Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Σοκ» με τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων – Αυξημένοι οι φόροι για τους ιδιοκτήτες που δεν διόρθωσαν τα λάθη του Ε9

«Σοκ» με τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων – Αυξημένοι οι φόροι για τους ιδιοκτήτες που δεν διόρθωσαν τα λάθη του Ε9
«Νίπτει τας χείρας» το υπουργείο Οικονομικών
Ενιαίο φόρο - μαμούθ καλούνται να πληρώσουν στην Εφορία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς ο υπολογισμός του από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έγινε με βάση την πραγματική περιουσιακή κατάσταση των Ελλήνων.
Εγκύκλιος της Αικεταρίνης Σαββαϊδου που εκδόθηκε μία μέρα πριν το επίσημο ντεμπούτο των εκκαθαριστικών του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) είναι αποκαλυπτική για τη νέα φορολογική «κεραμίδα»: Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων υπέβαλαν Ε9 με ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία, ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις δυσμενέστερες παραδοχές για τον υπόχρεο, επιβαρύνοντάς τον με υψηλότερο φόρο.
Έτσι το σοκ για τους ιδιοκτήτες από τα εκκαθαριστικά σημειώματα του «χαρατσιού» που θα εκδοθούν σήμερα και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του taxisnet, θα είναι αρκούντος «φουσκωμένα»…
Όχι μόνο γιατί οι έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ συρρικνώθηκαν σε πέντε και η πρώτη «φορτώθηκε» στις υπόλοιπες αλλά γιατί τα «φίλτρα» που τοποθέτησε το υπουργείο Οικονομικών στην ειδική «φόρμουλα» υπολογισμού δεν κατάφεραν να προσπεράσουν προβλήματα στα οποία εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα είχε «σκαλώσει» η εκκαθάριση.
Από την άλλη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) «νίπτει τας χείρας της» για τις εξωφρενικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν για τους υπόχρεους και «πετάει» το «μπαλάκι» των ευθυνών στους ίδιους, λέγοντας ότι «είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία των ακινήτων τους, Ε9».
«Αν ορισμένοι δεν μερίμνησαν να συμπληρώσουν έγκαιρα τα στοιχεία όπως κατ’ επανάληψη είχε ζητηθεί» τονίζει το υπουργείο Οικονομικών προκαλώντας έτσι εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν «γονατίσει» από τους φόρους που πληρώνουν μέσα στην κρίση, «παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εμπρόθεσμων και χωρίς κυρώσεις διορθωτικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2014».
Αυτό που δεν ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών είναι τι θα γίνει με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά και αν οι φορολογούμενοι θα πάρουν πίσω φέτος ή το 2015 για τον επιπλέον φόρο που θα πληρώσουν λόγω των λαθών.
Επίσης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί πρόστιμο -έστω και μειωμένο σε σχέση με τα ισχύοντα- παρά τις διαβεβαιώσεις από αρμόδια στελέχη πως για την τροποποιητική δήλωση σχεδιαζόταν να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα εκδοθούν σήμερα θα… σπάσουν καρδιές όπως από χθες είχε προϊδεάσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Η ίδια είχε εντοπίσει το πρόβλημα εκδίδοντας έτσι σχετικές οδηγίες προς ναυτιλομένους. Με δύο αποφάσεις της δίνει οδηγίες στις εφορίες και στους φορολογούμενους για το τι πρέπει να προσέξουν στα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου.
Η πρώτη ορίζει ότι στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων του Ε9 με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και να θεωρούνται μη δηλωθέντα, θα υπάρξει ειδική επισήμανση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ που θα αναρτηθεί στο Taxisnet.
Αυτό σημαίνει πως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν, όταν θα διαβάσουν το εκκαθαριστικό να εντοπίσουν σε ποια ακίνητα η ΓΓΔΕ επισημαίνει πως υπάρχουν ελλείψεις και να προβούν στην απαραίτητη διόρθωση μέχρι και την 30η Νοεμβρίου.
Στην δεύτερη απόφαση η ΓΓΔΕ εντοπίζει 11 περιπτώσεις συνηθισμένων λαθών που γίνανε από τους φορολογούμενους στις δηλώσεις Ε9 και εξηγεί πώς τις αντιμετώπισε: Υπολόγισε επιπλέον φόρο με βάση το δυσμενέστερο για τον φορολογούμενο σενάριο, ώστε να εκδοθεί το εκκαθαριστικό και εφόσον το αντιληφθεί ο ενδιαφερόμενος και ξεπεράσει το σοκ, να μπορέσει να το διορθώσει εκ των υστέρων.
Συγκεκριμένα:
1. Μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει «κατά πλήρη κυριότητα» στο φορολογούμενο, ακόμα και αν έχει δηλωθεί επικαρπία, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό!
2. Μη αναγραφή ή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, ελήφθη σαν δεδομένο ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
3. Μη συμπλήρωση του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο, όπου εφαρμόζεται ο πιο ψηλός συντελεστής φορολόγησης.
4. Το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.
5. Εμπράγματου δικαιώματος με επικαρπωτή νομικό πρόσωπο, θα αποδίδεται η σταθερή τιμή 0,80 για επικαρπία, ανεξάρτητα από το δηλωθέν έτος γέννησης επικαρπωτή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.
6. Η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η υψηλότερη Αρχική Βασική Αξία γης (ΑΒΑ) του νομού όπου ανήκει, για τον κύριο φόρο φυσικών και νομικών προσώπων και, κατά περίπτωση, η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή Ειδική Βασική Αξία (ΕΒΑ) για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.
7. Η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό λαμβάνεται η μεγαλύτερη Τιμή οικοπέδου (ΤΟ) αρχική του νομού και εάν η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό και δήμο, λαμβάνεται η μεγαλύτερη ΤΟ αρχική του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.
8. Αν στο αγροτεμάχιο δεν έχει αναγραφεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας των κτισμάτων και δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία, προσδίδοντας έτσι στο αγροτεμάχιο αξία οικοπέδου!
9. Αν δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων, θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό, δηλαδή το μεγαλύτερο δυνατό φόρο.
10.Αν υπάρχουν περισσότερες των μια ζώνες, με την ίδια χαμηλότερη τιμή, ως συντελεστής οικοπέδου , συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), λαμβάνονται αυτοί, από το συνδυασμό των οποίων προκύπτει η μικρότερη φορολογητέα αξία οικοπέδου.
11. Οικισμοί προϋφισταμένων του 1923 και οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, για τον υπολογισμό του «ΣΟ τελικό» ως επιφάνεια του κατά κανόνα άρτιου οικοπέδου λαμβάνεται η αναγραφόμενη στη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9.

Mάριος Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης