Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα το «σκληρό ροκ» με την τρόικα - Σε δεινή διαπραγματευτική θέση η κυβέρνηση

Ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα το «σκληρό ροκ» με την τρόικα - Σε δεινή διαπραγματευτική θέση η κυβέρνηση
Σε δεινή διαπραγματευτική θέση η κυβέρνηση μετά τα «μπρος - πίσω» με την προληπτική γραμμή στήριξη
Το νέο τύπου Μνημόνιο με το οποίο θα δεσμευτεί η χώρα για τους επόμενους δώδεκα μήνες στους δανειστές αλλά και τα προαπαιτούμενα για την δόση των 7,1 δισ. ευρώ, θα αποτελέσουν το βασικό «μενού» στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με την άφιξη της τρόικας στο τέλος της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δεινή διαπραγματευτική θέση σε αυτές τις συζητήσεις στόχος της οποίας είναι να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 8 Δεκεμβρίου, ημέρα πραγματοποίησης του τελευταίου Eurogroup του τρέχοντος έτους.
Το πολιτικό και επικοινωνιακό παιχνίδι που επεχείρησε να παίξει, με αφήγημα την πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο και τα «μπρος - πίσω» με την προληπτική γραμμή στήριξης , εξελίχθηκαν σε μπούμερανγκ, το τίμημα του οποίου θα αποκαλυφθεί με το ξεδίπλωμα της τρέχουσας αξιολόγησης.
Τα περιθώρια ελιγμών σε μείζονα ζητήματα όπως οι φοροελαφρύνσεις ή η χαλάρωση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης μέτρων για τα οποία έχει δεσμευθεί η Ελλάδα, έχουν στενέψει επικίνδυνα μετά τους τελευταίους κυβερνητικούς λεονταρισμούς, στους οποίους απάντησαν άλλωστε οι αγορές.

Δύσκολα θα αποκρούσει η κυβέρνηση και τις πιέσεις των δανειστών να ξανανοίξουν άμεσα το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Οι υποτιθέμενες κόκκινες γραμμές κατέρρευσαν στη δίνη των καταιγιστικών εξελίξεων, με υπαιτιότητα συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών.
Η ανησυχία είναι έκδηλη στα ηγετικά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία άρχισαν ήδη να… τρέχουν για την προετοιμασία της επικείμενης διαπραγμάτευσης.

Υπό τις παρούσες συνθήκες η ολοκλήρωση της ακόμα και με μεγαλύτερο κόστος σε δεσμεύσεις και μέτρα απ' ότι αρχικώς υπολογιζόταν, αποτελεί μονόδρομο για τον εξευμενισμό των αγορών και τη διασφάλιση της ρευστότητας.
Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι οι δανειστές θα ζητήσουν πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων του μνημονίου, όπως άνοιγμα του ασφαλιστικού με πρόβλεψη για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης.
Στα εργασιακά θα επιμείνουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, σε νέα μείωση του μη μισθολογικού κόστους και, σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, 5.500 απολύσεις και νέο μισθολόγιο.

Αμφίβολο είναι επίσης αν θα προχωρήσει η ρύθμιση των 100 δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση τον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό.
Η τρόικα ζήτησε να ξαναγραφτεί η διάταξη με περιορισμούς στους ευνοϊκούς όρους (μείωση επιτοκίου κλπ) προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα διαρροών από τις υφιστάμενες ρυθμίσεις και τεθούν σε κίνδυνο οι εισπρακτικοί στόχοι των εσόδων.
Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων ζητά να αποκλειστούν οι συστηματικοί κακοπληρωτές, και σε κάθε περίπτωση καταλυτικό ρόλο για την τελική ρύθμιση θα διαδραματίσουν τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών τα οποία αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 26 Οκτωβρίου.
Όλα θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο δίμηνο με την κυβέρνηση να επιθυμεί να κλείσει ει δυνατόν συντομότερα αυτή τη διαπραγμάτευση για να ακολουθήσει η πιο δύσκολη αυτή για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης