Τελευταία Νέα
Οικονομία

O Έλληνας τραπεζίτης που προκάλεσε οικονομικό κραχ στη Ν. Αφρική - Πώς κατάφερε να τινάξει στον αέρα «την τράπεζα των φτωχών»

O Έλληνας τραπεζίτης που προκάλεσε οικονομικό κραχ στη Ν. Αφρική - Πώς κατάφερε να τινάξει στον αέρα «την τράπεζα των φτωχών»
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Νοτίου Αφρικής
Όλοι τον θεωρούσαν μέχρι πρότινος από τους κορυφαίους του τραπεζικού κλάδου της Νοτίου Αφρικής...
Ο λόγος για τον 54χρονο Λέον Κιρκίνις - ελληνικής καταγωγής -όπου μέσα σε μερικά χρόνια δημιούργησε τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, φόρτωσε με χρέη χιλιάδες πελάτες του, χρεοκόπησε και τώρα πουλά τα ακίνητά του!
Ο Λέον (Λεωνίδας) Κιρκίνις ήταν ένας από τους συνιδρυτές της African Bank Investments το 1999, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής πιστώσεων... που λειτουργούσε χωρίς καμία εξασφάλιση.
Ο ίδιος, τα προηγούμενα χρόνια, δάνειζε σχεδόν όλους τους οικονομικά αδύναμους Νοτιαφρικανούς, οι οποίοι έβρισκαν κλειστές τις πόρτες σε άλλες τράπεζες.
Τα χρήματα αυτά δεν μπόρεσε να τα πάρει ποτέ πίσω με αποτέλεσμα η African Bank να καταρρεύσει στα μέσα του περασμένου Αυγούστου και ο ίδιος να παραιτηθεί.
Όμως οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της African Bank δεν περιορίστηκαν στην εταιρεία.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της Νοτίου Αφρικής, οδηγώντας σε πτώση τις κεφαλαιοποιήσεις τους κατά δισεκατομμύρια ραντ.
Παράλληλα, ελλοχεύει και ο κίνδυνος υποβάθμισης της οικονομίας της Ν. Αφρικής.
Σήμερα ο κ. Κιρκίνης βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του σε μια φάρμα αρκετά μακριά από το Γιοχάνεσμπουργκ.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν ο ίδιος να έχει βάλει πωλητήριο σε ένα πολυτελές παραθαλάσσιο ακίνητο ιδιοκτησίας του έναντι του ποσού των 60 εκατ. ραντ (5,6 εκατ. δολ).
Το παραθαλάσσιο ακίνητο διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια, πισίνα, τζακούζι, κάβα, χώρο γυμναστηρίου, κ.ά. ενώ διαθέτει και ιδιαίτερες ανέσεις στο εσωτερικό του, όπως ενδοδαπέδια θέρμανση και αυτοματοποιημένα κουφώματα, για να προσφέρει ένα συνδυασμό πολυτελούς διαμονής και ξεκούρασης δίπλα στη φύση.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης