Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: Στους φορολογουμένους πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών για τα λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Πιθανή η επιβολή προστίμου

ΥΠΟΙΚ: Στους φορολογουμένους πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών για τα λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ - Πιθανή η επιβολή προστίμου
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά
Στους φορολογουμένους πετάει το «μπαλάκι» των ευθυνών το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τα λάθη που έγιναν στα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και τα οποία θα αρχίσουν να αναρτώνται από αύριο στην ιστοσελίδα του Taxisnet.
Ωστόσο, με βάση ανακοίνωση που εξέδωσε, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιβεβαιώνει μεν την πρόθεσή της να ανοίξει το σύστημα υποβολής διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για να διορθωθούν αυτά τα λάθη, αλλά αφήνει ανοικτό  το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί πρόστιμο - έστω και μειωμένο σε σχέση με τα ισχύοντα - παρά τις πληροφορίες πως για την τροποποιητική δήλωση σχεδιαζόταν να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση.
Η ΓΓΔΕ δεν ξεκαθαρίζει όμως τι θα γίνει με τα "φουσκωμένα" εκκαθαριστικά και αν οι φορολογούμενοι θα πάρουν πίσω φέτος ή το 2015, όσα επιπλέον πληρώσουν λόγω των λαθών.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο «στις περιπτώσεις που τα δηλωθέντα στοιχεία στο Ε9 είναι ασαφή και προκειμένου να μην δημιουργείται αδικαιολόγητη σύγχυση στους φορολογουμένους, από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επισημαίνονται τα εξής:
Οι φορολογούμενοι, όπως είναι γνωστό, είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία των ακινήτων τους, προκειμένου η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να πραγματοποιηθεί με βάση την περιουσιακή τους κατάσταση την 01/01/2014. Ιδιαίτερα φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου φόρου, λήφθηκε μέριμνα ώστε ο χρόνος να είναι επαρκής.
Σε κάθε περίπτωση, αν ορισμένοι φορολογούμενοι δεν μερίμνησαν να συμπληρώσουν έγκαιρα τα στοιχεία όπως κατ’ επανάληψη είχε ζητηθεί, με αποτέλεσμα να διενεργηθεί εκκαθάριση με βάση παραδοχές ή να μην απεικονίζεται η ορθή περιουσιακή τους κατάσταση, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εμπρόθεσμων και χωρίς κυρώσεις διορθωτικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014.
Τονίζεται, επίσης, ότι έχει ήδη υλοποιηθεί πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ώστε για ορισμένες περιπτώσεις να μειωθεί η επιβάρυνση».

M.X.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης