Τελευταία Νέα
Οικονομία

Wall Street Journal: Πλήθος «κενών» στον πτωχευτικό κώδικα της Ελλάδας - Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες

Wall Street Journal: Πλήθος «κενών» στον πτωχευτικό κώδικα της Ελλάδας - Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες
«Μία κανονική χρεοκοπία στην Ελλάδα δεν υπάρχει»
Τα «κενά» στο υπάρχουν πτωχευτικό κώδικα της Ελλάδας επιχειρεί να καταδείξει η Wall Street Journal, επικαλούμενη την περίπτωση της εταιρείας Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε..
Όπως εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα, την προηγούμενη δεκαετία, ο επιχειρηματίας Αριστείδης Μπέλλες προέβη σε ένα κύμα εξαγορών, προκειμένου να μετατρέψει την εταιρεία του σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας στον κόσμο.
Σήμερα, η εταιρεία βρίσκεται εν μέσω ενός ωκεανού χρεών και δανείων.
Ενδεικτική της ταραχώδους κατάστασης είναι η πορεία της μετοχής της εταιρείας, η οποία τα τελευταία 5 χρόνια έχει απολέσει το 70% της αξίας της.
Όμως, ο πτωχευτικός κώδικας στην Ελλάδα δεν επιτρέπει στις τράπεζες είτε να διασώσουν είτε να «κλείσουν» την εταιρεία, δίχως τη συναίνεση των μετόχων.
 Ο Αρ. Μπέλλες, ο οποίος κατέχει το 22% της εταιρείας, αρνείται πεισματικά να «χάσει» τον έλεγχο. Απορρίπτει τόσο την πρόταση των τραπεζών για ανταλλαγή του χρέους με μετοχές, όσο και την πρόταση για συγχώνευση με τη Σελόντα Ιχθυοτροφεία και τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.
Αμφότερες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, αλλά μία τυχόν συγχώνευση ενδέχεται να διασώσει και τις τρεις «προβληματικές» εταιρείες.
Παράλληλα, ο Αρ. Μπέλλες αρνείται να επενδύσει νέα κεφάλαια στην εταιρεία.
«Έπεσε στην παγίδα, όπως όλοι οι Έλληνες επιχειρηματίες. Είχε πρόσβαση σε εύκολο χρήμα και νόμιζε πως μπορούσε να κατακτήσει τον κόσμο» αναφέρει μία ανώνυμη πηγή, μιλώντας στη Wall Street Journal.
Όμως η Νηρεύς δεν αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα, καθώς περίπου 650 εταιρείες στην Ελλάδα έχουν περιέλθει σε παρόμοιο Γολγοθά, χρωστώντας αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες.
«Μία κανονική χρεοκοπία στην Ελλάδα δεν υπάρχει» εξηγεί στην αμερικανική εφημερίδα ο Στάθης Ποταμίτης, δικηγόρος που ειδικεύεται στις χρεοκοπίες.
«Εάν είχαμε έναν πιο αποτελεσματικό νόμο, τότε περίπου οι μισές από τις εκκρεμείς αναδιαρθρώσεις θα είχαν ήδη συντελεστεί» συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα, αναφέρει η Wall Street Journal, πλέον επιχειρεί να διορθώσει το πρόβλημα.
Ένα νέος πτωχευτικός κώδικας αναμένεται να παραχωρήσει στις τράπεζες το «πάνω χέρι» στη διαδικασία αναδιάρθρωσης των χρεοκοπημένων εταιρειών, καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης