Τελευταία Νέα
Οικονομία

Financial Times: Η Ελλάδα θα επιδιώξει το «πράσινο φως» για φοροελαφρύνσεις από την τρόικα – Η ανάπτυξη φέτος μπορεί να φτάσει το 1%

Financial Times: Η Ελλάδα θα επιδιώξει το «πράσινο φως» για φοροελαφρύνσεις από την τρόικα – Η ανάπτυξη φέτος μπορεί να φτάσει το 1%
Οι φοροελαφρύνσεις θα είναι στο ΦΠΑ, στον ΕΦΚ κατανάλωσης πετρελαίου και στην εισφορά αλληλεγγύης
H Ελλάδα επιδιώκει να πείσει τους διεθνείς δανειστές της ότι δικαιούται μείωση της φορολογίας από το 2015, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, η οποία δημοσιεύτηκε με αφορμή την έναρξη των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης, ένας τεχνοκράτης που ανέλαβε τον Ιούλιο ως υπουργός Οικονομικών, θα έχει αυτό ως βασικό επιχείρημα κατά τη διάρκεια συναντήσεων στο Παρίσι με αξιωματούχους από την τρόικα, ενώ θα γίνει προσπάθεια να περιοριστεί η λιτότητα, καθώς η χώρα είναι πλέον σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα υπερβεί το φετινό στόχο του 1,5%.
Στόχος της κυβέρνησης θα είναι μια σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις, στον φόρο προστιθέμενης αξίας, στην ειδική εισφορά επί των καυσίμων θέρμανσης και στο λεγόμενο «φόρο αλληλεγγύης» που καταβάλλεται α['π ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Οι φοροελαφρύνσεις αυτές θα προσφέρουν την απαραίτητη ανακούφιση στους Έλληνες φορολογούμενους, ενώ θα ενισχύσει επίσης το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει βγει επιτέλους από μια ιστορική κρίση.
Ωστόσο, οι δανειστές της Ελλάδας έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων τώρα που η οικονομία αναδύεται από την εξαετή ύφεση.
Ένας αξιωματούχος του ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι οι συνομιλίες στο Παρίσι είναι μόνο μια προετοιμασία για την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα αργότερα αυτό το μήνα, η οποία θα αξιολογήσει την πρόοδο υλοποίησης περίπου 500 διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος.
Καταλήγοντας η εφημερίδα αναφέρει ότι εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας το ελληνικό ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί εφέτος κατά περίπου 1%, σε σύγκριση με την πρόβλεψη της τρόικας για αύξηση 0,6%, ωθούμενο κυρίως από το ρεκόρ του τουρισμού την καλοκαιρινή σεζόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης