Οικονομία

Σταϊκούρας (αν. ΥΠΟΙΚ): Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αρκεί για την ανάκαμψη - Ανάπτυξη πέρα από τα μνημόνια

tags :
Σταϊκούρας (αν. ΥΠΟΙΚ): Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αρκεί για την ανάκαμψη - Ανάπτυξη πέρα από τα μνημόνια
«Παροχές υψηλού κόστους, χωρίς διασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης» οι εξαγγελίες Τσίπρα
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «μπορεί να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της» εκφράζει σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ερωτηθείς για το αν η χώρα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της χωρίς τα δανεικά της τρόικας.
Σε ερώτηση στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για το αν η Ελλάδα οδεύει προς τρίτο μνημόνιο, ο κ. Σταϊκούρας απαντά: «Πρέπει να σχεδιάσουμε, και το κάνουμε, την Ελλάδα της βιώσιμης ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Πέρα και πάνω από τα μνημόνια».
Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα εμφανίσει σημαντικού ύψους πρωτογενές πλεόνασμα για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2015, ενώ σχετικά με το χρέος σχολιάζει πως, παρά τη μείωση στον ρυθμό αύξησής του και την αισθητή μείωση των ετήσιων δαπανών εξυπηρέτησής του, οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητάς του.
«Η δημοσιονομική εξυγίανση, αν και αναγκαία, δεν αποτελεί από μόνη της ικανή συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας» αναφέρει επίσης ο κ. Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για ανάγκη εμπλουτισμού της οικονομικής πολιτικής με αναπτυξιακές δράσεις και πρωτοβουλίες και για εξορθολογισμό ρυθμίσεων που δεν αποδίδουν. Όπως λέει, «σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση ήδη πέτυχε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τη διανομή ‘κοινωνικού μερίσματος’. Και επίκεινται άμεσα και άλλες πρωτοβουλίες».
Ερωτηθείς για τις οικονομικές εξαγγελίες του Α. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Σταϊκούρας τις χαρακτηρίζει «παροχές υψηλού κόστους, χωρίς διασφαλισμένες πηγές χρηματοδότησης». Προσθέτοντας ότι απέχουν από το εφικτό και το συγκεκριμένο και, κατά συνέπεια, μπορούν να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά.
Τέλος, στο θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ παραδέχεται ότι «υπάρχει μεγάλο τμήμα του συνολικού προϊόντος της ελληνικής οικονομίας που δεν φορολογείται», χαρακτηρίζει το πρόβλημα «διαχρονικό και διατοπικό» και σχολιάζει ότι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και η αποτελεσματικότερη οργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν συμβάλει στη μείωση της φοροδιαφυγής κατά 3% του ΑΕΠ την τελευταία τριετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης