Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η διαχείριση των NPLs και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ στο επίκεντρο της συνάντησης του ΠΑΣΟΚ με Στουρνάρα (ΤτΕ) και Χαρδούβελη (ΥΠΟΙΚ)

Η διαχείριση των NPLs και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ στο επίκεντρο της συνάντησης του ΠΑΣΟΚ με Στουρνάρα (ΤτΕ) και Χαρδούβελη (ΥΠΟΙΚ)
Νέα συνάντηση του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια
Το φλέγον ζήτημα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως όσον αφορά τις διορθώσεις λαθών και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε ο ΕΝΦΙΑ να καταστεί δικαιότερος, συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοσθούν για τον υπολογισμό του φόρου σε οικόπεδα και αγροκτήματα με οικίες που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών (όπου υπήρξαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα), οι χαμηλότερες τιμές μεταξύ των συγκριτικών τιμών (ΦΑΠ 2013) και εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να υπάρξει ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει χαμηλότερος φόρος για αυτές τις κατηγορίες που αθροιστικά θα φτάσει στα 167 εκατ. ευρώ, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, βάσει του ΠΑΣΟΚ, εξετάστηκε το θέμα εφαρμογής της έκπτωσης στα ημιτελή κτίσματα και συμφωνήθηκε να εκδοθούν ειδικές οδηγίες ενημέρωσης, ώστε να υπάρξουν διορθωτικές δηλώσεις από τους πολίτες. Επιπλέον, έγινε συζήτηση και για τις περιπτώσεις των επιχειρηματιών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και δωματίων, καθώς επίσης και για τη βιομηχανική στέγη. Κατά την συζήτηση συμφωνήθηκε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις ως ασφαλιστικές δικλίδες.
Όσον αφορά στο ζήτημα των απαλλαγών και εκπτώσεων για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι είναι αναγκαίο η ταχεία έκδοση των αποφάσεων εφαρμογής του νόμου, για την απαλλαγή ή την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, για πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ανάπηρους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να εφαρμοσθούν κριτήρια ανάλογα με το «Κοινωνικό Μέρισμα», ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία των δικαιούχων. Άρα να υπάρξει νέα ρύθμιση για να μην ζητούνται ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες.
Αναφορικά με τις δόσεις, ζητήθηκε να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ, έναντι των 5 που ισχύει σήμερα (να γίνουν 6-7 δόσεις).
Επίσης, κατά τη συνάντηση του ΠΑΣΟΚ με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, οι δύο πλευρές εξέτεσαν τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών για τον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος θα παρουσιασθεί τη Δευτέρα από την Τράπεζα Ελλάδος και θα ισχύσει από 1-01-2015.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, ο Κώδικας θα στηριχθεί στον θεσμό του συνεργάσιμου δανειολήπτη και στις αποφάσεις της Διυπουργικής επιτροπής για τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές δυνατότητες εξόφλησης των δανείων από τα νοικοκυριά και για να γίνονται οι αναγκαίες ρυθμίσεις από τις Τράπεζες.
Το ΠΑΣΟΚ διατείνει πως επισήμανε την σταθερή απόφασή του για την προστασία της πρώτης κατοικίας για τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά.
Οσον αφορά στο Προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τα επιχειρηματικά δάνεια, θα υπάρξει συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, την Τρίτη στις 11:30, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ απαρτιζόταν από τους Φ. Σαχινίδη, Δ. Καρύδη, Χρ. Πρωτόπαπα, Β. Γερανιωτάξη και Θ. Μωραΐτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης