Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΠΣΕ: Σήμα κινδύνου για τις ελληνικές εξαγωγές από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Ζητεί παρέμβαση από J. M. Barosso

tags :
ΠΣΕ: Σήμα κινδύνου για τις ελληνικές εξαγωγές από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Ζητεί παρέμβαση από J. M. Barosso
Με επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο, ζητά διεξοδική εξέταση των σχέσεων Ε.Ε. - Ρωσίας
Κώδωνα κινδύνου για τις ελληνικές εξαγωγές από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κρούει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), επισημαίνοντας το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων για την ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, σε επιστολή της προέδρου του Συνδέσμου, Χριστίνας Σακελλαρίδη, προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάνει λόγο για την ανάγκη διεξοδικής εξέτασης των σχέσεων της Ε.Ε. με τη Ρωσία, τονίζοντας τις προειδοποιητικές βολές από την πλευρά της Μόσχας ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβάλλει στο διεθνές εμπόριο η Ε.Ε.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΣΕ, «η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με συνεχή διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, έχει επισημάνει από τον περασμένο Απρίλιο τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας στην ελληνική οικονομία, ειδικά σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
»Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε ότι «θα πρέπει να εξετασθούν διεξοδικά οι συνθήκες που διαμορφώνονται στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας και επηρεάζουν συνολικά την ελληνική οικονομία και όλους τους μετέχοντες στην αλυσίδα της Εξωστρέφειας, παραγωγούς, εξαγωγείς, μεταφορείς, εκπροσώπους του τουρισμού».  
Μάλιστα, η κ. Σακελλαρίδη τονίζει ότι «οι εκτιμώμενες συνέπειες από πιθανή απορρύθμιση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας απειλούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την πορεία ενίσχυσης της εξωστρέφειας της χώρας, επηρεάζουν άμεσα παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν τάσεις ενίσχυσης του παραγωγικού και ενεργειακού κόστους στην Ελλάδα».
Η Κομισιόν, σε επίσημη απάντησή της προς τον ΠΣΕ επιβεβαίωσε την «ετοιμότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να λάβει πρόσθετες σημαντικές κυρώσεις, εφ’ όσον απαιτηθεί», καλώντας «τη Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για αποκλιμάκωση» (της κρίσης).
Παράλληλα, ανέφερε τις εμπορικές συμφωνίες που σύναψε η ΕΕ στις 27 Ιουνίου 2014 με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, σημειώνοντας ότι «μπορεί να προσφέρουν νέες προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων Εξαγωγέων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης