Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι φορολογικές ρυθμίσεις για την κεφαλαιαγορά στο επίκεντρο της συνάντησης των φορέων με στελέχη του ΥΠΟΙΚ και της τρόικας

Οι φορολογικές ρυθμίσεις για την κεφαλαιαγορά στο επίκεντρο της συνάντησης των φορέων με στελέχη του ΥΠΟΙΚ και της τρόικας
Αλλαγές στον συμψηφισμό κερδών-ζημιών θα ζητήσουν οι φορείς της αγοράς
(upd)Με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας συναντήθηκαν σήμερα εκπρόσωποι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και του ΣΜΕΧΑ, με στόχο να βρεθούν λύσεις στα φορολογικά ζητήματα που αφορούν στην ελληνική κεφαλαιαγορά.
Οι εκπρόσωποι των φορέων έχουν ήδη υποβάλει τις προτάσεις με σχετική επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, με στόχο τη διαμόρφωση φιλικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδυτών.
Ανάμεσα στα θέματα που εξετάστηκαν είναι η κατάργηση της έννοιας του «επαγγελματία επενδυτή», καθώς κρίνεται ως αντιαναπτυξιακό κριτήριο του αριθμού των πραγματοποιούμενων συναλλαγών και όχι με αυτό των πραγματοποιούμενων κερδών.
Ζητήθηκε επίσης πλήρης συμψηφισμός κερδών-ζημιών, πρώτα ανά κατηγορία τίτλων και ακολούθως μεταξύ κατηγοριών τίτλων, σε εναρμόνιση με τα ισχύοντα στο σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών αγορών.
Προτείνεται επίσης, μεταξύ άλλων, ο εξορθολογισμός της φορολογίας των κατοίκων αλλοδαπής, προκειμένου να αποφευχθούν ερμηνείες που μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στην αγορά.
Συγκεκριμένα, ζητείται
α) ρητή επέκταση της απαλλαγής από το φόρο υπεραξίας από μεταβίβαση τίτλων, εκτός των ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και
β) θέσπιση επενδυτικά «φιλικής» διαδικασίας για την ικανοποίηση της προβλεπόμενης υποχρέωσης των φυσικών προσώπων κατοίκων σε κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας να προσκομίσουν πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, προκειμένου να τύχουν της σχετικής απαλλαγής.

Πρώτη ενημέρωση: 11:47, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης