Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ουσιαστικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ζητούν από τον Γκ. Χαρδούβελη (ΥΠΟΙΚ) οι βουλευτές της ΝΔ

Ουσιαστικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ζητούν από τον Γκ. Χαρδούβελη (ΥΠΟΙΚ) οι βουλευτές της ΝΔ
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της "γαλάζιας" αντιπροσωπείας με τον υπουργό Οικονομικών
Ουσιαστικές αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων ζήτησε από τον Γκ. Χαρδούβελη αντιπροσωπεία βουλευτών της ΝΔ.
Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών «εξετάστηκαν λύσεις ώστε να διορθωθούν τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ καθώς και μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και ανακούφισης των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του φόρου για οικόπεδα και αγροκτήματα με οικίες, που βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών, όπου και διαπιστώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα, συμφωνήθηκε ότι θα ληφθούν υπόψη οι χαμηλότερες τιμές μεταξύ αυτών που χρησιμοποιήθηκαν για τον αρχικό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και αυτών βάσει των οποίων είχε υπολογιστεί ο ΦΑΠ έτους 2013, έτσι ώστε να υπάρξει το ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για το φορολογούμενο.
Για αυτές τις κατηγορίες θα υπάρξει, όπως τονίστηκε, χαμηλότερος φόρος. Υπολογίζεται ότι αθροιστικά η μείωση θα είναι της τάξης των 167 εκατ. ευρώ.
Στο επίκεντρο της συνάντησης, τέθηκαν επίσης μέτρα διευκόλυνσης των φορολογουμένων με στόχο να τους παρασχεθεί ουσιαστική βοήθεια να κάνουν τις τροποποιητικές δηλώσεις τους και να λάβουν εύκολα και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα τις απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής φόρου που δικαιούνται.
Τέτοια μέτρα αφορούν τις απαλλαγές για τα ημιτελή κτίσματα ή τις απαλλαγές για τις περιπτώσεις οικογενειών με μέλη που έχουν υψηλό ποσοστό αναπηρίας.
Τα συγκεκριμένα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν με διοικητικές εγκυκλίους και δεν χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση.
Επίσης, εξετάστηκε η πιθανότητα διεύρυνσης της δυνατότητας έκπτωσης στο φόρο για τα μη-ενοικιαζόμενα (κενά) και μη-ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι).
Η αντιπροσωπεία της ΝΔ απαρτιζόταν από τους βουλευτές Κ. Καραγκούνη, Χρ. Κέλλα, Χρ. Λαζαρίδη, Φ. Πατριανάκου και Κ. Σκρέκα.
Σημειώνεται πως το πρωί προηγήθηκε συνάντηση του Γκ. Χαρδούβελη με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, στην οποία εξετάστηκαν παρεμφερή ζητήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης