Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η νέα εμπλοκή με τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων - Τι ζήτησε ο Σαμαράς από τους υπουργούς και οι απειλές της τρόικας

Η νέα εμπλοκή με τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων - Τι ζήτησε ο Σαμαράς από τους υπουργούς και οι απειλές της τρόικας
Ο Α. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς το σχετικό σχέδιο νόμου να είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι την Παρασκευή
Η διαβούλευση για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων μόνο «περίπατος» δεν αποδεικνύεται για την κυβέρνηση, όπως στην αρχή πίστευε, αλλά τελικά καθίσταται μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Η χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργεἰο Οικονομικών, η οποία έγινε μετά από προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης, καθώς η η τρόικα όχι μόνο δεν έχει ανάψει ακόμη το «πράσινο φως» για τη ρύθμιση, αλλά απειλεί κιόλας ότι δεν θα αποδεσμεύσει την - τελευταία από το δεύτερο Μνημόνιο - δόση των 7,1 δισ. ευρώ αν το Μέγαρο Μαξίμου προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
Οι «αστερίσκοι» που έβαλαν οι πιστωτές (ζητώντας η ρύθμιση των κόκκινων δανείων να κουμπώνει με την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών) δυσκόλεψαν την ελληνική πλευρά.
Από την προηγούμενη εβδομάδα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας «ξήλωναν και έραβαν» τα τελικά κείμενα των διατάξεων, προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των ξένων, αφήνοντας να διαρρεύσει παράλληλα ότι είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν την τελική ρύθμιση.
Κάτι που δεν κατέστη εφικτό, ενημερώνοντας έτσι από τη Δευτέρα την τρόικα ότι οι οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία είναι αδύνατο να «γεφυρωθούν» με τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών.
Και όλα αυτά την στιγμή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, ξεπέρασαν τον Σεπτέμβριο τα 70 δισ. ευρώ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά 1,03 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα στο εννεάμηνο του έτους οι απλήρωτοι φόροι να φτάνουν τα 9,683 δισ. ευρώ.
Στο ποσό αυτό έρχονται να προστεθούν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 60,480 δισ. ευρώ που σχηματίστηκαν έως το τέλος του 2013, με αποτέλεσμα πλέον το σύνολο των οφειλών να διαμορφώνεται σε 70,163 δισ. ευρώ.
Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει δεσμευτεί προσωπικά ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή, ζήτησε από τους υπουργούς το σχετικό σχέδιο νόμου να είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης