Τελευταία Νέα
Οικονομία

Άκρως ενοχλημένη η τρόικα - «Το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης δεν συνιστά έξοδο από το Μνημόνιο!»

Άκρως ενοχλημένη η τρόικα - «Το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης δεν συνιστά έξοδο από το Μνημόνιο!»
Η τρόικα δεν πείστηκε από το σχέδιο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών που της παρουσίασε ο υπ. Οικονομικών
«Μην παρουσιάζετε το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης ως έξοδο από το Μνημόνιο»! Αυτό διεμήνυσαν σε αυστηρό ύφος οι επικεφαλής της τρόικας στην κυβέρνηση σφόδρα ενοχλημένοι από την προπαγάνδα της ελληνικής πλευράς που θεωρούν ότι αποτελούν κινήσεις που ακυρώνουν τους ίδιους και τον θεσμό της διαπραγμάτευσης.          
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι δανειστές δεν μπορούν να πιστέψουν τα όσα γράφηκαν και λέχθηκαν χθες από τα Μέσα Ενημέρωσης που αναπαρήγαγαν σενάρια περί  «Τέλους Εποχής» για το Μνημόνιο τα οποία διοχετεύτηκαν από κυβερνητικό αξιωματούχο.
«Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική», λένε οι ίδιες πηγές, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διαβουλεύσεις που γίνονται με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.  
Οι συζητήσεις που διεξήχθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη την Δευτέρα μπορεί να επεκτάθηκαν και στη μεταμνημόνιο εποχή αλλά αυτό μόνο και μόνο επειδή στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής  χρηματοδότησης.
Δηλαδή η Ελλάδα δεν θα έχει την δυνατότητα να λάβει πρόσθετα κεφάλαια από τις Βρυξέλλες πλην αυτά που τις αναλογούν με την ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης. Αυτά ανέρχονται σε περίπου 3,6 δισ. ευρώ μαζί με τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτή την φάση της αξιολόγησης φθάνει τα 4 δισ. ευρώ ενώ απομένουν άλλα 7,5 δισ. ευρώ μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2016 που ολοκληρώνεται η παροχή κεφαλαίων του Ταμείου προς την χώρα μας.
Για την ώρα και όπως έχει ήδη τοποθετεί δημόσια το ΔΝΤ «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αποστείλει κανένα επίσημο αίτημα πρόωρης διακοπής της χρηματοδότησης», οπότε για την τρόικα τέτοιου είδους σενάρια θεωρούνται ανυπόστατα.
«Επομένως οι διαρροές που έγιναν και δεν έχουν την παραμικρή βάση αλήθειας προκαλούν δυσφορία στην τρόικα η οποία ήρθε στην Αθήνα για να εξετάσει την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα προαπαιτούμενα και όχι την ζωή της Ελλάδας μετά το Μνημόνιο» τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Έτσι αντίθετα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας οι δανειστές στην πρώτη  επαφή που είχαν με τον Γκίκα Χαρδούβελη εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τον αν η χώρα μπορεί να καλύψει από μόνη της το χρηματοδοτικό «κενό» των 12 δις. ευρώ για την διετία 2015 - 2016 όπως έχει ήδη προσδιοριστεί από το ΔΝΤ.
Μάλιστα οι πιστωτές δεν πείσθηκαν από το σχέδιο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών  που τους παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών μαζί με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιο Παπαδόπουλο και το οποίο προβλέπει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση 7ετούς ομολόγου και 18μηνων εντόκων γραμματίων. Σε αυτές τις κινήσεις περιλαμβάνεται και η αποστράγγιση όλων των αποθεματικών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 5 με 6 δις. ευρώ.
Αναμφίβολα, πάντως, κεντρικό πρόσωπο των τελευταίων ημερών είναι ο Γκίκας Χαρδούβελης. Η απουσία του υπουργού από το υπουργείο και τις συζητήσεις με την τρόικα, μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες χθες οπότε και επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου πυροδότησε  σενάρια «αντάρτικου» από την πλευρά Χαρδούβελη.
Νωρίτερα στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» δάνεια υπό τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Δένδια, ο κ. Χαρδούβελης ήταν απών επικαλούμενος ασθένεια. Το ραντεβού έγινε υπό την επιστασία των δύο πρωθυπουργικών συμβούλων (κ. κ. Λαζαρίδη και Παπασταύρου).
Το σκηνικό που είχε προηγηθεί τη Δευτέρα, λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργικού συμβούλου κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη στις διαπραγματεύσεις, είχε προκαλέσει εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Για το θέμα που δημιουργήθηκε απολογήθηκε ο κ. Λαζαρίδης λέγοντας μεταξύ των άλλων: «Δεν εκδιώχθηκα. Βάλλομαι» δήλωσε στους δημοσιογράφους χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες ενώ στη συνέχεια σχολίασε ότι «πολλοί στην  Ελλάδα και αρκετοί εκτός δεν θέλουν να βγούμε από το μνημόνιο».
Επί τους ουσίας της διαπραγμάτευσης ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι σε 10 ημέρες από τα stress test της ΕΚΤ, η κυβέρνηση θα έχει επιλύσει και το θέμα του χρέους.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης