Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ) - Είμαστε στην τελική φάση εξόδου από το Μνημόνιο - Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης

tags :
Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ) - Είμαστε στην τελική φάση εξόδου από το Μνημόνιο - Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης
Για την ελάφρυνση του χρέους ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι «είναι εφικτή - οικονομικά και πολιτικά - μια περαιτέρω επιμήκυνση
«Ο κύκλος των μνημονίων φτάνει στο τέλος του. Λίγα έχουν απομείνει να γίνουν. Σας διαβεβαιώ, η Ελλάδα μέσω του χρηματοδοτικού της προγράμματος είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της».
Αυτό τονίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας προς «Το Βήμα» και δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν θα χρειαστούμε τρίτο πακέτο στήριξης, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».
Υστερα από τρεις μήνες στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομίας εξηγεί πώς η κυβέρνηση δημιουργεί το αναγκαίο «μαξιλάρι» για να καλυφθούν τυχόν χρηματοδοτικές ανάγκες και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα της χώρας στις αγορές με την έκδοση επταετούς ομολόγου και 18μηνων τίτλων.
Αυτό που φαίνεται να τον απασχολεί δεν είναι πλέον οι πιέσεις των δανειστών, αλλά οι πιέσεις που δημιουργούν στην πολιτική σκηνή η εκλογολογία και οι εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παροχές.
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπει την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας και οδηγεί στην απώλεια της αξιοπιστίας που με πολύ κόπο και κόστος προσπαθούμε να ανακτήσουμε» δηλώνει. Ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα στους βουλευτές: «Δεν νομίζω ότι θα παρασυρθούν από τις "Σειρήνες" της παροχολογίας τώρα που φτάνουμε στο τέλος του προγράμματος».
Αναγγέλλει ότι για τα «κόκκινα δάνεια» προωθείται η λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού τραπεζών - δανειοληπτών και τονίζει ότι «η κυβέρνηση επιθυμεί τόσο την απελευθέρωση πόρων προς τις υγιείς επιχειρήσεις όσο και την αναδιάρθρωση πολλών προβληματικών επιχειρήσεων με συμμετοχή φρέσκου ξένου κεφαλαίου ώστε να τονωθεί η απασχόληση».
Για την ελάφρυνση του χρέους ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι «είναι εφικτή - οικονομικά και πολιτικά - μια περαιτέρω επιμήκυνση, όπως και η μετατροπή μέρους των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο σε δάνεια με σταθερό επιτόκιο».
Ο υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει για καυτά ζητήματα - όπως οι ρυθμίσεις των οφειλών στο Δημόσιο και η ανοιχτή ατζέντα του υπουργείου Εργασίας -, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι λεπτές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το τέλος του προγράμματος. Αυτό πιθανότατα θα σημάνει και την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα και τη διάλυση της τρόικας.
Αναφορικά με ένα νέο απκέτο στήριξης ο κ. Χαρδούβελης τονίζει:
«Επιμένω ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο. Ο κ. Ντράγκι διευκολύνεται με ένα τέτοιο πακέτο διότι έτσι δανείζει τις ελληνικές τράπεζες με μεγαλύτερη ευκολία. Δεν αποτελεί όμως αναγκαία συνθήκη ώστε να τις δανείσει.
Οσον αφορά τη δική μας χρηματοδοτική διευκόλυνση, ετοιμάζουμε το δικό μας πακέτο. Χτίζουμε ένα προστατευτικό μαξιλάρι πόρων για περιπτώσεις ανάγκης, ύψους 5 έως 7 δισ. ευρώ, ένα μαξιλάρι που μας διευκολύνει στις όποιες διακυμάνσεις και καλύπτει κενά ανάμεσα στις εκροές πόρων και στις εισροές του Δημοσίου. Είναι η ασφάλειά μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης