Τελευταία Νέα
Οικονομία

YΠΕΚΑ: Παράνομη διακίνηση υδραργύρου από γερμανική εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων

YΠΕΚΑ: Παράνομη διακίνηση υδραργύρου από γερμανική εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων
Οι αρχές της Γερμανίας ενημέρωσαν το ΥΠΕΚΑ
Γερμανική εταιρεία διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων εντοπίστηκε να διακινεί παρανόμως τεράστιες ποσότητες υδραργύρου. Μέρος της ποσότητας εξήχθη και στην χώρα μας και εντοπίστηκε σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο, με την ένδειξη επικίνδυνο εμπόρευμα.
Οι αρχές της Γερμανίας ενημέρωσαν το ΥΠΕΚΑ ότι γερμανική εταιρεία- η οποία διαθέτει εγκαταστάσεις στη Γερμανία στις οποίες προκύπτει υδράργυρος από επεξεργασία αποβλήτων που περιέχουν υδράργυρο- ενώ όφειλε να διαθέτει τα απόβλητα σε ιδιόκτητο υπόγειο χώρο διάθεσης, τα διακινούσε στο εξωτερικό ως προϊόν, μέρος των οποίων έχει διακινηθεί και μέσω της Ελλάδας προς τρίτες χώρες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατόπιν τούτου οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ (Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος) κινήθηκαν άμεσα για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Ειδικότερα, διενεργήθηκε αυτοψία από επιθεωρητές της ΕΥΕΠ στις 18 Αυγούστου στις εμπλεκόμενες εταιρείες στην Ελλάδα και διαπιστώθηκε μεταφορά και αποθήκευση του αποβλήτου, ποσότητας περίπου 56 τόνων, σε αποθήκη εταιρείας logistics στην Αττική.
Διαπιστώθηκε ότι η διακίνηση του αποβλήτου έγινε με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων χωρίς να τηρηθούν οι κανόνες που επιβάλλει ο κανονισμός για τη διασυνοριακή μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σύννομη και ασφαλή διαχείριση της ποσότητας του αποθηκευμένου αποβλήτου, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης