Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το κράτος φουντώνει την ακρίβεια - Στα ύψη οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες παρά τη μείωση των εισοδημάτων

tags :
Το κράτος φουντώνει την ακρίβεια - Στα ύψη οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες παρά τη μείωση των εισοδημάτων
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία από τον Ιανουάριο του 2010 το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ακριβύνει 111,4%
Έως και 111% έχουν ανατιμηθεί δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες από το 2010 έως σήμερα, μία περίοδο κατά την οποία η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς παρατεταμένης λιτότητας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, την ίδια στιγμή τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων έχουν καταποντιστεί, η ανεργία βρίσκεται σε εφιαλτικά επίπεδα, η κατανάλωση έχει συρρικνωθεί και περισσότερες από 230.000 επιχειρήσεις έχουν βάλει "λουκέτο". Το σημαντικότερο είναι ότι το ίδιο το κράτος πυροδοτεί την ακρίβεια, επιβαρύνοντας τις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών με υψηλούς φόρους.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τα οποία από τον Ιανουάριο του 2010 το πετρέλαιο θέρμανσης έχει ακριβύνει 111,4%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 60.1%, οι αστικές συγκοινωνίες κατά 40,2%.
Ακόμη και οι πολυδιαφημισμένες παρεμβάσεις που έκανε η πολιτεία προκειμένου να μειωθούν οι τιμές σε βασικά αγαθά όπως το γάλα, έπεσαν στο κενό, καθώς δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η ρύθμιση για το φρέσκο γάλα το οποίο στις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα έχει ανατιμηθεί 14,9%. Σύμφωνα δε με τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού τον μήνα Σεπτέμβριο, η κατηγορία "Γαλακτομικά και αυγά" ανατιμήθηκε κατά 1,8% μέσα σε ένα χρόνο. Ταυτόχρονα με την ένταξη της χώρα μας στα μνημόνια το 2010 αυξήθηκαν κατά 3,3% τα είδη διατροφής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης