αλλαγές
«Σκούπα» σε όλα τα ΑΦΜ «φαντάσματα» και βελτιώσεις στο σύστημα παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ, προβλέπει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.
Σχετική διάταξη που ενσωματώθηκε σε αυτό προβλέπει την κατάργηση της υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης του ΦΠΑ.
Ταυτόχρονα, σε προχωρημένες συζητήσεις με την τρόικα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο για την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ επιτηδευματιών με ετήσια εισοδήματα έως 25.000 ευρώ. Βέβαια, το όριο των ακαθαρίστων εσόδων μέχρι του οποίου θα ισχύσει η απαλλαγή είναι υπό διαπραγμάτευση ακόμη με τους δανειστές. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει διάφορα σενάρια τα οποία και θα εξεταστούν από κοινού με την τρόικα.
Μεταξύ αυτών είναι να απαλλαγούν οι υπόχρεοι με ετήσιους τζίρους από 10.000 έως 20.000 ευρώ. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο όριο καλύπτει το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων με μικρό τζίρο καθώς και αυτούς που αμείβονται με «μπλοκάκια» και εμπίπτουν στα «γρανάζια» του ΦΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015 ενώ με διατάξεις του πολυνομοσχεδίου επέρχονται απλοποιήσεις στο καθεστώς ΦΠΑ, καθορίζονται τα κριτήρια με τα οποία θα χάνουν το ΑΦΜ τους όσοι χρωστούν στην εφορία.
Επίσης, γλιτώνουν τον κίνδυνο να πληρώσουν έως 2.100 ευρώ πρόσθετο φόρο, όσοι υπέβαλαν εκπρόθεσμα τη δήλωσή Ε1 στο Taxisnet, μετά τις 14 Ιουλίου.
Ειδικότερα:
1. Καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής. Σημειώνεται ότι η εκκαθαριστική δήλωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σύνοψη των περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων. Τα στοιχεία αυτά είναι ήδη στη διάθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις περιοδικές δηλώσεις και δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να υποβάλλονται και οι ετήσιες εκκαθαριστικές. Μόνο έξτρα χρόνος και διοικητικό κόστος εκπλήρωσης των τυπικών φορολογικών υποχρεώσεων για τους φορολογούμενους.
2. Χωρίς Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα μένουν εφεξής εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, τα οποία, για την εφορία, δεν έχουν δώσει σήμα ζωής τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται κυρίως για νομικά πρόσωπα που ενώ έκαναν έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας και δηλώθηκαν στο Taxis έκτοτε εξαφανίστηκαν από την εφορία και την αγορά. Με την απενεργοποίηση του ΑΦΜ «μπλοκάρονται» καταθέσεις, δάνεια αλλά και σειρά από άλλες κατηγορίες τραπεζικών συναλλαγών οι οποίες ξεπερνούν το όριο των 500 ευρώ και οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από τα γκισέ των τραπεζών για να τις υλοποιήσουν.
3. Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων μπορεί να αποφασίζει και να δίνει η ίδια παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων, αντί για τον υφυπουργό Οικονομικών.
4. Ειδικά για φέτος, οι δαπάνες αγοράς αγαθών, καθώς και τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, που αφορούν το οικονομικό έτος 2014 (εισοδήματα 2013), προσμετρούνται και υπολογίζονται για τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος, ακόμη και στην περίπτωση των εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων. Ωστόσο, όσοι υπέβαλαν ήδη δήλωση, δεν απαλλάσσονται από το πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης των 100 ευρώ.
5. Συστήνονται 400 νέες οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού στον κλάδο Εφοριακών, οι οποίες προστίθενται και προσαυξάνουν τις οργανικές θέσεις προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης