Τελευταία Νέα
Οικονομία

J. Tirole (οικονομολόγος – Νόμπελ Οικονομίας 2014): Ελλάδα και Ισπανία προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις με… το μαχαίρι στον λαιμό

J. Tirole (οικονομολόγος – Νόμπελ Οικονομίας 2014): Ελλάδα και Ισπανία προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις με… το μαχαίρι στον λαιμό
Οι χώρες που δεν προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις εν καιρώ, θα πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα λιτότητας
Υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων είναι ο γάλλος οικονομολόγος Jean Tirole, ο οποίος έλαβε πριν από λίγες ημέρες το Νόμπελ Οικονομίας για το 2014 και είναι πρόεδρος του School of Economics της Τουλούζης.
Σε συνέντευξή του στην «El Pais» τονίζει ότι οι χώρες εκείνες που δεν προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις εν καιρώ, θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν μέτρα αυστηρής λιτότητας.
Κάποιες χώρες, σημειώνει, όπως εκείνες του ευρωπαϊκού νότου, χρειάζεται να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκτήσουν αξιοπιστία, που θα αφορούν τόσο τους τομείς της απασχόλησης και των συντάξεων όσο και την οργάνωση του κράτους.
Όπως επισημαίνει, η Γερμανία της έκανε ήδη από το 2002-2003 και όχι την τελευταία στιγμή, όπως και οι σκανδιναβικές χώρες, ο Καναδάς και η Αυστραλία, ενώ αντιθέτως, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουν κάνει πολύ λίγα προς αυτή την κατεύθυνση.
Μάλιστα, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ισπανίας σημειώνει ότι ναι μεν έχουν κάνει μεταρρυθμίσεις, όμως όπως χαρακτηριστικά σημειώνει τις έκαναν με το μαχαίρι στον λαιμό, κάτι που έχει κόστος.
Όσον αφορά τη Γαλλία, σημειώνει ότι στις μεταρρυθμίσεις υπάρχουν πολλές αντιδράσεις τόσο από τον λαό όσο και από κάποιους πολιτικούς, όμως τονίζει ότι η επιβράδυνσης της οικονομίας είναι τέτοια, που πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες.
Ερωτηθείς ακόμη αν οι χρηματαγορές έχουν μετατραπεί σε απειλή για τα κράτη, σημειώνει ότι είναι πολύ σημαντικές, όμως δεν αποτελούν απειλή.
Όπως αναφέρει, είναι σίγουρο ότι όταν υπάρχει αθέτηση χρέους, τότε θα πρέπει να επιβαρυνθεί το κράτος.
Δεν είναι η δύναμη των αγορών αυτό που πρέπει να προκαλεί φόβο, αλλά όταν ένα κράτος είναι αντιμέτωπο με την πτώχευση και απλά μεταφέρει το πρόβλημα στους φορολογούμενους, «αυτό από μόνο του είναι τρομακτικό», σημειώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης