Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ: Ελαστικότερο «πόθεν έσχες» στην αγορά ακινήτων, αλλαγές στη φορολογία αγροτών - «Λύνει και δένει» το ΤΑΙΠΕΔ

Νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ: Ελαστικότερο «πόθεν έσχες» στην αγορά ακινήτων, αλλαγές στη φορολογία αγροτών - «Λύνει και δένει» το ΤΑΙΠΕΔ
Με άλλη τροπολογία, προβλέπεται η δέσμευση για ένα χρόνο, με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την πορεία των ερευνών, περιουσιακών στοιχείων ύποπτων για φοροδιαφυγή
Ελαστικότερο «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων, αλλαγές στο καθεστώς των δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων για φοροδιαφυγή, και φορολογικό συντελεστή 13% και για τα τεκμαρτά εισοδήματα των αγροτών, προβλέπουν μεταξύ των άλλων, τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκαν χθες το βράδυ στη Βουλή.
Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το www.bankingnews.gr προβλέπεται «πόθεν έσχες» στην τιμή αγοράς και όχι στην αντικειμενική τιμή του ακινήτου, με στόχο την… ανάσταση της κτηματαγοράς.
Συγκεκριμένα, ως τίμημα αγοράς του ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψη το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης του αγοραστή όπως αυτό προκύπτει από το συμβόλαιο, δηλαδή το άθροισμα του δηλωθέντος τιμήματος, των φόρων και των λοιπών εξόδων που καταβλήθηκαν.
Η διάταξη αυτή αναμένεται να μειώσει σημαντικά τα ποσά των τεκμηρίων αγοράς ακινήτων που θα καλούνται να καλύψουν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2015 και τα επόμενα έτη.
Με άλλη τροπολογία, προβλέπεται η δέσμευση για ένα χρόνο, με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την πορεία των ερευνών, περιουσιακών στοιχείων ύποπτων για φοροδιαφυγή.
Μετά τα προβλήματα αντισυνταγματικότητας που προέκυψαν, οι δεσμεύσεις στις οποίες προβαίνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς «μπορούν να έχουν ετήσια διάρκεια με δυνατότητα παρατάσεως, λόγω δικαιολογημένης μη ολοκλήρωσης της διενεργούμενης ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης».
Η διάταξη εκδίδεται χωρίς προηγουμένη κλήση του ελεγχόμενου ή τρίτου προσώπου και δεν είναι απαραίτητο να αναφέρει συγκεκριμένο λογαριασμό, τίτλο, χρηματοπιστωτικό προϊόν, θυρίδα, κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο.
Η δέσμευση ισχύει από τη χρονική στιγμή της επίδοσης της διάταξης προς τον οργανισμό ή την υπηρεσία στην οποία απευθύνεται.
Κατά της διάταξης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν την άρση της, με σχετική αίτησή τους προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών εντός προθεσμίας 30 ημερών χωρίς αναστολή της εκτέλεσή της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και οι 3 εισαγγελικοί λειτουργοί που συνεπικουρούν το έργο του, μπορούν να προβαίνουν σε δεσμεύσεις λογαριασμών, περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων και περιουσιακών εν γένει στοιχείων, με αιτιολογημένη διάταξή τους, σε περίπτωση διενεργούμενης ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την εξακρίβωση τέλεσης κάθε είδους φορολογικών και οικονομικών εγκλημάτων και οποιονδήποτε άλλων συναφών, εφόσον αυτά διαπράττονται σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Επίσης με στόχο την διευκόλυνση των δικών όπου διάδικος είναι το Ελληνικό Δημόσιο και απέναντί του έχει μεγάλο αριθμό αντιδίκων (όπως για παράδειγμα οι εργατικές διαφορές) η επίδοση των διαφόρων δικαστικών ή διαδικαστικών εγγράφων μπορεί να γίνεται όχι μόνο στον αντίδικο ή τον αντίκλητό του, αλλά και στο δικηγόρο ο οποίος εκπροσώπησε τον αντίδικο κατά την τελευταία συζήτηση της υπόθεσης ή έχει υπογράψει το τελευταίο δικόγραφο της υπόθεσης.
Με άλλες διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή:
* Επεκτείνεται η δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ Α. Ε. να καταγγέλλει μισθώσεις ή παραχωρήσεις χρήσεις και ως προς τα ακίνητα επί των οποίων έχει δικαίωμα παραχώρησης της χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (ισχύει για ακίνητα κυριότητάς του).
Παράλληλα, περιγράφεται η διαδικασία και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών διατάσσει την απόδοση του ακινήτου, καθώς και χρηματική ποινή για κάθε μέρα καθυστέρησης εκτέλεσης της απόφασης ή μελλοντικής αμφισβήτησης της κατοχής.
* Παρέχεται η δυνατότητα στο Δ.Σ. του Ταμείου Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να ανανεώνει ή να παρατείνει συμβάσεις παροχής υπηρεσιών μέχρι την ολοκλήρωση της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που αφορούν.
*Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος άτομα με αναπηρία άνω του 80%, τα οποία ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα. Συγκεκριμένα η απαλλαγή επεκτείνεται και στα έτη πέραν του 2013.
* Με συντελεστή 13% και όχι 26% θα φορολογείται η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος, εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από ατομική αγροτική επιχείρηση.
* Προκειμένου να μην θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και να μην φορολογούνται οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους εργαζόμενους υπό μορφή εξόδων κίνησης θα πρέπει πλέον να δικαιολογούνται από νόμιμα παραστατικά που θα αποδεικνύουν την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων δαπανών.
* Σε περίπτωση παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής σχεδίων αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων, η σχετική απόφαση θα εκδίδεται αποκλειστικά από τον υπουργό Οικονομικών, μετά από εισήγηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας. Για την παραχώρηση είτε της απλής χρήσης είτε για τον σκοπό εκτέλεσης, χρήσης και εκμετάλλευσης λιμενικών έργων ή επέκτασης λιμενικών εγκαταστάσεων ορίζεται αντάλλαγμα που προσδιορίζεται ανά πενταετία.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης