Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ε.Ε.: Μέτρα στήριξης 32,7 εκατ. για τους ροδακινοπαραγωγούς που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο – Νέες συστάσεις προς τρίτες χώρες

Ε.Ε.: Μέτρα στήριξης 32,7 εκατ. για τους ροδακινοπαραγωγούς που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο – Νέες συστάσεις προς τρίτες χώρες
Τα 29,7 εκατ. θα διατεθούν για την απόσυρση ροδακίνων και νεκταρινιών και τα 3 εκατ. για δραστηριότητες προώθησής τους
(upd) Εγκρίθηκε την Πέμπτη, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η βοήθεια ύψους 32,7 εκατ. ευρώ στους ευρωπαίους παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών, οι οποίοι πλήττονται από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία, αλλά και τις καιρικές συνθήκες, ενώ σήμερα δημοσιεύθηκαν τα μέτρα στήριξης στην εφημερίδα της Ε.Ε.
Όπως εξήγησε χθες Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Γεωργίας, από το σύνολο των 32,7 εκατ. ευρώ, τα 29,7 εκατ. ευρώ θα διατεθούν προκειμένου να υποστηριχθεί η απόσυρση των φρούτων αυτών και τα υπόλοιπα 3 εκατ. ευρώ για μέτρα προώθησής τους.
Η Κομισιόν ενέκρινε επίσης την αύξηση από το 5% στο 10% της ποσότητας παραγωγής αυτών των φρούτων που οι οργανώσεις παραγωγών μπορούν να αποσύρουν από τις αγορές και επομένως να διανέμουν δωρεάν, προκειμένου να αποφύγουν κατάρρευση της τιμής, μέτρο που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Οι κύριες χώρες που παραγονται ροδάκινα και νεκταρίνια είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
Για κάθε κιλό ροδακίνων ή νεκταρινιών που θα αποσύρεται, οι αγρότες που αποτελούν μέλη Οργανώσεων Παραγωγών θα μπορούν να λαμβάνουν το περισσότερο 269 ευρώ ανά τόνο, κάτι που συνολικά η Κομισιόν υπολογίζει σε 22,1 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά εκείνους τους παραγωγούς που δεν είναι μέλη τέτοιων οργανώσεων, η ευρωπαϊκή συμβολή στις αποσυρόμενες ποσότητες μειώνεται στο μισό, κάτι που υποδηλώνει ένα ποσό περίπου 7,6 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα διατεθεί ποσό 29,7 εκατ. ευρώ για την απόσυρση αυτών των φρούτων από τις αγορές, καθώς και επιπλέον 3 εκατ. ευρώ για την προώθηση του 50% αυτών.
Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα 3 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην Ισπανία, η οποία θα λάβει 1,132 εκατ. ευρώ, η Ιταλία θα λάβει 1,288 εκατ. ευρώ, η Ελλάδα θα λάβει 317.215 ευρώ και η Γαλλία 262.089 ευρώ.
Το ποσό των 32,7 εκατ. ευρώ θα προέλθει από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2014, σύμφωνα με πηγές στην Ε.Ε., ενώ το ποσό των 125 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, για τη στήριξη της απόσυρσης μιας σειράς φρούτων και λαχανικών, ενδεχομένως να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2015.

Νέες συστάσεις από την Ε.Ε. σε τρίτες χώρες να μην «εκμεταλλευθούν» εμπορικά το ρωσικό εμπάργκο
Εν τω μεταξύ, σήμερα, Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε εκ νέου σε συστάσεις προς τρίτες χώρες, όπως η Αργεντινή και η Σερβία, να μην «επωφεληθούν» από το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ρωσία σε διάφορα ευρωπαϊκά προϊόντα ως αντίποινα στις κυρώσεις που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε. έναντι της Μόσχας, εξαιτίας του ρόλου της στην ουκρανική κρίση.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι τρίτες χώρες, αλλά και υποψήφιες, να αποφύγουν να λάβουν μέτρα με τα οποία θα επωφεληθούν από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τα εμπορικά μέτρα της Ρωσίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πέτερ Στάνο, σε συνέντευξη Τύπου.
Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη, η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση, προκειμένου να ανοίξει μια εμπορική οδός εισαγωγής ειδών διατροφής από την Αργεντινή, που μπορεί να φθάσει τα 18 δισ. δολάρια, επωφελούμενη από το κενό που δημιουργείται στη ρωσική αγορά από το εμπάργκο που έχει επιβάλει στις εισαγωγές προϊόντων από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.
Η Σερβία από την πλευρά της, που πραγματοποιεί διαπραγματεύσεις για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει αποφασίσει να μην συστρατευθεί με την Ε.Ε. όσον αφορά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, λόγω της υποψηφιότητάς της, η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει από τη Σερβία να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική από τη στιγμή της εισόδου της στην Ε.Ε., ωστόσο απέφυγε να απαντήσει αν η στάση της έναντι αυτής της κατάστασης μπορεί να βλάψει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, ο Πέτερ Στάνο σημείωσε ότι η Ε.Ε. διατηρεί διπλωματικές επαφές με τους εταίρους της, καθώς και με εκείνους που μπορεί να είναι δυνητικοί προμηθευτές των προϊόντων που υπόκεινται στο ρωσικό βέτο, αρνήθηκε όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο αυτών των διαβουλεύσεων.

(Πρώτη ενημέρωση 15:59, Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης