Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρχεται νέο «κούρεμα» ως και 50% στα πρόστιμα της Εφορίας - Προς κατάργηση το μέτρου της ποινικής δίωξης για τη μη καταβολή οφειλών

Έρχεται νέο «κούρεμα» ως και 50% στα πρόστιμα της Εφορίας   - Προς  κατάργηση το μέτρου της ποινικής δίωξης για τη μη καταβολή οφειλών
Οι οφειλέτες του Δημοσίου που αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους και δεν είναι φοροφυγάδες δεν θα διώκονται ποινικά και ως εκ τούτου δεν θα συλλαμβάνονται.
Κατόπιν εορτής και αφού τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έφτασαν τα 70 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αφορά απλήρωτα πρόστιμα και προσαυξήσεις), στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να… διορθώσουν τα διαχρονικά λάθη που οδήγησαν στην επιβολή εξοντωτικών προστίμων τα οποία ποτέ δεν εισπράττονται.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει τη μείωση των δυσθεώρητων προστίμων που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών στις περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης καταβολής φόρων.
Στο στόχαστρο μπαίνουν τα πρόστιμα που προσαυξάνουν κάθε οφειλή φόρου κατά 10%, 20% ή 30% σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης για 2, 12 ή 24 μήνες αντίστοιχα, καθώς επίσης και ο διπλασιασμός της οφειλής σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου.
Το σχέδιο των ρυθμίσεων που θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα θα προβλέπει τη μείωση έως και 50% των προστίμων που επιβάλλονται σε περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης καταβολής φόρων.
Η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία (άρθρα 57 και 53 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών) προβλέπει ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής οποιουδήποτε φόρου, επιβάλλονται οι ακόλουθες χρηματικές κυρώσεις:
*Πρόστιμο το οποίο ανέρχεται στο 10% του βεβαιωμένου ληξιπρόθεσμου χρέους, εφόσον περάσουν 2 μήνες από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής και το χρέος παραμείνει απλήρωτο. Εάν η καθυστέρηση καταβολής του χρέους φτάσει τους 12 μήνες, το πρόστιμο ανέρχεται στο 20%, ενώ μετά την πάροδο δύο ετών το πρόστιμο ανέρχεται στο 30%.
*Τόκοι οι οποίοι ανέρχονται σε 0,73% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,76% (8,76%/12 μήνες = 0,73% τον μήνα). Οι τόκοι επί των φορολογικών οφειλών αρχίζουν να «τρέχουν» από την επόμενη μέρα της λήξης της κανονικής προθεσμίας πληρωμής.
Με βάση το ισχύον αυτό καθεστώς των διπλών επιβαρύνσεων των οφειλετών του Δημοσίου με πρόστιμα και τόκους, η συνολική ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση ενός φορολογούμενου που δεν θα καταφέρει να εξοφλήσει εμπρόθεσμα τους φόρους του εκκαθαριστικού της φετινής φορολογικής δήλωσης ή τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων μπορεί να φτάσει μέχρι και το «τοκογλυφικό» επίπεδο του 28,76%.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής παρακρατούμενου φόρου, όπως ο ΦΠΑ ή ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ίσου με τον οφειλόμενο φόρο, δηλαδή το ποσό της οφειλής διπλασιάζεται.
Πέραν των μειώσεων στα πρόστιμα, στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών εντάσσεται και η κατάργηση του μέτρου της ποινικής δίωξης για τη μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς και η επιμήκυνση του χρόνου εξέτασης των υποθέσεων των φορολογουμένων από τη Διεύθυνση Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.
Οι οφειλέτες του Δημοσίου που αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους και δεν είναι φοροφυγάδες δεν θα διώκονται ποινικά και ως εκ τούτου δεν θα συλλαμβάνονται.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankkingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 1 Οκτωβρίου 2014

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης