Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εισηγήσεις για κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όσους δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα - Ξεκίνησαν οι συμψηφισμοί στους φόρους

tags :
Εισηγήσεις για κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όσους δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα - Ξεκίνησαν οι συμψηφισμοί στους φόρους
Μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρου θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Υπό εξέταση είναι το «χαράτσι» των 650 ευρώ που πληρώνουν 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ ξεκίνησαν οι συμψηφισμοί φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ αλλά και φόρου εισοδήματος με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία που είχαν παγώσει με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ όσοι επομένως δικαιούνται επιστροφή φόρου, δεν θα την λάβουν ή θα λάβουν το μέρος που περισσεύει μετά το συμψηφισμό με τον φόρο ακινήτων.
Μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρου θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους τρέχουν παράλληλες διασταυρώσεις προκειμένου να γίνουν συμψηφισμοί με τυχόν ασφαλιστικές εισφορές.
Εν τω μεταξύ από το τέλος Οκτωβρίου  με αρχές Νοεμβρίου, μετά την πλήρη στελέχωση , ξεκινά η λειτουργία της  Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων εντός της οποίας θα δημιουργηθεί μια μικρότερη ομάδα με εξειδίκευση στην καταπολέμηση απάτης και της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ.
Στο μέτωπο των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών , η μηνιαία υποβολή τους πάει περίπατο. Από το 2015, καθιερώνεται πάγια η τριμηνιαία υποβολή.
Σημειώνεται ότι για το 2014, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις όσοι έχουν υποχρέωση υποβολής μηνιαίων συγκεντρωτικών – που έγιναν τριμηνιαίες – θα πρέπει να τις υποβάλλουν και για τα τέσσερα τρίμηνα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.
Τέλος, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου φέρεται να εισηγείται κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους στη διάρκεια του έτους δεν είχαν καθόλου εμπορική δραστηριότητα, ή διατήρησαν ανενεργά μπλοκάκια.
Την ίδια  στιγμή, καθησυχαστικές εμφανίζονται πηγές της ΓΓΔΕ όσον αφορά στη χρέωση που εμφανίστηκε στους προσωπικούς λογαριασμούς στο Taxisnet για όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω ΔΙΑΣ, δεν εμφανίζεται η πληρωμή αλλά η προσαύξηση λόγω ληξιπρόθεσμου χρέους.
Οι προσαυξήσεις αυτές οφείλονται σε «σφάλμα» του συστήματος και θα διορθωθεί άμεσα.
Η ΓΓΔΕ βρίσκεται παράλληλα σε συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο μέσο για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ αλλά και άλλων φόρων που εξοφλούνται με σχετική περιοδικότητα.
Για παράδειγμα εξετάζεται αν θα μπορούσαν να γίνουν πληρωμές μέσω ATM ή μέσω των ειδικών μηχανημάτων ταχυπληρωμών.
Την ίδια ώρα πάντως, με την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου έως την οποία είχαν παγώσει οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με οφειλές ΕΝΦΙΑ, οι συμψηφισμοί υλοποιούνται κανονικά.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης