Τελευταία Νέα
Οικονομία

Economist: Η Ευρωζώνη βρίσκεται ενώπιον μίας νέας κατάρρευσης - Σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία η ευθύνη της διάσωσης του ευρώ

Economist: Η Ευρωζώνη βρίσκεται ενώπιον μίας νέας κατάρρευσης - Σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία η ευθύνη της διάσωσης του ευρώ
"H Eυρωζώνη βυθίζεται... ξανά"
SOS για την Ευρωζώνη εκπέμπει το βρετανικό περιοδικό Economist, το οποίο προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες για εκ νέου «βύθιση» της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ειδικότερα, υπό τον τίτλο «Η Ευρωζώνη βυθίζεται ξανά»,  ο Economist τονίζει πως εάν Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία δεν καταφέρουν να βρουν τον τρόπο, προκειμένου να «επιπλεύσει» η ευρωπαϊκή οικονομία, τότε το ευρώ νομοτελειακά θα καταρρεύσει.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, το θετικό κλίμα των προηγούμενων μηνών αποδεικνύεται τελικά μία ουτοπία - μία αυταπάτη.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να μπάζουν νερό ξανά» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το ευρωπαϊκό ΑΕΠ τελεί υπό καθεστώς στασιμότητας. Η Ιταλία βυθίζεται στην ύφεση, το γαλλικό ΑΕΠ παραμένει στο αμετάβλητο ενώ ακόμη και η Γερμανία κατέγραψε συρρίκνωση της οικονομίας.
Μάλιστα, όπως προειδοποιεί ο Economist, το γ’ 3μηνο θα αποδειχθεί ακόμη πιο οδυνηρό για την Ευρωζώνη, δεδομένων των ρωσικών κυρώσεων.
«Ό,τι ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια ως κρίση χρέους και τραπεζών, πλέον έχει μεταλλαχθεί σε κρίση ανάπτυξης, την οποία μάλιστα, τροφοδοτούν οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης» διατείνει επίσης.
Η Γερμανία φλερτάρει με την ύφεση, η Γαλλία βρίσκεται κολλημένη στη στασιμότητα και η Ιταλία βρίσκεται οριακά πάνω από το ΑΕΠ του 2000!
Δεδομένου του γεγονότος πως οι άνωθεν χώρες παράγουν το 66% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, η όποια ανάπτυξη στην Ισπανία ή την Ολλανδία δεν δύναται να αλλάξει τα πράγματα.
Ακτινογραφώντας τα αίτια του φαινομένου, ο Economist απαριθμεί τους εξής παράγοντες:
1.    Έλλειψη πολιτικών ηγετών, οι οποίοι διαθέτουν κουράγιο και δύναμη προκειμένου να υλοποιήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα αναζωογονήσουν την ανάπτυξη.
2.    Η κοινή γνώμη δεν έχει πειστεί ακόμη για την αναγκαιότητα των ριζικών αλλαγών
3.    Παρά τις προσπάθειες του M. Draghi, η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική παραμένουν «σφιχτές», εμποδίζοντας την ανάπτυξη και καθιστώντας δυσκολότερη την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης