Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γκ. Χαρδούβελης: «Όχι» σε νέο πακέτο βοήθειας – Στο +3% η ανάπτυξη το 2015 - Έρχεται μπαράζ αναβαθμίσεων…

Γκ. Χαρδούβελης: «Όχι» σε νέο πακέτο βοήθειας – Στο +3% η ανάπτυξη το 2015 - Έρχεται μπαράζ αναβαθμίσεων…
Περαιτέρω πτώση των spreads βλέπει το επόμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών
Το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου βοήθειας από την Ε.Ε. απέρριψε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου μνημονίου ή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας. «Δεν τα χρειαζόμαστε» ήταν το αφοπλιστικό του σχόλιο.
«Είμαστε σε μια εποχή που το μνημόνιο τελειώνει. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται 3ο πακέτο, έχει βγει στις αγορές και θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές κλίνοντας την καμπύλη των αποδόσεων» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα πως «από εδώ και μπρος μόνο θετικά θα βλέπουμε για την ελληνική οικονομία».
«Οι ξένοι επενδυτές σε αυτό το συνέδριο ήταν πολλοί. Έδειξαν έντονο ενδιαφέρον θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα όχι μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και αλλού. Και θέλουν επειδή βλέπουν την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Δεν υπάρχει κίνδυνος προς τα κάτω. Υπάρχει μόνο η προοπτική της ανόδου. Και η προοπτική της ανόδου στηρίζεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα πετυχαίνει» συνέχισε ο Γκ. Γαρδούβελης.
Μάλιστα, εκτίμησε πως η ανάπτυξη το 2015 θα κυμανθεί πλησίον του +3% του ΑΕΠ.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε διότι το κίνητρο τους είναι να πάμε καλά για να πληρώσουμε και τα χρεωστούμενα. Οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Ο κόσμος θα τις υιοθετήσει επειδή θα δει και το εισόδημα του σιγά – σιγά να αυξάνεται» διέτεινε εν συνεχεία.
Καταλήγοντας, εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα αναμένεται ένα μπαράζ αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης αλλά και μία περαιτέρω πτώση των spreads.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Την άποψη ότι «η διαγραφή χρέους δεν αποτελεί επιλογή» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι ελάφρυνσης του, όπως η παράταση του χρόνου της αποπληρωμής του.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αφού υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού δεν ανήκει πλέον στον ιδιωτικό τομέα αλλά στα ευρωπαϊκά κράτη, υπογράμμισε πως υπάρχει η δυνατότητα επιμήκυνσης των λήξεων και μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ο υπουργός άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας ότι υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό, το οποίο οι δανειστές της χώρας προσπαθούν να το διαχειριστούν.
Όπως είπε, όλα τα σενάρια βρίσκονται υπό συζήτηση, αλλά δεν αναφέρθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Αναφορικά με το roadshow του Λονδίνου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ότι οι ξένοι επενδυτές είναι πλέον πρόθυμοι να ποντάρουν στη χώρα καθώς βλέπουν ότι υπάρχει η δυναμική ανόδου μακροπρόθεσμα και δεν επηρεάζονται από τις βραχυπρόθεσμες πολιτικές αναταράξεις.
Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ και ερωτηθείς  για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος πρόωρων εκλογών», αναφέροντας πως δεν είναι κάτι που το επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες.
«Ως οικονομολόγος γνωρίζω ότι οι πρόωρες εκλογές κάνουν κακό στην οικονομία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι διακόπτουν το σχεδιασμό των αλλαγών και βλάπτουν τις επενδύσεις.
Μιλώντας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Σκοτία ο κ. Χαρδούβελης εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι «η διάσπαση της Βρετανίας θα έστελνε ένα πολύ αρνητικό σήμα στην υπόλοιπη Ευρώπη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης